Çocuklarda gelişim geriliği nasıl anlaşılır?

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Süleyman Hilmi Sevinç, gelişme geriliğinin en önemli nedenlerinden birinin kansızlık olduğunu ifade etti.

Çocuklarda gelişim geriliği nasıl anlaşılır?
28 Ağustos 2023 - 10:49
Gelişim gerilikleri arasında en sık karşılaşılan durum zihinsel faaliyetlerin yerine getirilmesinde yetersizlik olarak ortaya çıkıyor.

Zekâ geriliği çocuğun yaşından beklenen yetileri yerine getirememesi olarak nitelendirilir.

Gelişme geriliği ile ilgili önemli bilgiler veren Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Süleyman Hilmi Sevinç, "Gelişme geriliğinin en sık sebeplerine baktığımız zaman anemiler, yani kansızlık hastalığı ortaya çıkıyor. Kansızlık hastalığını anemi detaylı bir şekilde incelediğimiz zaman demir eksikliği anemisi Şanlıurfa da en çok dikkatimi çeken anemilerden bir tanesidir. Demir eksikliği neden olur; Alım azlığında veya bağırsak hastalıklarında demir eksikliği olur.
Demir eksikliğinde tedavi etmek nasıl olur; Beslenmesine dikkat edeceğiz. Demir içeriği fazla olan yiyecekler vereceğiz." ifadelerini kullandı.

Erken müdahale önemli

Çocuklarda kahvaltıya dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dr. Sevinç, "Şanlıurfa’da genelde ailelerden aldığımız anemnezlerde sabah çocuklara kahvaltı yemek yemiyor diye çay verilmesi veyahut çocuk iyi beslensin diye aşırı derecede inek sütü verilmesi demir eksikliğinin en sık sebeplerinden bir tanesidir.
Eğer çocuğumuzda toprak yeme, halsizlik, yorgunluk, bitkinlik gibi semptomlar varsa vakit kaybetmeden bir çocuk hastalıkları uzmanına başvurup teşhisini alıp tedaviye başlanılması gerekmektedir. Gelişimsel gecikmeler geç tespit edilirse, erken müdahale fırsatları kaybedilir ve bu da öğrenme güçlükleri, davranış sorunları ve yaşamın ilerleyen dönemlerinde işlevsel bozukluklar gibi kötü sonuçlara yol açar. Zamanında erken müdahale, bir çocuğun uzun vadeli yörüngesini olumlu yönde değiştirebilir” dedi.

Bu haber 462 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek Belediyesinde başkan yardımcılığına Evrim Began atandı
Siverek Belediyesinde başkan yardımcılığına Evrim Began atandı
Sulama göletine giren genç hayatını kaybetti
Sulama göletine giren genç hayatını kaybetti