HÜDA PAR İl Başkanı Özaslan'dan tarım işçi ücretleri ile ilgili açıklama

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, Şanlıurfa Ziraat Odası tarafından belirlenen tarım işçi ücretlerinin, işverenler tarafından tam olarak verilmesi gerektiğini ifade etti.

HÜDA PAR İl Başkanı Özaslan'dan tarım işçi ücretleri ile ilgili açıklama
09 Mart 2022 - 11:02

Şanlıurfa Ziraat Odası, 2022 yılı için tarım işçilerinin ücretlerini  170 lira olarak belirledi.

Mevsimlik tarım işçilerinin günlük yevmiyelerinin 170 lira olarak belirlenmesine rağmen işçiler sahada bu rakamı alamıyor.

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanlığı, geçen sene yaz ayında 18 ilde çalışan tarım işçilerini ziyaret ederek tarım işçileri ile görüşmüştü.

Tarım işçileri ile ilgili sorunları ve sorunların çözüm önerilerini raporlaştırarak kamuoyu ile paylaşan HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanlığı, sorunun alınacak basit bazı önlemler ile çözülebileceğini kamuoyu ile paylaşmıştı.

Şanlıurfa Ziraat Odası tarafından belirlenen tarım işçilerinin ücretleri ile ilgili HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan İLKHA'ya konuştu.



"Tarım işçileri geçimlerini sağlayamadıkları için dışarıya gidiyor"

Mevsimlik tarım işçileri ile ilgili yaptıkları çalışmaya dikkat çeken Özaslan, "Şanlıurfa kamu yakından biliyor hatta Türkiye kamuoyu da çok iyi biliyor ki mevsimlik tarım işçileri sorunu ile ilgili bir çalışmamız oldu.  Bu çalışmayı raporlaştırdık. Bu raporu, Şanlıurfa ve Türkiye gündemine sunmuştuk. Bu raporda şunu gördük. Mevsimlik tarım işçileri olarak dışarıya giden hemşerilerimiz ile görüşerek onlara sorduk:  Dedik ki 'Sizi Urfa'dan çıkararak buraya getiren şey nedir?' Gitmelerinin temel sebebi işsizlikti; fakat bununla beraber bir madde daha vardı. Şanlıurfa'da ödenen günlük yevmiyelerin düşük olmasıydı. Bundan dolayı tarım işçileri geçimlerini sağlayamadıklarını söylemişlerdi. Bu sebeplerden dolayı dışarı giderek çalıştıklarını söylemişlerdi." şeklinde konuştu.

"Tarım işçilerinin günlük yevmiyeleri 80-90 lira bandında"

Şanlıurfa Ziraat Odasınının tarım işçileri ile ilgili açıkladığı rakamlara değinen Özaslan, "Şanlıurfa Ziraat Odası, 2022 yılı için günlük yevmiye fiyatlarını 170 lira olarak açıkladı. Bu 170 lira içerisinde aracılık yapanlar da var. O aracılarla beraber 170 liradır. Tahmin edersem çalışan kişiye 150 lira gibi bir rakam kalıyor. Şanlıurfa'daki işverenler, günlük yevmiye fiyatı ile çalışan insanlara bu rayiç bedel üzerinden gerçek rakamı öderlerse bu insanların büyük bir kısmı burada kalarak dışarı gitmeyecektir. Mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan kardeşlerimizle yaptığım görüşmede, günlük yevmiye fiyatlarının 170 lira olarak açıklanmasına rağmen Şanlıurfa'da ödenen yevmiye fiyatının 80-90 lira bandında olduğunu söylediler. Yani neredeyse açıklanan rakamların yarısına tekabül ediyor. Dolayısıyla hem Ziraat odasına hem de bütün işverenlere sesleniyorum;  açıklanan bu 170 lira üzerinden lütfen ödemelerinizi yapın. " ifadelerini kullandı.

"Bu insanların hak ettikleri rakamı tam olarak ödeyelim"

Tarım işçilerinin hak ettiği rakamların ödenmesi gerektiğini vurgulayan Özaslan, "Çalışan işçi kardeşlerim adına sizlerden rica ediyorum. Bu insanlar bizim insanımız. Belirlenen o rakamı öderseniz o kadar insan, çoluk çocuk ve kadın memleketlerini bırakarak dışarı gitmeyecektir. Onları dışarı çalışmaya götüren en büyük etkenlerden biri de günlük yevmiyelerin düşük olmasıdır. Sahadaki uygulamaya baktığımızda bu rakam ödenmiyor. Ödenen rakam açıklanan rakamın neredeyse yarısına tekabül ediyor. Burada herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerekiyor. Biraz elimizi vicdanımıza koyalım. Bu insanların hak ettikleri rakamı tam olarak ödeyelim ki bu insanlar burada kalsınlar, dışarı gitmesinler. Burada toplum olarak hepimizin üzerine bir görev düşüyor. Hepimiz bu konuyu gündemde tutarsak İnşallah o işçi kardeşlerimiz haklarının karşılığını tam olarak alırlar diye düşünüyorum."diye konuştu.

"Çadır bölgelerinin yüzde 90'nında elektrik ve su yok"

Tarım işçilerinin en büyük problemlerinin barınma sorunu olduğunu belirten Özaslan, "Tarım işçileri kaldıkları yerlerde barınma sorunu yaşıyorlar. 18 şehir dolaşarak birçok insanla görüştük. Birçok tarla ve çadır bölgesini dolaştık. Çadır bölgelerinin yüzde 90'nında elektrik ve su yok. Bu iki temel ihtiyaç maalesef  gittiğimiz yerlerin yüzde 90'nında yoktu. Urfa'daki bütün kardeşlerime sesleniyorum. Özellikle işverenlere sesleniyorum. Diyorum ki bunlar bizim hemşerilerimiz; dışarı gidiyorlar, dışarı gittiklerinde maalesef insanca bir yaşam da yaşayamıyorlar. Yaşam standartları çok düşük ve kaldıkları yerlerde çadırların yüzde 90'nında elektrik ve su yok. Lütfen bu insanları böyle bir yaşam ile başbaşa bırakmayalım. Hepimiz elimizden geldiği kadar çalışalım ve bu insanları burada tutalım; çünkü bizim yaptığımız araştırmalara göre 350 binin üzerinde insan, dışarı gidiyor ve maalesef vatandaşı olduğu ülkede zorunlu mülteci hayatı yaşıyor. Lütfen bu insanlar mülteciler gibi yaşamasınlar. Kendi memleketlerinde kalsınlar. Bunun için herkes elinden geleni yapsın. Hep beraber inşallah bu kardeşlerimize sahip çıkalım." (İLKHA)

Bu haber 958 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması
Dusak, Siverek'teki kazalarla ilgili Karayolları Genel Müdürü ile görüştü
Dusak, Siverek'teki kazalarla ilgili Karayolları Genel Müdürü ile...