Coşkun: Şanlıurfa'ya gönderilen eğitim bütçesi yetersizdir

Memur-Sen Şanlıurfa İl Başkanı İbrahim Coşkun, Milli Eğitim Bakanlığının Şanlıurfa için yeterince bütçe ayırmadığını belirterek, bu konuda siyasilerin devreye girmesi gerektiğini ifade etti.

Coşkun: Şanlıurfa'ya gönderilen eğitim bütçesi yetersizdir
17 Haziran 2022 - 12:26
Şanlıurfa'da yaklaşık 685 bin öğrenci karnelerini alarak yaz tatiline girdi.

Şanlıurfa'daki eğitim sorunlarını İLKHA'ya değerlendiren Memur-Sen Şanlıurfa İl Başkanı İbrahim Coşkun, Şanlıurfa'da eğitim konusunda çeşitli yatırımlar yapılmasına rağmen bir türlü beklenilen sonuçların alınmadığını belirtti.

3 yılını tamamlayan öğretmenlerin Şanlıurfa'yı terk ettiğini belirten Coşkun, Şanlıurfa'da toplamda 10 bin öğretmen açığının olduğunu vurguladı.

Şanlıurfa'da ikili eğitim sistemi, mevsimlik tarım işçisi öğrenciler sorunu, taşımalı eğitim sorunu, okul sorunu ve sözleşmeli öğretmen sorunu gibi çeşitli sorunlar olduğunu vurgulayan Coşkun, bu sorunların çözümüne yönelik siyasilerin devreye girmesi gerektiğini vurguladı.

"Toplamda 10 bin öğretmen açığımız var"

Urfa'da eğitim ve öğretime yapılan yatırımların bir türlü olumlu sonuç vermediğini belirten Coşkun, "Eğitim ve öğretime o kadar yatırım yapılıyor, okullar ve öğretmen atamaları yapılıyor; ama Urfa'da bir türlü başarıyı elde edemedik. Haziran ayındayız; Urfa'da 5 binden fazla öğretmen açığı var. 3 yılını tamamlayan öğretmenlerin başka yerlere tahin isteme hakkı var. Her yıl Urfa'da 3-4 bin öğretmen yer değiştiriyor. Dolayısıyla toplamda 10 bin öğretmen açığımız var. Eğitim ve öğretimin lokomotifi öğretmendir. Bir türlü öğretmen açığını kapatamadığımız için maalesef istediğimiz başarıya ulaşamadık. Şanlıurfa'da öğrenci sayısı 700 binin üzerindedir. Suriyeli öğrencilerimiz de var. Dolayısıyla Urfa'ya okul yetmiyor. 3 binin üzerinde okul var; ama sınıflarda 50-60 öğrenci eğitim görüyor. Okullarda İkili eğitim yapıyoruz. " şeklinde konuştu.

"Karaköprü ilçesinde okul sorunu var"

Şanlıurfa'da çoğu öğrencinin mevsimlik tarım işçisi olarak Batı illerine çalışmaya gittiğini vurgulayan Coşkun, "Şanlıurfa'da mevsimlik tarım işçisi çocuklarımız çok fazladır. Belki 70 bin civarında çocuğumuz her yıl nisan ayında okulu bırakmak zorunda kalarak başka illere çalışmaya gidiyorlar. Bu öğrenciler kasım ayında dönüyorlar. Diğer bir sorunumuz; taşımalı eğitim yapıyoruz. Dolayısıyla sabahın köründe çocuğu kaldırıp okula gönderirseniz istediğiniz başarıyı elde edemezsiniz. Belediyelere çağrıda bulunuyorum. Karaköprü, gelişmekte olan bir ilçemizdir. İlçemizde okul yapılabilecek alan bırakılmıyor. Hâlbuki çalışma yapılırken okul içinde alan bırakılması gerekir. Binalar dikiliyor ama ortada okul yok ya da dar bir alana okul yapılıyor." ifadelerini kullandı.

"İstihdamda güçlük çekilen yerlere pozitif ayrımcılık yapılmalıdır"

Sözleşmeli öğretmen sorununa değinen Coşkun, "Halen sözleşmeli olarak öğretmen ataması yapılıyor. Kesinlikle sözleşmeli öğretmenliğin kaldırılması gerekir. Sözleşmeli öğretmenler kadrolu yapılmalıdır. İstihdamda güçlük çekilen yerlere pozitif ayrımcılık yapılmalıdır. Siverek'in köyüne de öğretmen gönderseniz ya da Haliliye'nin en güzel okuluna da öğretmen gönderseniz aynı ücreti alıyor. Bu bir haksızlıktır. Ulaşım, çevresel etkenler, ortam şartları ve okulun durumu göze alınarak pozitif bir ayrımcılık mutlaka yapılmalıdır." diye konuştu.

"Urfa'ya gönderilen bütçe, Hatay'a gönderilen bütçenin 3'te biridir"

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Şanlıurfa'ya yeterince bütçe ayırmadığını ifade eden Coşkun, "Geçenlerde Milli Eğitim Bakanı'mız Şanlıurfa'ya gelerek ‘Ne istediniz de vermedik’ dedi. Ulaşan bilgilere göre, onarım ile ilgili illere bütçe gönderilmiş. Hatay iline 51 milyon lira gönderilmiş. Hatay'da 384 bin öğrenci ve bin 311 okul var. Urfa'da 700 bini aşkın öğrenci ve 3 bin 20 okul var. Gönderilen bütçe ise 19 milyon liradır. Urfa'nın öğrenci sayısı; Hatay'ın öğrenci sayısından iki fazla, okul sayısı yine iki kat fazladır; fakat Urfa'ya gönderilen bütçe, Hatay'a gönderilen bütçenin 3'te biridir. Bu durumu iyi görmek gerekir. Özellikle siyasetçilerimizin ve Urfa'yı düşünen büyüklerimizin, bu tür sorunların ortadan kaldırılması için çalışması gerekir." dedi.

Coşkun açıklamasını şu ifadelerle tamamladı:

"Sınav sonuçlarında Urfa'nın 78.-79. Sıralarda değil,  40. ve 30. sırada olduğunu görmek isteriz. Valimiz de değişti. Millî Eğitim Bakanlığında müdürlük yapması hasebiyle eğitim ve öğretimle oldukça ilgili ve alanı bilen bir valimiz var. İnşallah bu konuda da sorunlarımıza el atıp çözümüne yönelik inşallah bir şeyler yapar. Büyük bir beklenti içindeyiz." (İLKHA)

 
Bu haber 606 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Bucak, taziye evlerinde yemek uygulamasına son verdi
Başkan Bucak, taziye evlerinde yemek uygulamasına son verdi
Siverek BILSEM Siverek'in yüz akı olmayı sürdürüyor
Siverek BILSEM Siverek'in yüz akı olmayı sürdürüyor