"Salgın ağır baskı kuramayacaktır"

​Sağlık Bakan Fahrettin Koca, "Planladığımız şekilde nüfusumuzun 50 milyonluk kısmının aşısını sonbahardan önce yaparsak salgın üzerimizde ağır bir baskı olmaktan çıkacaktır." dedi.

"Salgın ağır baskı kuramayacaktır"
11 Mart 2021 - 16:14

Sağlık Bakan Fahrettin Koca, Coronavirus vakasının Türkiye'de ilk olarak görülmesinin yıldönümü dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı.


Koca, "İlk Coronavirus vakasını açıkladığımızı günün üzerinden tam bir yıl geçti. Dünya Sağlık Örgütünün, küresel salgın ilanı da bundan tam bir yıl önce yine bugündü. 10 Mart'ı 11 Mart'a bağlayan gece huzurlarınıza çıkmış, zaman kazanmış olsak da virüsün ülkemize girişinin kaçınılmaz olduğunu, durumu sağ duyu içinde karşılamak gerektiğini, hazırlıklı olduğumuzu ifade etmiştim." dedi.


Coronavirus'ün beraberinde getirdiği sıkıntıları anlatan Koca,  "Salgının ilk haftalarında virüs hakkında çok az şey biliniyordu. Bugün, uğradığı en son mutasyonlara kadar her konuda bilgi sahibiyiz. beklediğimiz gibi bilim virüse karşı üstünlük elde etti. Aşı çalışmalarıyla atılan adımlar uygarlığı yüz akı oldu." ifadelerini kullandı.


Dünyada kullanımda olan 7 ayrı aşının olduğunu hatırlatan Koca, "Türkiye aşı tedarikinde en hızlı davranan ülkelerden biridir. Toplam 130 milyon doz aşı için iki ayrı aşı üreticisiyle anlaştık. Ayrıca başından beri 3 ayrı aşı üreticisiyle de görüşüyoruz." bilgisini paylaştı.


"Yakın bir gelecekte kendi aşılarımızı kullanacağız"


Koca, "Bugün itibariyle uygulanan aşı 10 milyon dozu aşmıştır. Çok yakında 5 yerli aşı adayımız daha insan çalışmalarına başlayacak. Yakın bir gelecekte kendi aşılarımızı kullanacağız." diye konuştu.


Sinovac aşısının yüzde 80'in üzerinde güvenirliğinin olduğunu hatırlatan Koca, aşı olduktan sonra Covid-19 olanların da bu hastalığı hafif geçirdiğine dikkat çekti.


"2020 yılına çöken kabus 2021'de aynı şekilde devam etmeyecek"


Koca, "Görünen o ki Coronavirus kısa bir zaman zarfında grip gibi sıradan bir hastalık haline gelmeyecek ama 2020 yılına çöken kâbus, 2021'de aynı şekilde devam etmeyecek. Çok geçmeden salgın, şimdiki gücünü kaybedecek. Daha ilerde kim bilir Covid'e belki de 'üzerinize afiyet' sözü eşlik edecek, korku unutulup gidecek." dedi.


Koca, şunları söyledi:


Planladığımız şekilde nüfusumuzun 50 milyonluk kısmının aşısını sonbahardan önce yaparsak salgın üzerimizde ağır bir baskı olmaktan çıkacaktır. Vaka sayıları, kayıplar şimdiki ile kıyas edilemeyecek kadar azalacak, virüsün yayılım hızı düşecek.
Aşı tamamlanıncaya kadar elimizdeki tek silah tedbirdir. Maske ile hastalığın bulaşma yollarını kapatmalıyız. Sosyal mesafe ile kişisel sınırlarımızı korumaya almalıyız.


Türkiye'de salgında ölen ilk kişinin kronik rahatsızlığı olan bir eczacı olduğunu söyleyen koca, o tarihten bu yana vefat edenlerin toplam sayısının 30 bine yaklaştığını, toplam vaka sayısının ise 3 milyona yaklaştığını kaydetti. (İLKHA)


Bu haber 6390 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Demirbüken'den 23 Nisan mesajı
Demirbüken'den 23 Nisan mesajı
Urfa'da 1 haftada 74 uyuşturucu satıcısı gözaltına alındı
Urfa'da 1 haftada 74 uyuşturucu satıcısı gözaltına alındı