Ramazan ayında çoban olmak

Türkiye'nin en sıcak bölgelerinden biri olan Güneydoğu'da zorlu meslekler arasında yer alan çobanlık, Ramazan ayıyla beraber daha bir anlamlı oluyor.

25 Nisan 2021 - 11:44

Diyarbakır'ın Çınar ilçesine bağlı Bellitaş (Xırbésitıl) Mahallesi'nde günün büyük bir bölümünü koyun ve kuzuların yanında geçiren üreticiler, sıcaklıkların artmaya başladığı nisan ayında kırsalda çobanlık da yapıyor. Üreticiler, zor şartlara rağmen oruç tutmayı ihmal etmediklerini ifade etti.

Meraya otlatmaya götürülerek beslenen koyunlardan ayrı olarak ağılda tutulan kuzuların anneleriyle buluşma anı ise farklı görüntülere sahne oluyor.

Sabahın erken saatlerinde ağıldan ayrılan koyunlar güneş batımına kadar meralarda otlatılırken emecekleri sütü bekleyen kuzular, buluşma anında annelerini koklayarak buluyorlar. Bu buluşma anları yaz dönemine kadar sürüyor.

Günün neredeyse tamamını koyunların bakımı ve otlatılmasıyla geçiren çoban ve berivanlar ise tüm hava koşullarına rağmen işlerini sürdürüyorlar.

Sabah namazıyla başlayıp gün batımına kadar devam eden mesai kavramına Ramazan ayında sahur sonrası da ekleniyor.

"Sahurla başlayan günümüzü kuzuları anneleriyle buluşturarak tamamlıyoruz"

Gün boyunca geçirdikleri meşguliyeti aktaran Selahattin Atlı, "Bizler kendi hayvanlarımızı otlatıyoruz. Hayvanları iftar vaktine kadar otlatıyor. İftar vakti hayvanları ahır yerine getiriyoruz. Gece 23.00 sıralarında tekrardan çıkarıyoruz ve bu kez sabaha kadar otlatıyoruz. Sabah koyunları sağdıktan sonra akşam saatlerine kadar otlatma işlemimiz devam ediyor. İkindi vakitlerinde kuzuları anneleriyle buluşturarak günümüzü tamamlıyoruz." şeklinde konuştu.

Atlı, "Ramazan orucu dolayısıyla susasak da yorgun da düşsek nihayetinde ekmeğimizi buradan kazanıyoruz ve işimizi mecburen devam ettireceğiz." diye belirtti.
"Tüm zorluklara rağmen orucumuzu muhakkak tutuyor, ihmal etmiyoruz"

Güne süt sağmayla başlayan, ilerlemiş yaşına rağmen akşam vakitlerine kadar kuzularıyla vakit geçiren Refike Atlı ise tüm zorluklara rağmen ibadetlerini de aksatmadığını söyledi.

Hayvanlarını mera alanında otlattıklarını belirten Atlı, "Sabah namazından sonra saat 05.00 sıralarında çalışmaya başlıyoruz. Sabahın ilk saatlerinde hayvanlarımızı sağıyoruz ve bu sütleri farklı alanlarda değerlendirmek üzere kaynatıyoruz. Günümüz böyle geçiyor." dedi.

Atlı, "Ramazan ayında ise gece vakti kalkıp sahurumuzu yapıyoruz. Tabi ki oruçlu olmamız münasebetiyle gündüzleri zorlanıyoruz. Ama orucumuzu da muhakkak tutuyor, ihmal etmiyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

 
Bu haber 759 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Harran'da 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı olayla ilgili açıklama
Harran'da 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı olayla...
Şanlıurfa'da uyuşturucu ile mücadele sürüyor
Şanlıurfa'da uyuşturucu ile mücadele sürüyor