İlahiyatçı Ünel: Üç aylarda ibadetlerimizi artıralım

İlahiyatçı Sinan Ünel, Peygamber Efendimizin üç aylara girince ibadetlerini artırdığını belirterek Müslümanların da üç aylara ibadetlerini artırarak girmesi gerektiğini ifade etti.

İlahiyatçı Ünel: Üç aylarda ibadetlerimizi artıralım
24 Ocak 2022 - 17:10

​İslam aleminin özlem ve heyecanla beklediği, içerisinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi'ni barındıran mübarek üç aylar, 2 Şubat 2022 tarihinde başlıyor.

Peygamber Efendimiz üç aylara kavuşmadan önce, "Ya Rabbi, Receb ve Şabanı bizler için mübarek kıl, bizleri Ramazana eriştir" diye dua ederdi.

Üç aylar; Recep ayında Regaip ve Mirâc Kandili'ni; Şaban ayında Berat Kandili'ni; Ramazan ayında ise Kadir Gecesi gibi dört ayrı önemli geceyi barındırıyor.

Üç aylar, dua ve yakarışların Allah'a arz edilmesi, pişmanlık gözyaşlarıyla günahların yıkanması, yapılan ibadet ve itaatlerle sevabın katlanması bakımından çeşitli fırsatları içerisinde barındırıyor.

İlahiyatçı Sinan Ünel, üç ayların önemi ile ilgili İLKHA'ya konuştu.

"Üç aylar Allah'a daha fazla yakınlaşma vesilesidir"

Allah (Azze ve Celle) Kur'an'ı Kerim'de 'Biz, size örnek almanız açısından Hazreti Muhammed'i örnek gösterdik.' diyor. Hayatın her alanında Hazreti Muhammed Mustafa, bizim için en büyük örnektir. Dolayısıyla hayatımızın her alanında Hazreti Muhammed Mustafa'yı örnek aldığımız gibi bu mübarek üç aylarda da yine bakacağımız fotoğraf, kişilik ve amel Allah Resulü'nün hayatı olmalıdır. Bizler, Allah Resulü'nün hayatına baktığımızda üç aylara girince; 'Ya Rabbi! Recep ve Şaban'ı bize müberak kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır' diye dua etmiştir. Allah Resulünun bu duası ile birlikte hayatında çok ciddi anlamda değişiklikler meydana gelmiştir. Biz Resullullah'ın hayatına baktığımızda mübarek üç aylara girdiğinde oruç tutmayı fazlalaştırmıştır. Allah Resulü, diğer aylardan daha fazla oruç tutmaya, ibadet yapmaya başlıyor ve Allah'a münacatta bulunuyor, bir nevi üç ayları, Allah'a daha fazla yakınlaşma vesilesi kılıyordu.
"Peygamber Efendimiz, ümmetine üç ayların nasıl değerlendireceğine öğretmiştir"
Allah Resulü'nün 3 ayları ibadetlerle geçirerek ümmete örnek olduğunu belirten Ünel, "Resulullah'ın her anı Allah ile beraberdir. Peygamber Efendimiz, ümmetine üç ayların nasıl değerlendireceği bize öğretiyor. Resulullah'ın Recep, Şaban ve Ramazan ayındaki ibadetlere olan düşkünlüğünü, oruçtaki, duadaki ziyadeliğini ve diğer alanlardaki güzelliklerini ümmet ders almalıdır. Resullallah'ın hayatının her alanında Allah ile beraberdi. Bizlerde Resulallah'ın ümmeti olarak Peygamber Efendimizin bu uygulamalarını kendi hayatımıza geçirmeliyiz." dedi.

"Allah Resulü üç aylara ayrı bir önem vermiştir"

Üç ayların içerisinde önemli gün ve geceleri içerisinde barındırdığı için önemli olduğunu vurgulayan Ünel, "Üç aylar neden önemlidir? Çünkü bu aylar, hayırlı mübarek geceleri içerisinde barındırıyor. Beraat, Regaib, Miraç Kandili ve Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi gibi hayırlı geceleri ve saatleri içerisinde barındırdığı için Allah Resulü üç aylara ayrı bir önem vermiştir. Allah Resulü, bu ayları güzelce değerlendirmiştir. Ümmetine de üç aylara ulaştıklarında gereği gibi istifade etmesini tavsiye etmiştir. Müslüman olarak Allah'ın rahmet, bereket ve mağfiretinin ve manevi iklimin yoğun olduğu bu aylarda Resulullah'ın ümmeti olarak oruçlarımızı, ibadetlerimizi  ve Allah'a olan yakarışlarımızı ziyadeleştirelim. İslam ümmetinin, Müslümanların birbirine çok ihtiyaç duyduğu böyle bir zamanda yardımlaşmayı aramızda yoğunlaştıralım. Birbirimizin gıyabında dua edelim. İslam ümmetinin birliği, beraberliği ve kardeşliği için birbirimize seher vakitlerinde dua edelim. Mübarek üç aylarda seher vakitlerini kendimize ayıralım. Bu vakitlerden istifa edelim. İnşallah bu şekilde üç ayları ziyadesi ile istifade ederek geçirmeye çalışalım." ifadelerini kullandı.

"Üç aylardan istifade etmeye gayret gösterelim"

Üç ayların ilk günlerinden başlayarak Ramazan ayına hazırlanılması gerektiğini ifade eden Ünel, " Geçen sene aramızda olup da bu sene üç aylara ulaşmayan binlerce kardeşimiz var. Rabbimiz eğer bizi üç aylara ulaştırmışsa bizler de Peygamber Efendimizin dediği gibi 'Ya Rabbi! Recep ve Şaban'ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan ayına ulaştır' şeklinde dua edelim. Ramazan ayını ve özellikle Kadir Gecesi'nin ön hazırlığını üç aylardan başlayarak inşallah sürdürmeye çalışalım. En güzel ve en hayırlı şekilde üç aylardan istifade etmeye de gayret gösterelim inşallah. Rabbim, bütün Müslümanların üç aylarını mübarek eylesin. Rabbim, bütün kardeşlerimizin üç aylardan hayırlı bir şekilde istifade etmesini cümlemize nasip etsin inşallah." diye konuştu. (İLKHA)

Bu haber 745 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü