Ölüm yolunu kefen giyerek protesto ettiler

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanlığı, D-400 kara yolunda meydana gelen ölümlü trafik kazalarına dikkat çekmek amacıyla kefen giyerek yolda yürüyüş eylemi gerçekleştirdi.

Ölüm yolunu kefen giyerek protesto ettiler
16 Ağustos 2021 - 13:25
Türkiye’nin doğusu ve batısını birbirine bağlayan D-400 kara yolunun Şanlıurfa ile Nizip arasının dar olması ölümlü kazalara neden oluyor.

Çin'den başlayan Anadolu ve Akdeniz aracılığıyla Avrupa'ya; Türkiye sınırlarında ise Hakkari'nin Yüksekova ilçesinden başlayıp, Muğla'nın Datça ilçesine kadar uzanan İpek Yolu, Asya ile Avrupa'yı, Türkiye'nin batısı ile doğusunu birbirine bağlıyor.



Türkiye sınırları içerisinde 2 bin kilometre uzunluğu ile İpek Yolu'nun güzergâhında olan D-400 kara yolu ülkenin en çok kullanılan yollarının başında geliyor.

D-400 kara yolunun Gaziantep- Birecik ve Şanlıurfa- Diyarbakır arası duble yol olmasına rağmen Birecik- Suruç- Şanlıurfa arasında herhangi bir çalışma yapılmaması tepkilere neden oluyor.

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanlığı ile HÜDA PAR Birecik ve Suruç İlçe Başkanlıkları düzenlemiş oldukları ile eylem ile kara yolundaki ölümlere kazalara dikkat çekmek için farkındalık eylemi gerçekleştirdi. Eyleme D-400 kara yolunda trafik kazası geçiren ve yakınları vefat edenlerde destek verdi.



Üzerlerine kefen giyen partililer, güvenli bir şekilde kara yolu kenarında yürüyerek, ellerindeki taşıdıkları dövizlerle trafik kazalarına dikkat çekti.

Yapılan eylemin ardından HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, HÜDA PAR Suruç İlçe Başkanı Ahmet Yılmazoğlu ve HÜDA PAR Birecik İlçe Başkanı Murat Çimender gazetecilere açıklama yaptı.

"Sabah evden çıkan kişinin akşam eve döneceği meçhuldur"

İpek Yolu'nda meydana gelen kazalarda can kayıplarının yaşandığına dikkat çeken HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, "Bugün Şanlıurfa- Suruç- Birecik kara yoluna geldik. Burası D-400 karayolu, tarihi İpek Yolu…Bu yolda hergün kazalar oluyor. Bu kazaların büyük bir kısmı, ölümle ya da ciddi sakatlanmalarla sonuçlanıyor. Urfalı, Suruçlu ve Birecikli kardeşlerimiz çok ciddi sıkıntılar yaşıyorlar. Defalarca bu konuyu dile getirmelerine ve bizim de bu konuyu gündeme getirmemize rağmen yetkililerden bir açıklama yada bir adım atma göremiyoruz.  HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanlığı, HÜDA PAR Suruç ve Birecik İlçe Başkanlığı olarak bu olaya dikkat çekmek için halkımız adına kefen giydik ve yola çıktık. Bizim halkımız hergün sabah evden yola çıkarken kefenini giyerek yola çıkıyor. O kadar çok kazalar oluyor ki sabah evden çıkan kişinin akşam eve döneceği meçhuldur. " ifadelerini kullandı.



"Çok mu zor bu yolu duble yola çevirmek"


Açıklamasının devamında yetkililere seslenen  Özaslan, " Şanlıurfa'yı Suruç ve Birecik'e bağlayan D-400 kara yolunu duble yola çevirmek çok mu zor? Hazine Bakanlığı için çok ciddi bir para mıdır? Bu çok büyük bir para olarak gözüküyorsa bende şunu söylüyorum, 'Burada hayatını kaybeden bir vatandaşımızın hayatının değeri parayla ölçülebilir mi?' Şanlıurfa'nın 14 milletvekiline sesleniyorum! Bu yolda trafik kazalarında nice anne ve babalar evlatsız kaldı; nice evlar ise anne ve babasız kaldı. Neden buna bir dur demiyorsunuz? Çok mu zor bu yolu duble yola çevirmek? Çok zor değildir. Siz isterseniz bu yolu yapabilirsiniz." Bir an önce ek bütçe çıkararak  bu yolu bir an önce duble yola dönüştürün ki insanlar bu yolda trafik kazalarında ölmesin." şeklinde konuştu.

