Ciğerin fiyatı kırmızı et fiyatını geçti

Batman’da, canlı hayvan kesiminin azalmasıyla birlikte sakatat ürününde olduğu gibi ciğerde de sıkıntı yaşanıyor. Kilogram fiyatı 120 liraya ulaşırken halk, piyasada ciğer bulmakta büyük zorluk çekiyor.

Ciğerin fiyatı kırmızı et fiyatını geçti
19 Kasım 2021 - 12:01
Fiyatının artmasına rağmen ne esnaf ne de halk ciğer bulabiliyor. Yaşanan yoğun talepten dolayı ciğer az bulunan bir ürün haline geldi.

Canlı hayvan kesiminin azalmasıyla ortaya çıkan fiyat artışı nedeniyle ciğer tüketimi de azaldı. Eskiden çok fazla tüketilmeyen ve karaborsaya düşen ciğer, lüks oldu.
Talebin çok fazla olması sebebiyle ciğerin bulunamaz hale geldiğini belirten kasaplar, kilosu yaklaşık 120 liraya ulaşan ciğerin, kırmızı et fiyatlarını ikiye katladığını söyledi.

Ucuz fiyata ciğer bulmanın artık neredeyse imkânsız olduğunu ifade eden kasaplar, ciğerin fiyatının kısa vadede düşmesini beklemediklerini kaydetti.
“Ucuz fiyata ciğer yok”

Talebin çok olmasından dolayı piyasada ciğerin az bulunduğunu söyleyen kasap esnafı İslam Rüzgar, “Piyasada ciğerin bulunmama sebeplerinden bir tanesi de batı illerinden talebin çok olmasıdır. Son bir seneden beri diğer gıda oranlarına göre fiyatı yerinde sayan tek ürün kırmızı et ürünleridir. Piyasada ciğer var ama lüks bir gıda sektörü haline gelmiş durumda. Şu anda biz toptan olarak tüm kuzu ciğerini 60 liraya veriyoruz ama batı ve bazı illerde ise 100 ila 120 liraya çıkmış durumda. Vatandaş ucuz fiyata ciğer almak istiyor ama ucuz ciğer yok. Yani 30-40 liraya ciğer yok. Kemikli kuzu eti 55-60 lira, kemiksiz dana eti 65 lira, bütün temizlenmemiş ciğer ise 60 liradır. Ciğerin fiyatı bu saatten sonra düşmez, çünkü belirli sayıda hayvan kesimi var.” dedi.

“Ciğerin fiyatı yüzde 100’den fazla yükseldi”

Bir yıl içerisinde kuzu ciğerin fiyatının iki kat arttığına dikkat çeken sakatatçı esnafı Mehmet Akar ise şunları söyledi:

“Geçen sene kuzu ciğerinin fiyatı 50 liraydı. Bu sene Batman’da süzme ciğerin kilosu 100 lira, kirlisi ise 70-75 lira arasında değişiyor. Bir yılda ciğerin fiyatı yüzde 100’den fazla yükseldi. Sade ciğer ise 120 ila 130 lira olmuş durumda, o da piyasa bulunmuyor. Çünkü kesimler yetersiz. Vatandaşların bazıları ise mecburen almak zorunda, çünkü bazıları ciğeri hastalık nedeniyle ilaç niyetine alıyor.”

“Ciğer buladım”

Piyasada uygun fiyata ciğer bulamadığını ifade eden vatandaş Mahfuz Taş, ciğer fiyatının kırımızı eti geçtiğini söyledi. Taş, “Kasaba ciğer almaya geldim fakat ciğer bulamadım. Zaten ciğerin fiyatı kırmızı etin fiyatını geçmiş durumda. Birçok yere ciğer sordum buladım. Ciğer bulamayınca da kıyma aldım. Ciğerin fiyatı 60 lirayı geçmiş, hatta kırmızı et ile aynı durumda. Bu devirde geçinmek çok zorlaşmış durumda.” diye konuştu.(İLKHA)


Bu haber 1032 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
AK Parti Belediye Başkan Adayı Bucak, Oto galericiler sitesini ziyaret etti
AK Parti Belediye Başkan Adayı Bucak, Oto galericiler sitesini...