Cuma hutbesinde ailenin önemi anlatıldı

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan Cuma hutbesinde ailenin neslin korunmasını sağlayan muhkem bir kale ve güvenli bir sığınak olduğu anlatıldı.

Cuma hutbesinde ailenin önemi anlatıldı
12 Mayıs 2023 - 13:29
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bu hafta hazırlanan Cuma hutbesinde "Kadın ve erkek: hürmete layık, saygın varlık" temasıyla ailenin önemine vurgu yapıldı.

"Aile, insan neslinin devamını ve korunmasını sağlayan muhkem bir kale, güvenli bir sığınaktır"

Hutbede 15 Mayıs Pazartesi gününün "Uluslararası Aile Günü" olduğu hatırlatılarak, "Aile, kadın ve erkeğin şeref ve haysiyetini koruyacak, helal dairesinde yaşamasını sağlayacak en önemli kurumdur. Aile, Rabbimizin kullarına bahşettiği, kişinin ruhuna huzur, gönlüne sürur veren en büyük nimetlerden biridir. Aile, insan neslinin devamını ve korunmasını sağlayan muhkem bir kale, güvenli bir sığınaktır." denildi.  

"Anne, merhametin, şefkatin ve fedakârlığın adıdır"

Ailenin kadın ve erkek arasında şahitlerin huzurunda gerçekleştirilen meşru bir nikâh akdiyle kurulduğu belirtilen hutbede, "Kadın, aile yuvası kurunca anne olur; anne olunca da cennet onun ayaklarının altına serilir. Anne, merhametin, şefkatin ve fedakârlığın adıdır. Sevgi ve muhabbetin kaynağıdır. Erkek, aile ocağı kurunca baba olur. Baba, adalet, huzur ve güven demektir. Ailenin direği, sarsılmaz dayanağıdır. Anne ve baba insanın varlık sebebidir." ifadeleri kullanıldı.

"Nice yuvalar zina nedeniyle yıkılmaktadır"

Zinanın İslam dininde yasaklandığı belirtilen hutbede, "İslam’a göre evlilik dışı nikâhsız birliktelikler zinadır. Zina, dinimizin haram kıldığı büyük günahlardan biridir. Ne yazık ki, nice insanlar zina sebebiyle heder olmaktadır. Nice yuvalar zina nedeniyle yıkılmaktadır. Nice umutlar ve hayaller zina yüzünden sönmektedir. Nitekim Yüce Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de 'Zinaya yaklaşmayın. Çünkü o, son derece çirkin bir iştir ve çok kötü bir yoldur.' denilerek" zinanın çirkinliği anlatıldı." ifadeleri kullanıldı.

"Aile içi huzur ve güveni tesis etmek için daha fazla sorumluluk almalıyız"

Aile yapısına zarar veren etkenlere değinilen hutbede, "Ne hazindir ki toplumun temel taşını oluşturan aile yapısı her geçen gün fıtrata aykırı yıkıcı etkilere daha fazla maruz kalmaktadır. Nikâhsız birliktelikler özendirilmektedir. Sosyal medyadaki uygun olmayan içerikler ile bazı televizyon dizi ve programları, aile yapısını tehdit etmektedir. Böyle bir zamanda bizlere düşen, aile içi huzur ve güveni tesis etmek için daha fazla sorumluluk almaktır." denildi.


"Anne babanın sorumluluğu, çocuklarına milli ve manevi değerlerimizi öğretmektir"

Eşlerin birbirine karşı sorumluluklarının olduğu hatırlatılan hutbede, "Eşlerin birbirine karşı sorumluluğu, evliliği bir rekabet haline dönüştürmemek, birbirlerini Allah’ın emaneti olarak görmektir. Varlıkta ve darlıkta, sevinçte ve tasada birbirine destek olmaktır. Anne babanın sorumluluğu, çocuklarına milli ve manevi değerlerimizi öğretmektir. Onlara zaman ayırmak, sevgilerini göstermek, güvenli ve huzurlu bir aile ortamı sunmak, iyi bir gelecek hazırlamaktır. Çocukların sorumluluğu ise, anne babanın hakkını gözetmektir. Onlara güzel söz söylemek, merhametle muamele etmektir. Onlara “öf!” bile dememek, onların hayır dualarını almaktır." ifadeleri kullanıldı.

Haber Merkezi

Bu haber 388 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Şeyh Celaleddin Korkmazoğlu vefat etti
Şeyh Celaleddin Korkmazoğlu vefat etti
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması