Özgültekin: Koçali Baba ve Cerrah Baba sahabedir

Ramazan Özgültekin, “Koçali ve Cerrah Baba, Diyarbakır’a dair tarihi kaynaklara göre sahabedir, Hz. Cabir’in çocuğudur. Yine kayıtlarda yazdığına göre bu türbede 3 sahabe birlikte yatmaktadır. Biri Koçali Baba, birisi Koçali Baba’nın kardeşi olduğu söylenen Cerrah Baba’dır” dedi

Özgültekin: Koçali Baba ve Cerrah Baba sahabedir
03 Kasım 2022 - 10:43

RÖPORTAJ: TUĞBA POLAT

-Şunu da sormak istiyorum. Geçmişte de bugün de Siverek’in il olması için çok uğraşmışsınız. Dışardan bakıldığında Siverekliler birbirlerine çok bağlı görünüyorlar. Bunu neye bağlıyorsunuz?

- Her insan kendi memleketi için güzel şeyler söyler. Kimisi abartır, kimisi gerçeği söyler. Ben 1951 doğumluyum. Allah nasip ederse bu Martta 73 yaşına gireceğim. Bir memlekette uzun zaman yaşayan insanlar, gerçek insan sıfatına ulaşır. Fakat sürekli göç, değişim içinde ise; o insan allak bullak olur. Bugünkü Siverek insanımız, 1980’den sonra yerleşen insanlardır.

1923’te Cumhuriyet kurulana kadar Siverek mutasarrıflıktı. Mutasarrıflık ise; vilayet ile kasaba arasında bir Osmanlı idaresidir. 1923’ te Cumhuriyet kurulduktan sonra mutasarrıflıkların hepsi vilayet yapıldı. Siverek’te vilayet yapılanların içinde idi. 1923’ kadar Diyarbakır’a bağlıydı. 1923’ten 1926’ya kadar vilayet olarak kaldı. 3 vali burayı idare etti. 1926’da çeşitli nedenlerden dolayı Siverek’inde içinde olduğu 15 vilayet ilçeye döndürülmek istendi. O dönem Siverek’in 5 milletvekili vardı. Hatta meclise gidip hepsiyle görüştüm. Fotoğraflar mevcut.

O dönem Siverek’le ilçe yapılmak istenen illerden bazılarının milletvekilleri, ilçe olmayı istemedikleri için oylamaya katılmadı. Katılmayanlar direk il yapıldı. Siverek, Urfa’ya bağlandı. O zamanlar Siverek idadisinin (idadi Osmanlıda lise) kayıtları var bende. Hepsi fesli falan öğrenciler. Burada idadi (lise), rüştüye (ortaokul), ilkokul, yatılı yurt okulları vardı.

1926’da ilçe olunca bütün okullar kapandı. 1946’da ortaokul açıldı. 1964’te lise açıldı. Kapanan okullar 40 sene sonra açıldı..

Eğitim gitti, ekonomi gitti. Zengin olanlar çocuklarını okul için büyük şehirlere gönderiyorlardı. Bizim buranın insanı kuzulaştırıldı. Bazen Cumhurbaşkanımız M. Akif Ersoy’un dizelerini anıyor ya;

Yumuşak başlı isem; kim dedi koyunum

Kesilir belki fakat kesmeye gelmez boynum.

Bunlar; bir memleketin geri gitmesi için çok güzel nedenlerdir. Bu süreçte tekrar il olabilmek için mücadele verenler oldu. Yazarlar, gazeteciler, bazı duyarlı insanlar… Büyüklerimiz 1946‘da taşlarını hayvanlarla taşıya taşıya ortaokulu kurdular. Liseyi de aynı şekilde 40 yıl sonra kurabildiler.

Şimdi ise köylere bile ortaokul, lise kuruluyor. Okullar açılıyor ama eski eğitim yok..

-Mekanınız Koçali Baba türbesinin yanında. Kimdir Koçali Baba?

-Diyarbakır tarihinde yazdığına göre sahabedir, Hz. Cabir’in çocuğudur. Yine kayıtlarda yazdığına göre bu türbede 3 sahabe birlikte yatmaktadır. Biri Koçali Baba, birisi Koçali Baba’nın kardeşi olduğu söylenen Cerrah Baba’dır.

1920’lerde Tekke ve Zaviyeler kapatıldığı zaman burayı da kaldırmak istediler. Yapamadılar.. Ayrıntıya girmeyeyim. Ankara’dan heyet geldiği söyleniyor. Yine kayıtlarda mevcut. Burada yatan cesetlerin 1300 yıldır sağlam bir şekilde muhafaza olduğu görülmüştür. Karşı taraftaki okul da önce Kadiri Dergahıydı, şehrin sonuydu. Dergahla birlikte; misafirhane, gelen yolcular için yatakhane olarak hizmet veriyordu.

-Çok teşekkür ederiz. Bir kusurumuz olduysa affola.

-Estağfurullah. Hata insandan sadır olur. Af da Allah’tandır. Allah’ı sevenler hatalara bakmaz..

-Biz yine her zamanki gibi sohbetten çok keyif aldık. Eğer birgün yolunuz Siverek’e düşerse Ramazan abinin mekanına uğramanız ve gönül sofrasından nasiplenmeniz temennisi ile…


Bu haber 1464 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü