Halk toplu taşıma araçlarında ve duraklarda klima istiyor

Türkiye'de yaz sıcaklıklarının en yüksek olduğu Şanlıurfa'da, halk toplum ulaşım araçları ve duraklarda sıcaklardan korunmak amacıyla tedbir alınmasını istiyor.

03 Haziran 2021 - 16:26
Türkiye'de yaz sıcaklıklarının en yüksek olduğu illerin başında Şanlıurfa geliyor. Yaz sıcaklıklarının 45 dereceyi gördüğü kentte, sıcaklıklar gündelik yaşamı olumsuz şekilde etkiliyor.

Kentte halkın büyük çoğunluğu ulaşım için toplu taşıma araçlarını kullanıyor.

Salgın tedbirleri kapsamında Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından toplu taşıma araçlarında klima açılmaması yolcuları olumsuz şekilde etkiliyor.

Otobüslerin tıka basa dolduğunu ve sosyal mesafe dikkat edilmediğini belirten halk, sıcakların etkili olduğu saatlerde toplu ulaşım araçlarını kullanmanın işkenceye dönüştüğünü ifade etti.

Otobüs duraklarındaki demir oturacaklara sıcak yüzünden oturamadıklarını belirten halk, durakların giderek küçüldüğünü ifade ettiler.

Durakların yetersiz kaldığından yakınan halk, otobüsü kullanmak yerine kimi zaman yaya olarak yürümeyi tercih ettiklerini dile getirdi.


Halk toplu taşıma araçlarında ve duraklarda klima istiyor

Otobüs bekleyen yolcuların güneşten korunması için durakların üzerinin kapatılmasını ve duraklara klima takılmasını isteyen halk, yaşadıkları sorunlarla ilgili İLKHA'ya konuştu.

"Belediye duraklar için de bütçesinden harcamada bulunabilir"

Otobüs duraklarında sıcaktan korunmak amacıyla çalışma yapılması gerektiğini vurgulayan Mehmet Toprak, "Urfa çok sıcak bir yer. Urfa'da sıcaklık 45-50 dereceyi görüyor. Bu sıcakta insanlar duraklarda beklemek zorunda kalıyor. Durakların çoğaltılması ve duraklara gölgelik yapılmasını istiyoruz. Yerleşim alanları çoğaldığı için durak sayısı yetersiz kalıyor. İnsanlar, 15-20 dakika boyunca güneş altında otobüs bekliyor. Belediye, durakları biraz daha güzelleştirmelidir. Durakların üzeri kapatılmalı ve duraklara klima takılmalıdır. Belediye, duraklar için de bütçesinden harcama da bulunabilir. Otobüslerde sosyal mesafe kuralına da uyulmuyor. Özel halk ve belediye otobüsleri tıka basa doluyor. Yüzde 50 yolcu alınması gerekiyor; ama bu kurala uyulmuyor. Otobüste doluluk oranı yüzde 50 değil de yüzde 150'in üzerindedir. Otobüslerde insanlar üst üste biniyor." şeklinde konuştu.

"İnsanların güneş altında bekletilmesi hakkında gerekli önlemler alınmalı"

Duraklarda gölgelik bulunmadığı için insanların ağaç gölgelerinde otobüs beklediğini ifade eden Fırat Baran, "Üniversite öğrencisiyim ve salgından dolayı 1,5 yıldır okula gidemiyorum. Okula giderken sürekli '90' numaralı otobüsü kullanıyordum. 90 numaralı otobüste bile izdiham yaşanıyordu. Şehir içindeki otobüs duraklarında hafif gölge var ama yeterli değil. Bu gölgelik alana sadece 3-4 kişi sığabiliyor. Bu durum insanların hem sıcaktan hem de yağışlardan etkilenmelerine neden oluyor. Urfa'da sıcaklıklar yaz aylarında 45-50 derecenin üzerine çıkıyor. İnsanlar sıcakta gölgelik alanlarda otobüs bekliyor. Duraklarda gölgelik bulunmadığı için insanlar ağaçların gölgelerinde bekliyor. İnsanlar gölgeliklere giderken kazalarda olabiliyor. İnsanların güneş altında beklememesi için gerekli önlemler alınmalıdır. Otobüslerde salgın kurallarına uyulmuyor. Otobüsün içerisinde dezenfektan var ama içerisi suyla dolu." dedi.

