Özaslan: Suruç'ta taban suyunun yükselmesi mağduriyetlere neden oluyor

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özalsan, Suruç'ta taban suyunun yükselmesinden dolayı ilçenin çökme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Özaslan: Suruç'ta taban suyunun yükselmesi mağduriyetlere neden oluyor
10 Mart 2023 - 12:12
HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, Suruç'ta taban suyunun yükselmesi ile birlikte sıvılaşma oranının artmasının tehlikeleri beraberinde getirdiğine dikkat çekti.

Özaslan, Suruç'ta taban suyu yüksekliğinden dolayı oluşan mağduriyetleri ve bu mağduriyetlere yönelik çözüm önerilerini HÜDA PAR Suruç İlçe Başkanı Ahmet Yılmazoğlu ile birlikte paylaştı.

Suruçlular yaşadıkları sıkıntıları şu ifadelerle dile getirdi.

"63 yıllık fıstık ağaçlarımız kurudu"

Mağdur olan bir çiftçi "Bizim köyümüze 2015-2016 yılında su geldi. Maalesef, Devlet Su İşleri (DSİ) zamanında tahliye kanalları açılmadığı için 63 yaşında olan bin adet fıstık ağacımız tamamen kurudu. Bu bir milli servettir. Yıllık olarak bu ağaçlarımızın geliri 1 milyon TL değerindeydi." diyerek yetkililere seslendi.

"Ölülerimizi başka köylere defin ediyoruz"

Köy sakinlerinden bir kadın, "4 yıldır bu tarlalarımızın hiç birini ekemiyoruz. Ekince de suyun altında kalıyor ve geç zamanda hasat ediyoruz. Mezarlığımızın suyun altında kalmasından dolayı ölülerimizi başka köylere defin ediyoruz." diyerek çaresizliğini dile getirdi.

"3. aydayız ve pamuğun hasadı için hala suyun kurumasını bekliyoruz" 

Başka bir çiftçi ise "Şimdi 3. aydayız. Pamuk hasadı için suyun kurumasını bekliyoruz. Taban suyu yükselmiş, yer kurusun ki bu pamuğu hasat edelim. Bu tarihten sonra biz pamuğu kaçtan satabileceğiz ki? Yazıktır! Tarla bu halde iken ne işçi girebiliyor, ne de biçerdöver girebiliyor. Pamuk, hala olduğu gibi duruyor. Rica ediyoruz, bir an önce tahliye kanalları yapılsın ki bu sudan kurtulalım." dedi.




"Tahliye kanalları tamamlanmalı ve drenaj sistemi unutulmamalıdır"

Birçok resmi kurum ve binanın bodrum katlarının sular altında kaldığını ifade eden HÜDA PAR Suruç İlçe Başkanı Ahmet Yılmazoğlu, "Suruç'ta yükselen taban suyu nedeniyle birçok resmi kurum ve binaların bo
drum katları sular altındadır. Çok geç de olsa tahliye kanalları tamamlanmalı ve drenaj sistemi unutulmamalıdır. Tarım arazileri imara açılmamalıdır." dedi.

"Suruç'ta ciddi bir sıvılaşma tehlikesi var"

Taban suyunun yükselmesi ile birlikte Suruç'un çökme tehlikesi ile karşı karşıya olduğuna dikkat çeken HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, "Sıvılaşma oranı gittikçe artıyor. Buna karşın HÜDA PAR olarak köklü bir çözüm önerimiz var; Şu an da bulunduğumuz nokta, Şanlıurfa yolu üzerinde çadır kentin bulunduğu bölgedir. Suruç şehir merkezini buraya kaydıralım. Bütün resmi kurumları buraya getirelim. Arkasından imarı buraya taşıyalım ve sadece buradaki hazine arazilerinin bulunduğu kıraç toprakları imara açalım. Halka da uygun fiyata satalım ve insanlar gelip buraya yerleşsinler. Şehir merkezi buraya doğru gelsin. Ovayı kurtaralım, tarım arazilerini kurtaralım ve Suruç'u çökme tehlikesinden kurtaralım." diyerek çözüm önerilerini paylaştı.

Bu haber 692 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
AK Parti Belediye Başkan Adayı Bucak, Oto galericiler sitesini ziyaret etti
AK Parti Belediye Başkan Adayı Bucak, Oto galericiler sitesini...