"Bu yolda hergün gerçekleşen kazalarda, insanlar ölmektedir"

Her gün bu yoldan geçenlerin kefen giyerek yola çıktıklarını ifade eden HÜDA PAR Suruç İlçe Başkanı Ahmet Yılmazoğlu, "Şu an bulunduğumuz yol Tarihi İpek Yolu…Bu yolda hergün gerçekleşen kazalarda, insanlar ölmekte ya sakat kalmakta ya da mallarına zarar gelmektedir.  Suruç ile Şanlıurfa arasındaki yapılması gereken 25 kilometrelik yoldur. Bu 25 kilometrelik kısımda hergün kazalar gerçekleşiyor, insanlar ölüyor.  Bu konuda bizim yetkililerden isteğimiz; ilçemiz ile yakınlığından dolayı vatandaşlarımızın bir çoğu işleri için Şanlıurfa'ya gitmektedir. Ya da iş için ilçemize gelen çalışanlar var. Bunlar hergün üzerlerine kefen giyerek yolda gidip geliyorlar. İstiyoruz ki HÜDA PAR olarak bir farkındalık oluşturalım ve sesimizi yetkililere ulaştıralım." diye konuştu.  



"Kazalarda daha fazla insanın can vermesini mi bekliyorlar?"

Karayolunun duble yol olmamasına tepki gösteren HÜDA PAR Birecik İlçe Başkanı Murat Çimender, "Biz kefenlerimizi giydik, bunun tek bir sebebi var? Tarihi İpek Yolu bilinen D-400 yolunda gerçekleşen kazalardan dolayıdır. Bu kazaların büyük çoğunluğu ölümle sonuçlanıyor. İl sınırımız olmamız sebebiyle Nizip ile Birecik arası ve Urfa'dan itibaren de güneye, kuzeye istediğiniz istikamete gidin bütün yollar duble yoldur, Birecik ve Şanlıurfa arası hariç. Acaba Birecik- Şanlıurfa arasının duble olmamasındaki sebep nedir? Kazalarda daha fazla insanın can vermesini mi bekliyorlar? Bütün vicdan sahibi yetkililere sesleniyorum! Elinizi taşın altına koymanıza gerek yok. Allah muhafaza bu yolda sizin yakınlarınızdan biri vefat etmeden bu işe bir çözüm bulun." dedi.



"Bu yolda kaza şiddetli bir kaza geçirdim"


D-400 yolunda geçirdiği kazada ağır yaralanan ve ortağını kaybeden Erol Bozkurt, "HÜDA PAR'dan Allah razı olsun. Bu yolda çok kazalar oluyor. Bu kazalardan en şiddetlilerinden birini de ben yaşadım.  Ortağım olan Mustafa Kaçar, bu yolda rahmetlik oldu. Kaza yapan aracım hurda oldu. Mermerci olan bir arkadaşta o kazada vefat etti. Ben 13 gün yoğun bakımda kaldım. 5 ay boyunca bilinçim kayboldu. Vatandaş olarak çağrı yapıyorum! Lütfen bu yolu yapın." şeklinde konuştu.

"Bu yolun yapılması konusunda adım atan HÜDA PAR'a teşekkür ediyorum"

Eniştesinin bu yolda kaza yaparak vefat ettiğini belirten İbrahim Halil Güven, "Eniştem bu yolda trafik kazasında hayatını kaybetti, çocukları yetim kaldı. Ayrıca ablamın torununu da bu yolda trafik kazasında kaybettik. Bu yolun yapılması konusunda adım atan HÜDA PAR'a teşekkür ediyorum. Bu yolun yapılması konusunda yetkililerden bir adım atmalarını bekliyoruz. HÜDA PAR'ın düzenlemiş olduğu bu etkinliğin de farkındalık oluşturmasını temenni ediyorum. Milletvekillerinin de bu konuda duyarlı olmasını bekliyoruz. " ifadelerini kullandı.



"2 ay içerisinde bu yolda 2 kez kaza geçirdim"

2 ay içerisinde 2 kez D-400 kara yolunda kaza yaptğını vurgulayan Ömer Altundağ, "Suruç- Şanlıurfa arasındaki yolda kaza yaptım. Bu kazada yaralanan eşimin tedavisi 2 yıldır devam ediyor.  Arabamı perte çıkardım.Yaptığım kazadan 3 ay sonra yine kaza yaptık, o araba da perte gitti. 2 ay içerisinde bu yolda 2 kez kaza geçirdim. Bu yolun bir an önce yapılmasını istiyoruz." diye konuştu.

Hacı Halil Yavuz ise bu yolda imam arkadaşını kaybettiğini belirterek, "Suruç'ta değerli bir imam vardı. Ailece Urfa'ya gittiler. Dönüşte trafik kazası geçirdiler. Hepsi vefat etti. Yetkililerden rica ediyoruz. Bir an önce bu yolu yapsınlar."  dedi. (İLKHA)

Bu haber 1218 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü