Çoban ressam destek bekliyor

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesi Sarıören kırsal mahallesinde çobanlık ve inşaatlarda çalışarak geçimini sağlayan Çoban ressam Bekir İrkey tüm imkânsızlıklara rağmen işini severek yapıyor.

Çoban ressam destek bekliyor
27 Nisan 2021 - 17:02

Sarıören kırsal mahallesinde yaşayan İrkey çobanlık ve inşaatlarda çalışarak geçimini sağladıktan sonra geri kalan zamanında ise yağlı boyayla tuval üzerine farklı eserler çizerek sergiye hazırlık yapıyor.

Bu güne kadar çizdiği 60 eseri kendi imkânıyla Almanya, İstanbul ve Mersin gibi şehirlere kargoyla satışını yapan çoban ressam, destek verildiği takdirde daha fazla çizerek sergi açmayı hedefliyor.
Daha önce ilçe merkezi ve Şanlıurfa'da resim sergileri açan çoban ressam destek alamayınca maddi imkânsızlıklar nedeniyle yağlı boyayla çizdiği resimleri evinin avlusunda gelen misafirleri için sergiliyor.


"Resim çizmekten vazgeçmedim"

Çocukluktan bu yana resim tutkusuyla yaşayarak rüyalarını gerçekleştirerek 16 yıldır profesyonel olarak çizmeye devam ettiğini belirten 3 çocuk babası Bekir İrkey (51) şunları söyledi. "Çocukken hayalimde ressam olmak vardı, hayalimi gerçekleştirdim, profesyonel olarak 2005 yılından bu yana tuvaller üzerine farklı yaşantıları çizdim. Daha önce çizdiğim birçok resimle hem köyde hem de ilçe merkezi olmak üzere çeşitli yerlerde sergiler açtım. Son yıllarda destek verilmediği için çobanlığa devam ediyorum. Ama resim çizmekten hiçbir zaman vazgeçmedim boş vakitlerimde yeni yaşantılardan ve hayalimdeki resim karelerini tuvallere yansıtıyorum." ifadelerini kullandı.

"Çobanlık ve inşaatlarda kalıpçılık yapıyorum"

Kırsal mahallede yaşamını sürdüren Bekir İrkey maddi imkânsızlıktan dolayı çobanlık ve inşaatlarda kalıpçılık yaptığını belirterek şunları kaydetti. "Köyümüzde daha önce hane halkı çok fazlaydı mera alanlarının sulu tarıma dönmesiyle mahallede yaşayan bazı aileler hayvancılığı bırakarak şehir merkezine yerleşti, şuan çobanlık çok az birazda benim koyunlarım var onlara bakarak ailemin geçimini sağlıyorum. Kalıpçı ustalığımda olduğu için çobanlıktan kalan günlerimde ise inşaatlarda yevmiye karşılığında çalışıyorum, çalışmayı seviyorum en çokta resim çizmeyi seviyorum, yorgunluğumu fırçayı elime alıp resim çizmeye başladığımda unutuyorum, huzur içinde sevgimi ve emeğimi resimlere yansıtıyorum." diye konuştu.


"Devlet büyüklerimizden destek bekliyorum"

Çoban ressam İrkey destek verildiği takdirde daha güzel resimler ortaya çıkaracağını ifade ederek şunları söyledi. "Şuan köyde sadece boş zamanlarımda resim çizebiliyorum bazen maddi imkânsızlıktan dolayı tuval ve boya bile almakta zorlanıyorum arkadaşlarımın destekleriyle boya ve tuval temin edersem resim çizmeyi sürdürüyorum. Çizdiğim birçok resimleri tablo olarak saklıyorum destek verildiğinde şehir merkezi ve farklı yerlerde sergi açabilecek kadar elimde resimlerim bile mevcuttur, daha önce birçok yerde resim sergileri de açtım, son yıllarda destek kesilince resimleri saklamak zorunda kaldım ama yine de yeni eserler çizmeye devam ediyorum." dedi.

"Ömrüm yettiğince çizmeye devam edeceğim"

Çocukken hayal ettiği ressamlığı hiçbir şekilde bırakmayacağını belirten İrkey şunları söyledi.  "Ancak ölünce çizmeyi bırakırım çizmediğim gün kendimi iyi hissetmiyorum, yıllardır bu meslekten vazgeçmedim resimlerimin birçoğu bire bir yaşanmış hayat hikâyelerinden oluşuyor, bazen de şehir merkezi ve kırsalda gezerken kendi çektiğim resimleri bire bir tuvale yansıtarak çiziyorum. İşime sevdalıyım ressamlığı çizmeyi daha güzel yerlere yansıtmam için destek bekliyorum." ifadelerini kullandı.


Kendisini hayranlıkla izliyoruz"

Evin havlusunda veya çobanlık yaparken çizmeye başladığı sırada kendisini hayranlıkla izlediğini belirten Eşi Vezne İrkey şunları söyledi. " Eşim köyde çobanlık yaparak ve inşaatlarda kalıpçılık yapıyor, daha önce çok resim çizerdi maddi durum olmadığı için şuan pek çizemiyor bizde elimizden geldiğince kendisine destek veriyoruz. Biz çarşı merkezine gittiğimizde Bekir’in bizden tek isteği resimlerine devam etmesi için boya ve tuval istemesi oluyor, kendisine hayran kalıyoruz kendimi bildim bileli resimlerine gözü gibi koruyarak ve çizmeye devam etmesi bizi gururlandırıyor, devlet büyüklerimizin kendisine destek vermesini istiyoruz." dedi.

www.siverekgenclik.com

 
Bu haber 1360 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Mehmet Kuş Eyyübiye Millet Bahçesi'nde İncelemelerde Bulundu
Başkan Mehmet Kuş Eyyübiye Millet Bahçesi’nde İncelemelerde...