Faizsiz Konut Edindirme Sisteminin mağduriyeti sürüyor

​Kamuoyunda "Faizsiz Konut Edindirme Sistemi" olarak bilinen tasarruf finansman şirketlerinin mağdurları gün geçtikçe artarken bu tür yapılara parasını yatıran mağdurlar, yetkililerden düzenleme konusunda yardım bekliyor.

Faizsiz Konut Edindirme Sisteminin mağduriyeti sürüyor
22 Eylül 2021 - 16:50

Diyarbakır'da bir Faizsiz Konut Edindirme Sistemi müşterisi, ödeme zamanı geldiği halde ilgili şirket tarafından salgın sürecindeki mali sıkıntılar gerekçe gösterilerek ödemenin 4 ay sonrasına ertelendiğini iddia etti.

Yaklaşık 2 yıl önce ev sahibi olmak amacıyla Diyarbakır'da bir Faizsiz Konut Edindirme Sistemi şirketinin şubesine başvuruda bulunan Büşra Yaman, söz konusu şirketle yaptıkları sözleşme akdine göre bu ay konut sahibi olacaktı.

Teslimat işlemlerini tamamlamak amacıyla birikimini yaptığı finans şirketine gittiğinde Yaman'ın iddialarına göre, ilgili şube yetkilileri mali sıkıntılardan dolayı ödemeyi gerçekleştiremeyeceklerini belirterek yeni tarih için hazırlanan sözleşmeyi imzalatmak istedi.

"Hem ev sahibi hayalimizi erteliyorlar hem de 73 bin TL'lik kaparomuz riskte"

Şirketin sözleşme akdine uymadığı ve kendisini mağdur ettiğini söyleyen Büşra Yaman'ın eşi Şeyhmus Yaman, bu tür finans kuruluşlarına yönelik bir düzenleme getirilmesini belirterek yetkililere çağrıda bulundu.

Yaşadıkları süreci anlatan Yaman, "24 Aralık 2019'da eşimle beraber ev sahibi olmak için Birevim'in Yenişehir Şubesine başvuruda bulunduk. Proje dosyasını eşim adına başlatarak 18 bin 530 TL çalışma bedelini kendilerine verdik ve anlaşmamıza göre, şirket aracılığıyla bu eylül ayı içerisinde 200 bin TL değerinde bir konut almamız gerekiyordu. 1 Eylül günü evraklarımızı teslim ettik. Eylül ayında ev sahibi olacağımız hayaliyle çalıştığım yerde ev bulduk. Birevim'le olan sözleşmemizi baz alarak ev sahibiyle 30 Eylül'de ödeme yapılacak şekilde anlaştık ve 73 bin 250 TL kaparo ödedik." dedi.

Yaman, "Ödeme için Birevim şubesine gittiğimizde bize teslimatı eylül ayında yapamayacaklarını, 4 ay sonra yapacaklarını söylediler. Bize hukuki olmayan ve ticarette geçersiz 2 evrakı imzalamamızı istediler. Gerekli olan evrakların genel merkeze göndermelerini istediğimizde 'siz bunu imzalamazsanız genel merkez size hiçbir şekilde tarih vermeyecek ve ödemenizi yapmayacak.' dediler. Biz de kesinlikle imzalamayacağımızı söyledik ve imzalamadık da. Evraklarımız genel merkeze ulaştıktan sonra teslimata bakan görevli, 'Teslimatınız yapılmayacak, 4 ay bekleyeceksiniz. Bizimle yeniden protokol imzalayacaksınız ve imzalamadığın evrakları imzalayacaksınız.' dedi." diye belirtti.

"BDDK'yı, pandemiyi ve maddi imkanları bahane ederek ödeme yapmıyorlar"

Bugüne kadar hiçbir taksidini geciktirmediğini vurgulayan Yaman, "Bütün taksitlerimin çıktıları da mevcuttur. Ben taksitlerimde geciktirme yapmış olsaydım benimle ilgili kanunda ve sözleşmede ne ise onu uygulayacaklardı. Fakat onlar BDDK'yı, pandemiyi ve maddi imkanları bahane ederek kesinlikle 200 bin TL ödeme yapmayacaklarını söylüyorlar. Biz ise sözleşmeye ve belirlenmiş olduğumuz plana göre ev aldık. Kaporanın yanması durumunda kim ödeyecek ve bunun mesuliyetini kim kaldıracak? Birevim'in bu mağduriyete son vererek bunu çözüme kavuşturmasını ve 30 Eylül'de ödemeyi yapmalarını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Haklarını ilgili şubeden talep ederken ikinci bir mağduriyet yaşadıklarını sözlerine ekleyen Yaman, "Biz hakkımızı onlardan isterken kendilerini tehdit, hakaret ve video kaydına aldığımız iddiasıyla emniyete şikâyet ettiler. Kesinlikle video kaydını almadık ve şu an telefonuma da el konulmuş durumda. Yetkililerden bu şirketlere bir düzenleme getirmelerini, bu tür mağduriyetlere son verilmesi yönünde adım atmalarını istiyoruz." şeklinde konuştu.

Konuya ilişkin şirketin Diyarbakır'ın merkez Yenişehir ilçesinde bulunan şubeyle yapılan görüşmede, şube çalışanları söz konusu şikayetle ilgili açıklama yapmaya yetkili olmadıklarını, genel merkezle iletişim kurulması gerektiğini söyledi.

Daha sonra şirketin genel müdürlüğü ile yapılan görüşmede ise mesai saatleri içerisinde konuya ilişkin açıklama yapılacağı ifade edildi ancak 3 gün boyunca konu hakkında bir açıklamada bulunulmadı. (İLKHA)

 
Bu haber 506 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Kalender Aşireti'nden Tüysüz'e destek
Kalender Aşireti'nden Tüysüz'e destek