Partilerin 1. sıra tercihleri ne ifade ediyor

Veysel Polat’ın sunduğu “Urfa’dan Bakış” programının bu haftaki konukları Gazeteci Mutlu Güneş ve Gazeteci Orhan Kaya; partilerin Milletvekili Aday Listelerini değerlendirdi.

Partilerin 1. sıra tercihleri ne ifade ediyor
11 Nisan 2023 - 14:15
Partilerin birinci sıra adaylarına dikkat çeken Polat, Güneş ve Kaya, listelerde doğru tercihler kadar yanlış tercihlerinde var olduğunu belirtirken bu sene ki seçimlerin renkli ve hareketli geçeceğini vurguladılar.

Sözlerine depremde ve selde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet dileyerek başlayan Gazeteci Mutlu Güneş; Urfa’nın yaşanan felaketler nedeniyle yoğun günler geçirdiğini belirterek, “Aslında bugün ki listelerin değerlendirmesini yaparken geçmişe bakarak yapmalıyız. Geçmişten günümüze bakarak siyasi partilerin bu bölgede aday belirlerken kriterleri neydi? Şehir artık aynı şehir değil. Şanlıurfa Türkiye’nin 8. büyük şehri artık. Eski feodal yapıdan ayrışan kozmopolit bir yapı, gerek dışardan gerek kırsaldan aldığı göçlerle toplumsal yapının değiştiğini biliyoruz.  Bu durum, bugün listelerin belirlenirken artık eskisi gibi olmaması gerektiğini ortaya koyuyor. Listelere baktığımızda iyi adayların olduğu gibi tepki alacak isimlerinde olduğunu görebiliyoruz. Her siyasi parti de bununla karşılaştık. Bu tablo önümüzdeki günlerde tam anlamıyla netleşmiş olacak. Seçmen neyi tercih edecek, hangi kritere göre oy verecek? Şanlıurfa’da bu güne kadar seçmenin odak noktasında olan aday mıydı yoksa siyasi partinin kendisi miydi? Listeleri eleştirirken, seçmenin aday üzerinden mi yoksa parti üzerinde mi gittiğine bakmamız lazım” diye konuştu.

 

İnsanlar Adaylardan çok partilere, parti liderlerine oy veriyor

Şanlıurfa’nın geçmiş dönemlerde daha ağır yanlış liste tercihleriyle karşılaştığını hatırlatan Güneş, “Bugün baktığımızda yine yanlışlıkların olduğunu görüyoruz fakat bu durum seçimlere etki edecek mi? Seçmeni etkileyenin sadece aday olmadığını düşünüyorum, yaşanılan sıkıntıların veya diğer anlamda ekonomik, tarım bütünüyle etkili olduğunu düşünüyorum. Açıkçası geçmişten bugüne bakıldığında insanların adaylardan çok partilere, parti liderlerine oy verdiğini görüyoruz”  ifadelerine yer verdi.

 

Polat: Partiler Şanlıurfa’nın öneminin farkında gibi

Parti listelerindeki birinci sıra adaylarına dikkat çeken Veysel Polat, “ AK Parti listesinde, birinci sıra Bakan düzeyinde temsil ediliyor. Bu da AK Parti’nin Urfa’ya Urfa’da ki seçmene verdiği önemi gösteriyor. Ha keza Urfa’nın oy potansiyeli yüksek ikinci siyasi partisi HDP de, yine bir Genel Başkan Yardımcısı ile temsil ediliyor. CHP’nin adayı ise Mahmut Tanal. Urfa kökenli, Urfa kamuoyunda sesi en çok duyulan isimlerden bir tanesi. Siyasi partiler Urfa’ya önem veriyorlar bunu görebiliyoruz” diyerek sözü Orhan Kaya’ya bıraktı.

 

Kaya: Muhalefet listelerinin renk getireceği görülüyor

Sözlerine deprem ve sel felaketinde hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara şifa dileyerek başlayan Kaya, “İnşallah bu büyük yıkımın ardından insanların acısını bir nebze olsun azaltacak kalıcı çözümler üretilir. Listelere gelecek olursak, Urfa’ya hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. İlk olarak tüm siyasi partiler liste başını özenle seçmişler. AK Parti; Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ı, HDP; Genel Başkanı Mithat Sancar’ı ilk sıra adayı gösterdi. CHP; İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ı. Bu durumun seçimlere renk getireceğini düşünüyorum. Renkliliğin iyi olacağı konusunda hepimiz aynı düşünüyoruz. Burada bugüne kadar hep bildiğimiz 2 parti vardı. AK Parti ve HDP. Listelerde muhalefetin de biraz daha öne çıkması, halka yansıtılması açısından iyi olacağını düşünüyorum. Sonuçta takdir halkın. Listelere tepkilerin olduğunu hepimiz görüyoruz. En büyük partiden tutunda en küçük partiye kadar. Bu durum sadece Urfa ile sınırlıda değil” diye görüş bildirdi.

 

Güneş: Muhalefet rekabetçi bir listeyle çıktı

Kaya’nın sözlerine ekleme yapan Gazeteci Mutlu Güneş, “Muhalefetin seçtiği isimleri görünce bir muhalefetin olacağını görüyoruz. Geçmişte listeler konusunda muhalefetin eksik kaldığını görmüştük. Bu seçimlerde çok güçlü isimlerin listelerde yer alması sizin de belirttiğiniz gibi renkli ve hareketli bir süreç yaşatacak. Örneğin Mahmut Tanal daha önce Urfa Milletvekili olmamasına rağmen, kendisi Urfalı olması hasebiyle sürekli mecliste ve sosyal medyada Urfa ile ilgili yaptığı paylaşımlarla Urfa’nın gündemine bir şekilde dahil oluyordu. Bugün kendisi CHP’den Urfa Milletvekili Adayı olarak listelerde. Urfa’da iktidar tarafından ‘Çok kolay İstanbul’dan Urfa’yı eleştirmek, gel Urfa’dan aday ol o zaman konuşalım’ şeklinde eleştiriler geliyordu. Urfa’dan aday olmasının buna bir cevap olmuş olabileceğini düşünüyorum. Bundan sonrası için muhalefetin olmasının Urfa için daha iyi olacağını düşünüyorum” diyerek Urfa’da seçimlerin büyük bir rekabete sahne olacağını aktardı.

GAPGundemi.com


Bu haber 511 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Şanlıurfa'da bir evde yaralı kızıl şahin ele geçirildi
Şanlıurfa'da bir evde yaralı kızıl şahin ele geçirildi
Harran Üniversitesi'nden Yapay Zekâya adım
Harran Üniversitesi'nden Yapay Zekâya adım