"Duraklara demir oturak yapmışlar ama sıcaktan oturulamıyor"

Urfa halkının daha iyi şeylere layık olduğunu belirten Yusuf Kara, "Şanlıurfa, Türkiye'deki en sıcak illerdendir. Urfa'daki duraklara klima sistemi getirilmelidir. Duraklara demir oturak yapmışlar ama sıcaktan kimse oturuamıyor. Yetkililerin bu konuda elinden gelen her şeyi yapmasını talep ediyorum. Urfa'daki durakların düzenlenmesini istiyoruz. Duraklara soğutma sistemi getirilmelidir." şeklinde konuştu.

"Otobüslerde kışın klima açılıyor ama yazın açılmıyor"

Ulaşım araçlarında sosyal mesafeye dikkat edilmediğini vurgulayan Kara, "BELSAN yetkililerine seslenmek istiyorum; otobüslerde kesinlikle sosyal mesafe adına hiçbir şey yok. Bu durum, kamera kayıtlarında da var. Otobüslerde kışın klima açılıyor ama yazın açılmıyor. İnsanların nefesleri birbirine karışıyor. Yolcular otobüse sosyal mesafeye dikkat ederek binmelerini rica ediyorum. Yazın otobüste terliyoruz, kokuyoruz ve ayakta kalıyoruz. Yetkililerin durak ve otobüs içerisindeki duruma en kısa zamanda el atmalarını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Otobüs durakları ile ilgili muhakkak bir çalışma yapılmalı"

Belediyenin duraklarda düzenleme yapması gerektiğini belirten İbrahim Gülücük, "Şanlıurfa'da yaz sıcağı bir başkadır ve diğer memleketlerin sıcağına benzemez. Halkımızın çoğu otobüsleri kullanıyor ve duraklarda bekliyor. Durakların üzerinin açık olmasından dolayı güneş vuruyor. Bu durum, dayanılmaz hale gelmektedir. Belediye, ekonomik olarak nasıl bir durumda bilmiyorum ama durak yapımına el atmalıdır. Otobüs durakları ile ilgili muhakkak bir çalışma yapılmalıdır. İnşallah yetkililer, bu konu ile ilgili halkın beklentilerini görüp gerekeni yaparlar. Otobüslerde çoğunlukla sosyal mesafeye dikkat edilmiyor. Bazen bir yere yetişmemiz gerektiğinde bineceğimiz otobüsün dolu olduğunu görüyoruz. Maalesef o haldeyken bile biniyoruz. Bu gibi durumlarda duyarlı olarak gerekirse dolu otobüslere binmememiz gerekiyor." diye konuştu.


"50 derece sıcaklık altında durakta nasıl bekleyeceğim?"

Durakların sıcak olmasından dolayı baygınlık geçirdiğini ifade eden Ahmet Uluoğlu, "Daha önce böyle bir durak görmedim. Urfa'daki duraklar cehennem gibi yanıyor. Durakta gölgelik olmadığından dolayı durağın karşısında otobüs bekliyorum. Otobüsler zamanında gelmiyor. Belediyenin yıkmaktan başka yaptığı bir şey yok. Duraklar ile ilgili hiçbir adım atılmadı. 76 yaşındayım 50 derece sıcak altında durakta nasıl bekleyeceğim? Geçen sene durakta sıcaklıktan dolayı bayıldım." şeklinde konuştu.

"Durakların düzeltilmesi ve toplu taşıma araçlarının çoğaltılması gerekiyor"

Toplu taşıma araçlarında yaşadığı mağduriyeti dile getiren Devran Özdemir, "Salgından dolayı araçlara binmek mümkün değil. Otobüse binemiyoruz. Bebek arabasıyla otobüse binmeye çalışıyorum ama kimse yardım etmiyor. Şoförler, engelli rampasını açıp bana yardımcı olmuyor. Bebek arabasını tek başıma otobüse bindirmeye çalışıyorum. Durakların düzeltilmesi ve toplu taşıma araçlarının çoğaltılmasını istiyorum. Otobüste her türlü sıkıntı çekiyoruz. Otobüsü kullanmak yerine yürümeyi tercih ediyorum. Ulaşım konusuna bir an önce yetkililerin el atmasını istiyorum." dedi. (İLKHA)

 
Bu haber 1463 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü