Demircilik mesleği teknolojiye direniyor

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında bulunan yüzyıllarca altın bilezik meslek olarak kabul edilen demircilik mesleği gelişen teknoloji karşısında direniyor.

Demircilik mesleği teknolojiye direniyor
27 Nisan 2021 - 15:11

El emeği, bilek gücü ile icra edilen, ince işçilik gerektiren demircilik, son dönemlerini yaşıyor. Geçmiş dönemlerde ailelerin çocuklarını çırak olarak mesleki açıdan yetiştirmek için gönderdiği zanaatlar, günümüzde eskisi kadar rağbet görmüyor.

Siverek’te 3 kuşak boyunca demircilik mesleğini devam ettiren İsmail Baran şunları kaydetti: "Ben yaklaşık 45 senedir bu işle uğraşıyorum. Çocukken elim iş tutsun diye dedem ve babamla beraber demir dövmeye geliyordum. Babamın yaşlanmasıyla işler bana kaldı. 3 kuşak dedemin de sürdürdüğü demircilik mesleğini abim ve kardeşlerimle sürdürüyoruz, Eskiden benle beraber babamın iki çırağı daha vardı, ama şuan artık günümüz gençleri demir dövmek istemiyor haliyle demircilik mesleği bizimle birlikte unutulmaya yüz tutacak. Yıllarca sürdürülen mesleklerin yok olmaması için çırakların yetişmesi gerekiyor, demircilik mesleği gelişen teknolojiye direnme noktasına geldi.’’ diye konuştu.

Demircilik işleriyle tek başına mücadele veren Şevket Baran ise,
"Bizler demircilik mesleğini dedelerimizden öğrendik, 4 kardeş ve amca çocuklarıyla birlikte demirciler çarşısında sürdürmeye çalışıyoruz, eskiden kapı pencereler hep demirden yapılırdı. Şuan teknolojinin gelişmesiyle birlikte hazır ve daha pratik malzemeler elde edilince demircilik işleri genelde tarım işleriyle uğraşan çiftçilerimizin tarlada demirden yapılan aletlerini yapmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

www.siverekgenclik.com

Bu haber 1066 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Demirbüken'den 23 Nisan mesajı
Demirbüken'den 23 Nisan mesajı
Siverek'te dereye giren 2 çocuk boğulma tehlikesi geçirdi
Siverek'te dereye giren 2 çocuk boğulma tehlikesi geçirdi