Diyetisyen Taşçı: Sağlıklı bir yaşam dengeli beslenme düzenli uykuyla sağlanabilir

Diyetisyen İpek Taşçı, beslenme ve uyku arasındaki ilişkinin insanın üzerindeki etkilerini değerlendirdi.

Diyetisyen Taşçı: Sağlıklı bir yaşam dengeli beslenme düzenli uykuyla sağlanabilir
04 Ekim 2023 - 11:54
Beslenme ve Uyku Arasındaki İlişki: Sağlık ve Refah İçin Kritik Bir Bağlantı

Uykunun insan sağlığı ve refahı üzerindeki kritik etkileri uzun süredir bilinmektedir. Uyku, metabolizma tarafından düzenlenen ve geri döndürülebilir bir fizyolojik süreçtir. Sağlıklı bir yaşamın temelini atan bu sürecin ihmal edilmesi, çeşitli hastalıklara davetiye çıkarabilir.

Uykusuzluk, birçok ciddi sağlık sorununun riskini artıran bir faktördür. Astım, gastroözofageal reflü, hipertansiyon, kalp hastalıkları ve tip 2 diyabet gibi hastalıklar, kronik uykusuzluğun olumsuz etkileriyle ilişkilendirilmiştir. Uykusuzluk ayrıca beyin tarafından hormon konsantrasyonlarını etkileyerek tiroid hormonlarındaki dalgalanmalara neden olabilir.

Uykusuzlukla beslenme arasındaki ilişki de göz ardı edilmemelidir. Doğru beslenme, sadece gündüz enerji seviyelerini etkilemekle kalmaz, aynı zamanda uyku kalitesini de etkiler. Makrobesinler olan proteinler, karbonhidratlar ve yağlar, uyku üzerinde doğrudan etkilidir.
Yetersiz protein alımı, uyku kalitesini bozabilirken, fazla protein alımı da uykusuzluğa yol açabilir. Glisemik indeks ve öğünlerin sıklığı ve zamanı yalnızca karbonhidrat alımından değil, aynı zamanda tüketilen karbonhidratların kalitesinden de etkilenir. Erişte, tatlı ve şekerli içeceklerin yüksek tüketiminin yanı sıra kahvaltının ve düzensiz öğünlerin atlanması kötü uykuyla ilişkilendirilirken; balık, deniz ürünleri ve sebzeler açısından zengin bir beslenme de iyi uykuya katkıda bulunur. Hayvansal veya katı yağlar ile kızartılan yiyecekleri tüketmenin geceleri daha fazla sayıda uyanmaya yol açtığını ve vücudun kendini toparlayabileceği uyku aşaması olan yavaş dalga uykusunun süresini kısaltmaktadır.

Ayrıca uyku kalitesini artıran triptofan, melatonin ve serotonin içeren gıdaların tüketimi önemlidir. Bu bileşenleri içeren gıdaların tüketilmesi, daha uzun dinlenme süreleri, artan performans ve genel uyku süresinin artmasına katkı sağlayabilir. Vitaminler (örneğin B vitaminleri) ve minerallerin (örneğin çinko) yeterli alımı da uyku kalitesini olumlu yönde etkileyebilir.

Beslenme ve uyku arasındaki bu yakın ilişkiyi göz ardı etmemek önemlidir. Sağlıklı bir yaşam tarzı dengeli beslenme ve düzenli uyku ile sağlanabilir. Bu nedenle, her iki faktörün de bir arada dikkate alınması, sağlık ve refahın korunmasında hayati bir rol oynar.

Kaynaklar:
Sejbuk, M., Mirończuk-Chodakowska, I., & Witkowska, A. M. (2022). Sleep Quality: A Narrative Review on Nutrition, Stimulants, and Physical Activity as Important Factors. Nutrients, 14(9), 1912. https://doi.org/10.3390/nu14091912

Zuraikat, F. M., Wood, R. A., Barragán, R., & St-Onge, M. P. (2021). Sleep and Diet: Mounting Evidence of a Cyclical Relationship. Annual review of nutrition, 41, 309–332. https://doi.org/10.1146/annurev-nutr-120420-021719

 
Bu haber 802 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek Belediyesinde başkan yardımcılığına Evrim Began atandı
Siverek Belediyesinde başkan yardımcılığına Evrim Began atandı
Sulama göletine giren genç hayatını kaybetti
Sulama göletine giren genç hayatını kaybetti