Öğretmenler gününde Şaban Şenateş'i hayırla anıyoruz
24 Kasım Öğretmenler Günü'nde geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz Şaban Şenateş'i hayırla anıyoruz.

Editör: Siverek Gençlik
24 Kasım 2021 - 21:36 - Güncelleme: 24 Kasım 2021 - 21:39
Dünyayı kasıp kavuran Coronavirus salgınından dolayı Siverek halkı birçok değerini kaybetti.
Bu değerlerden biri de 23 Ağustos 2021 tarihinde kaybettiğimiz, hayatını Zazaca diline ve tanıtımına adayan Şaban Şenateş (55) hocamızdı.
Şaban Şenateş, herkes tarafından sevilen ve sayılan bir insandı. Vefatı ile tüm sevenlerini üzen Şenateş, iman hakikatlerinin anlaşılması noktasında çeşitli çalışmalar yürütüyordu.
Şenateş'in hayatında Zazaca dilinin ayrı bir yeri vardı.
Şaban Şenateş, Allah'ın ayetlerinden biri olan Zazaca dilinin kaybolmaması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla kendi çapında çalışmalar yürütüyordu.
Zazaca; Türkçe ve Kürtçe'nin ardından Türkiye'de en çok konuşulan dil konumunda bulunmasına rağmen Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'ne (UNESCO) göre Zazaca dili kaybolmaya yüz tutmuş dillerin başında geliyor.
Şenateş, günlük yaşamda yeni duyduğu Zazaca kelimeleri not alarak Zazaca sözlük çalışmalarına ekliyordu.
Şenateş, Zazaca ile ilgili yaptığı çalışmalar sonucunda 50 bin kelimeden oluşan "Vajekano Dimilî" isimli Zazaca bir sözlük hazırlamıştı.
Şenateş'in sevenleri yayınevinde baskı aşamasında olan "Vajekano Dimilî" bir an önce çıkmasını bekliyor.
Şaban Şenateş kimdir?
Şenateş, 1966 yılında Siverek'te dünyaya geldi.
İlkokulu Siverek Yatılı Bölge Okulu, Ortaokulu Viranşehir Yatılı Bölge Okulu, liseyi ise Bitlis Öğretmen Lisesi'nde okudu.
Daha sonra, Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Tarih Öğretmenli'ğinden mezun oldu. Yaklaşık 28 yıl öğretmenlik yapan Şenateş, 1995 yılından beri Zazaca ile ilgili çalışmalar yürütüyordu.
Şenateş, Zazaca ile ilgili yaptığı çalışmalar sonucunda 50 bin kelimeden oluşan "Vajekano Dimilî" isimli Zazaca sözlük hazırladı.
Şenateş tarafından hazırlanan sözlüğün yayınevinde baskı aşamasında olduğu öğrenildi.
Risale-i Nur talebesi olan ve iman hakikatlerini insanlara ulaştırma gayesiyle yaşayan Şenateş, Coronavirus'ten dolayı vefat ederek rahmet-i rahmana kavuştu.
www.siverekgenclik.com
Bu haber 669 defa okunmuştur.
-
Başkan Ayşe Çakmak'tan Ramazan ayı mesajı
-
İş İnsanı İbrahim Çoban Ak Parti aday adayı oldu
-
Urfa'da sel sularına kapılan küçük kızın cesedi bulundu
-
AK Parti Şanlıurfa aday aday listesi
-
Genç İş İnsanı Temizbaş, AK Parti'den aday adayı başvurusunda bulundu
-
Siverek'te 21 yaşındaki genç kazara tabanca ile annesini vurdu
-
Tüysüz, CHP'den aday adayı başvurusunda bulundu
-
Siverek Müftüsü Çiçek'ten Ramazan ayı mesajı
-
Yapıcıoğlu, sel felaketinin yaşandığı Urfa'da incelemelerde bulundu
-
Malatya'da 4,1 büyüklüğünde deprem
-
Maraş depreminde can kaybı 50 bini aştı
-
Güzelçiçek, AK Parti'den aday adayı oldu
FACEBOOK YORUMLAR