Mimar Lütfü Seray'ın ölümü ile ilgili açıklama

Şanlıurfa Barosu, Siverek Baro Temsilciliği, Siverek İnşaat Mühendisleri Topluluğu ve Siverek Mimarlar Odası, Mimar Lütfü Seray'ın ölümü ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Mimar Lütfü Seray'ın ölümü ile ilgili açıklama
22 Temmuz 2023 - 16:39
Şanlıurfa Barosu, Siverek Baro Temsilciliği, Siverek İnşaat Mühendisleri Topluluğu ve Siverek Mimarlar Odası geçtiğimiz günlerde kuduz hastalığından dolayı vefat eden Mimar Lütfü Seray ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasını İnşaat Mühendisi Rıdvan Şaman okudu.

Bu tür üzücü olayların bir daha yaşanmaması için ilgili tüm kurumları göreve çağıran açıklamada,

"Geçtiğimizde günlerde köpeği tarafından kuduz hastalığı bulaştığı iddia edilen arkadaşımız Mimar Lütfü Seray'ı kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyiz. Merhuma Allah'tan rahmet diler ve başta ailesine, akrabalarına ve meslektaşlarımıza baş sağlığı diliyoruz. İlçemizde yaşanan bu vahim olaydan ötürü kuduz vakasıyla daha önceden nelerin yapıldığı veya yapılmadığı ile ilgili olarak aşağıdaki soruların muhataplarınca cevaplandırılması ilçemizde bir daha bu tür üzücü olayların meydana gelmemesi için gerekli kurumları göreve çağırıyoruz.

Aşağıda cevaplanması istediğimiz sorular ilgili yönetmeliklerde olması gereken işlemlerin ilçemizde ne derecede  uygulandığı ile ilgili tam olarak  bilgi sahibi olmamız ve üzücü olaylar bir daha yaşanmaması için gerekli tedbirlerin acilen alınması için kurumları göreve çağırıyoruz.

Kuduz hastalığı ile mücadelede ilgili kurumlar uymak zorunda olduğu 5596 sayılı kanun 639 sayılı kanunlarda belirtiği üzere:

1) Kuduz hastalığı ile ilgili önleyici tedbirler ilçemizde nasıl sağlanmaktadır?
2) İlçemizde var olan kayıt altında olması gereken evcil hayvan sayısı il ilgili bilgi var mıdır?
3) Bu evcil hayvanlar ile ilgili doğum ölüm v.b. işlemler takip edilmekte midir?
4)Evcil, sahipli veya sahipsiz hayvanların ölüm sebepleri araştırılmakta mıdır?
5) Evcil olan veya olmayan kayıtlı hayvanların yeterli tedbirler ile aşılama kimliklendirme  v.s. çalışmaları ile bir kayıt sistemi var mıdır?
6) Sahipsiz sokak hayvanları ile ilgili olarak ilgili müdürlükler, belediyeler ne tür çalışmalar yapmaktadır(büyükşehir ve ilçe belediyesi gıda tarım müdürlükleri v.b)
7) Sokak hayvanları sayısı bakım verileri kimliklendirme aşılama v.b uygulamalarınız ile ilgili bakanlıklar ile ne tür çalışmalar yapılmıştır veya çalışmalarınız nelerdir?
8) Sahipli sahipsiz ev ve süs hayvan satış alanlarındaki  bulunan hayvanlar ile ilgili olarak aşılama, hastalık takibi, kuduz şüphelisi ile ilgili olarak yakın zamanda kaç vaka hastalık  v.b. olay ilgili müdürlüklere bakanlığa yazı v.b. belge ile bilgi verilmiş midir.?
9) Kuduz hastalığı ile ilgili olarak önleyici tedbirler ile ilgili olarak 5596 madde 10'da yapmış olduğunuz çalışmalar nelerdir? Hali hazırda kuduz vakası ile ilgili olarak yazışmalarınız ilgili kurumlar uyarı ve gerekli önlemler alınmış mıdır? Bunlar nelerdir?
10) İlçemizde kaç bakım evi mevcuttur? Bu bakım evlerinde gerekli ne tür önleyici tedbirler alınmış olup, hastalıklı hayvan sayısı aşılama ve kuduz hastalığı belirtisi olan hayvanlar var mıdır?
11) İlçemizde kuduz vakası ile ilgili hastalık bildirimi var mıdır? Var ise ne tür tedbirler alınmıştır?
12) İlçemizde kuduz vakası olabilecek hayvan öldürme olayları ilgili kurumlara gelen şikâyet sayısı nedir? Belediyeler ve muhtarlar ve ilgili müdürlüklere kaç ihbar bulunulmuştur?
13) Hastalık bölgesi içerisinde 40 km. çapında gerekli önlemler uyarılar yapılmış mıdır?
14) Başıboş hayvanlar toplanılması, karantina altına alınıp gerekli müdahale yapılmış mıdır? İlgili kurumlar muhtar belediyeler ve müdürlükler ne tür çalışma yapmıştır bu konu ile ilgili olarak?
15 İlçemizde halen sokaklarda başı boş şekilde dolaşan hayvanlar neden toplanılmamaktadır? Karantina v.b. önlemler alınamamaktadır?
16) Kaybetmiş olduğumuz meslektaşımız ait köpek ile ilgili olarak ne tür çalışmalar önlemler yapılmıştır?
17) Resmi olarak hastalık teyidi var mıdır? Var ise gerekli ne tür önlemler alınmıştır?
18) İlçemizde son 3 ay içerisinde kaç adet kuduz vakası vardır?
19) 5996 sayılı kuduz hastalığı teyidi yapılmış mıdır? ilgili hastalık teyidine göre 13.madde belirtilen ne tür çalışmalar yapılmıştır? "soruları yönetildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
"Sonuç olarak; hastane sürecinden sonra hayatını kaybeden arkadaşımızdan sonra ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından neden gerekli uyarı ve çalışmaların yapılmadığını konunun muhataplarınca cevaplanmasını istiyoruz. Yukarıda yazılı olan ve sorulan soruların ilgili kurumlara verilerek, Siverek Kaymakamlığına, belediyelerine (Ş.Urfa büyükşehir, Siverek Belediyesi) Sağlık Müdürlüğü, Gıda ve Tarım Müdürlüklerine verilmek suretiyle kamuoyunu bilgilendirilmesi ilçemizde bu tür olaylara derhal müdahale edilmesi gereğini arz ederiz. "

Kaynak:GAPGundemi.com

Bu haber 780 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Şanlıurfa'da bir evde yaralı kızıl şahin ele geçirildi
Şanlıurfa'da bir evde yaralı kızıl şahin ele geçirildi
Harran Üniversitesi'nden Yapay Zekâya adım
Harran Üniversitesi'nden Yapay Zekâya adım