Karacadağ pirincinin hasadı başladı

2018 yılında coğrafi işaret tescili alan ve Karacadağ havzası ile, Çınar, Hazro, Çermik ve Kocaköy’de üretimi gerçekleştirilen Karacadağ pirincinin hasadı başladı.

Karacadağ pirincinin hasadı başladı
22 Eylül 2020 - 12:56

Diyarbakır'ın Çınar ilçesine bağlı kırsal Yarımkaş Mahallesinde başlatılan pirinç hasadına Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Münir Karaloğlu katıldı.


İl Tarım Müdürlüğü koordinesinde yapılan “Karacadağ Pirinç Hasadı Tarla Günü” etkinliğinde konuşan Karaloğlu, Diyarbakır'ın özellikle tarımsal alanda üretim merkezi olduğunu söyledi.


Karacadağ bölgesinin Diyarbakırlılar için sadece sönmüş bir volkan olmadığını belirten Karaloğlu, "Karacadağ, binlerce çiçeğin ve böceğin de yaşam alanıdır. Bu alanda Diyarbakır'ın çalışkan insanları alın teriyle bu taşların arasında tarım faaliyeti yürüterek çeltik yetiştiriyorlar. Bu bölgedeki köylerimizde buralara özgü Karacadağ pirinci var." dedi.


"Pirincimiz bazaltik topraklarda yetiştiğinden dolayı organik değeri yüksektir"


Diyarbakır'a özgü tescilli ürünleri sıralayan Karaloğlu, "Diyarbakır'ımızın tescillenmiş karpuzumuz, kadayıfımız, örgülü peynirimiz ve hem orak hem de makinayla hasadını yaptığımız Karacadağ pirincimiz var. Bu pirinci diğer pirinçlerden ayıran özelliklerinden biri buradaki bazaltik topraklarda yetiştiğinden dolayı organik değerinin yüksek olmasıdır. Aynı zamanda diğer bölgelerde olduğu gibi tava sistemi ile sulama yapılmamaktadır. Burada Karacadağın kar ve kaynak sularından gelen, sıcaklığı 8 ile 10 derece olan soğuk bir suyla sulama yapılmaktadır. Lezzetinin yüksek olmasının sebebi de soğuk sulama sisteminden kaynaklanmaktadır." ifadelerini kullandı.


Tarım alanında devletin sunduğu desteklemelere de değinen Karaloğlu, "Karacadağ çeltiğine devletimizin de desteği var. Şu anda dönüm başına 66 liralık mazot ve gübre desteği sağlanmaktadır. Aynı zamanda kilogram başına 10 kuruşta destekleme fiyatımız var." şeklinde konuştu.


Karaloğlu, "Her sene Karacadağ pirincinin hasadı da artıyor. 2016'da 5,5 ton olan üretim geçen sene 7,6 tona çıkmış. Bu pirincin hem marka değerini yükseğe çekmemiz gerekiyor hem de diğer pirincin Karacadağ pirinci adı altında satılmasına da engel olmamız lazım." diye belirtti. (İLKHA)


Bu haber 3953 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Harran'da 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı olayla ilgili açıklama
Harran'da 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı olayla...
Şanlıurfa'da uyuşturucu ile mücadele sürüyor
Şanlıurfa'da uyuşturucu ile mücadele sürüyor