Sağlık Bakanı Koca: "İkinci dalga beklemiyoruz"

Coronavirus Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Normalleşme süreci eski alışkanlıklarımıza dönüş değildir. Tedbirlere uymazsak başa dönebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Koca: "İkinci dalga beklemiyoruz"
03 Haziran 2020 - 18:16

Coronavirus tedbirlerinde “yeni normal” sürecin başlamasıyla birlikte Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamaları merak ediliyordu. Kafelerin, restoranların ve kreşlerin açıldığı, şehirlerarası seyahat yasağının kaldırıldığı yeni sürecin ilk toplantısını yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplantı sonrası açıklamalarda bulundu.


Sağlık Bakanı Koca, “Ülkemiz başarıya, yönetim iradesi ve milletçe mücadelesi sonucu ulaşmıştır. 1 Haziran itibariyle yeni bir sürece girdik. Bu sürece normalleşme süreci diyoruz. Dünyada devam eden salgın şartlardan en az etkileneceğimiz, nihai sonuca yaklaşacağımız bir hayat için planlama yapıyoruz.” dedi.


“Salgınla mücadelemizde birinci dönemi tamamladık demiştim.” Diyen Bakan Koca, “Mücadelemizin ikinci döneme girdiğimizi başarının bazı koşullara bağlı olduğunu ifade etmiş, hastalığa karşı uyarıda bulunmuştum.


Koca, “Normalleşme süreci eski alışkanlıklarımıza dönüş değildir. Tedbirlere uymazsak başa dönebiliriz.” ifadelerini kullandı.


“Tedbir şarttır, çünkü tehdit devam etmektedir.” Diyen koca, “Yeni takvim başladığında öğrencilerimiz için tümüyle güvenli şartları hazırlamış olmalıyız.” dedi.


Bakan Koca, sözlerine şöyle devam etti:


“Dünya çapındaki bu salgın ölüm-kalım endişesiyle insanların evlerine kapanmasına yol açmakla kalmadı, üretim, ticaret, eğitim, turizm, kültür hayatına ağır darbeler vurdu. Dünyanın şu anki refah düzeyi altı ay üzerinden çok geriye düşmüştür. Ülkemiz bu süreci çok az hasarla yaşayan nadir ülkelerden olmakla birlikte elbette şartlardan etkilenmiştir. Başarının bazı koşullara bağlı olduğunu ifade edip hastalığa karşı uyarıda bulunmuştum. Yaşlılarımızın kısıtsız şekilde sokağa çıkabilecekleri şartları uyacağımız tedbirlerle bizler sağlayacağız. Sorumluluğumuz öncekinden çok daha büyüktür, tedbirlere uymak milletimize devletimize karşı ödevdir.”


“Maske ve 1,5 metre mesafe, birlikte uyulması gereken tedbirlerdir. İkisinden biri tek başına koruyucu olmayabilir." uyarısında bulunan Koca, “Mevcut şartlarda sizlerin, salgın ve tedbirler konusundaki ferasetini de dayanak kabul ederek diyebiliriz ki ikinci dalga beklemiyoruz. Normal şartlara dönmediğimizi ancak planlı şekilde normal şartlara dönmeye çalıştığımızı unutmamalıyız. Salgına karşı koruyucu kalkanımız bellidir, maske takacağız insanlarla aramıza 1,5 metre mesafe koyacağız. Maske bir buçuk metre mesafenin ihlali için gerekçe olmamalıdır.” dedi. 


Normalleşme sürecine “Kontrollü Sosyal Hayat” adının verildiğini kaydeden Koca, “Başarı maske, sosyal mesafe, kişisel temizliğe çok fazla dikkat edilmesinin tavizsiz bir şekilde uygulanmasına bağlıdır. Bugüne kadar 4585 hastamızı kaybettik, tedbirler sadece şahsımızla ilgili değildir. Tedbirler her gün karşımıza çıkan vaka tablosuyla ilgilidir.” dedi.


Koca, “Restoranlarda 2-3 kişi oturmamalıyız, otobüslerde maskelerimizi takmış olmalıyız. Pazar yerine gideceksek en sakin ortamı tercih etmeliyiz. Normalleşme süreci eski alışkanlıklarımıza dönüş değildir. Tedbirlere uymazsak başa dönebiliriz. Tedbirleri tek başına uygulamanız yeterli olmayacaktır. Maske ve mesafe kuralını ihlal edenlere sosyal mesafenin ötesinde mesafeli davranın, bu hakkınızı kullanın. Toplum sağlığına işyerlerini, saygı göstermeyenlerden ayırın, tenkidinizi yapın, takdirinizi gösterin.” diye konuştu.


Bakan Koca, Türkiye'de son 24 saatte 867 kişiye Covid-19 tanısı konulduğunu, 24 kişinin hayatını kaybettiğini ve toplam vaka sayısının 166 bin 422, can kaybının ise 4 bin 609 olduğunu açıkladı.


Koca, son 24 saatte 931 kişinin daha iyileşmesiyle Covid-19 tedavisi tamamlananların sayısının 130 bin 852 olduğunu kaydetti. (İLKHA)


Bu haber 1685 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü