Şanlıurfa'da Mevlid Kandili münasebetiyle tirit ziyafeti düzenlenecek

Haliliye Belediyesi tarafından Mevlid Kandili münasebetiyle geleneksel tirit ziyafeti düzenlenecek.

Şanlıurfa'da Mevlid Kandili münasebetiyle tirit ziyafeti düzenlenecek
15 Ekim 2021 - 11:12
Haliliye Belediyesi tarafından her yıl Mevlid Kandili münasebetiyle düzenlediği  "Tirit Ziyafeti"ni geleneğini bu yıl da devam ettirilecek.

Haliliye Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, 16 Ekim 2021 Cumartesi günü Sabah Namazı sonrasında Hz. İbrahim Peygamber Camii'nde düzenlenecek tirit ziyafetine tüm halkı davet etti.



Tirit nedir?

Peygamberler Şehri olan Şanlıurfa'da "Halil İbrahim sofrası ve bereketi" ile öne çıkan lezzetlerin başında ise Tirit Çorbası geliyor.

Şanlıurfa'ya has Tirit Çorbası, gerek hazırlanması ve gerekse de sunumu ile Anadolu'da yapılan diğer Tirit yemeklerinden ayrılıyor. Tirit'in içerisine konulan safran bitkisi "antibiyotik" özelliği ile yemeğe hem lezzet hem de şifa katıyor.



Siverek'in Karacadağ Bölgesi'nde yetiştirilen 1 yaşını doldurmamış kuzu eti ile yapılan Tirit, sabah kahvaltısında ve özel günlerde sofraları süslüyor.

Yaklaşık 12 saat boyunca fırında odun ateşi ile pişirilen kuzu eti, kemik suyu, lavaş ekmeği ve sunumda ise sarımsaklı yoğurt, yeşil biber ve limon ile mideleri şenlendiriyor.



"Tirit nasıl hazırlanır"

Tirit'in hazırlanma aşamalarına değinen Akbaş, "Et, önce but kısmından bıçakla kesilerek, üzerindeki yağlar ile sinirler temizlenir ve küçük parçalara ayrılır. Hazırlanan etler, daha önceden hazırlanan tencerenin içerisine bırakılır. Sonra aynı kuzunun kemikleri ikiye ayrılarak tencere içerisine konur. Daha sonra tencerenin içerisine kaya tuzu ve bir miktar su ilave edilir. Tencere hazır haline geldikten sonra yaklaşık 12 saat boyunca fırın içerisinde odun ateşinde kendi deminde pişirilir. Tencere, 12 saat boyunca fırında piştikten sonra dağılma noktasına gelen etler küçük parçalara ayrılır. Daha sonra ise akşamdan hazırlanmış olan Urfa lavaş ekmeği, kare şeklinde dilimlenerek sunum yapılacak bakır tabağın altına dizilir. Sonra küçük parçalara ayrılımış etler üzerine dağıtılır ve et suyu üzerine eklenir. Son aşamada ise hazırlanan yemek; sarımsaklı yoğurt, biber ve limon ile servis edilir."


(2019 yılındaki tirit ziyafetinden bir kare)

Mevlid Kandili Nedir?

Müslümanlar için önemli olan " Mevlid Kandili ya da Veladet Kandili" Hazreti Muhammed'in doğumu olarak kabul ediliyor. Bu özel gecede tüm Müslüman alemi ibadetlerini eksiksiz şekilde yerine getirmek için hazırlıklar yapacaklar. Dualar edilecek, Allah'ın verdiği nimetlere şükredilecek.

Mevlid; doğum zamanı, doğulan yer ve zaman anlamına gelmektedir. Peygamber Efendimiz'in (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) doğduğu geceye Mevlid Gecesi denir. Bu gece Rebiülevvel ayının on ikinci gecesidir.



Bu yıl ki Mevlid Kandili teması nedir?

Mevlid-i Nebi Haftası temasını açıklayan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, "Bu sene Mevlid-i Nebi Haftamızın konusu 'Peygamberimiz ve Vefa Toplumu' olacaktır." dedi.


Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Hazreti Peygamberin doğumu münasebetiyle düzenlenen Mevlid-i Nebi Haftası tanıtım toplantısı, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın katılımıyla Ankara'da yapıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, "Peygamber Efendimizin doğumunun yani mevlid-i şerifinin seneyi devriyesi vesilesiyle mevlid-i nebi haftamızı idrak edeceğiz. 17 Ekim Pazar gününden itibaren ülkemizin her yerinde, yurt dışında  millet varlığımızın olduğu her noktada, Efendimiz aleyhissalatüvesselamı anacağız, onun insanlığa kazandırdığı tüm değerleri yeniden hatırlayıp insanlara Müslümanlara yeniden hatırlatmaya gayret edeceğiz." dedi.

www.siverekgenclik.com

Bu haber 1431 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü