"Şanlıurfa sağlıkta şiddet ile anılır il olmuştur"

Şanlıurfa Tabip Odası, bıçaklı saldırıda hayatını kaybeden Dr. Ersin Arslan'ın ölüm yıl dönümü ile ilgili yaptığı açıklamada, 17 Nisan'ın "Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü" olarak ilan edilmesini talep etti.

"Şanlıurfa sağlıkta şiddet ile anılır il olmuştur"
17 Nisan 2019 - 14:23

Şanlıurfa Tabip Odası, Gaziantep'te görev yaptığı hastanede hasta yakını tarafından uğradığı bıçaklı saldırı sonucu hayatını kaybeden Dr. Ersin Arslan'ın ölüm yıl dönümü nedeniyle basın açıklaması yaptı.


Basın açıklamasında, son zamanlarda Şanlıurfa'da sağlık çalışanlarına yönelik şiddete dikkat çekerek, 17 Nisan tarihinin "Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü" olarak ilan edilmesini istedi.


Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde yapılan basın açıklamasını Şanlıurfa Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Osman Yüksekyayla okudu.


Sağlık çalışanlarının mesleklerini icra ederken can güvenliklerinin kalmadığına vurgu yapan Dr. Yüksekyayla, "Dr. Ersin Arslan 17 Nisan 2012 günü ameliyattan çıkıp servisine geldiğinde vahşice bıçaklanarak öldürüldüğünde Türk Tabipleri Birliği (TTB) olarak, 'Hiç kimse bu cinayeti cehaletle, tepkiyle, münferit olaylıkla açıklamaya kalkmasın. Taammüden öldürüldü, Dr. Ersin Arslan. Göz göre göre öldürüldü.' demiştik. Yıllardır, sağlık ortamının vahşi bir şiddet ortamına dönüştüğünü, sürekli olarak saldırıya uğradığımızı, hekimlere-sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin artık dayanılmaz boyutlara geldiğini, can güvenliğimizin olmadığını söyledik, söylüyoruz. Durumun vahametini kavrayıp tedbir alması gereken yetkililer ise kulaklarını tıkadılar, gözlerini yumdular, olan biteni seyretmekle yetindiler; daha da kötüsü hastaları hekimlere-sağlık çalışanlarına karşı kışkırtmaya devam ettiler." ifadelerini kullandı.


"Sağlık alanındaki şiddeti durdurana kadar mücadelemize devam edeceğiz"


Açıklamasında sağlık çalışanlarına yapılan saldırıları hatırlatan Yüksekyayla, "Aradan yedi yıl geçti. TTB'nin tüm çabalarına, katkılarına rağmen sağlıkta şiddeti önlemeye yönelik ciddi bir adım atılmadı. Ve bu nedenle Dr. Kamil Furtun, Dr. Aynur Dağdemir ve Dr. Fikret Hacıosman görevleri başında öldürüldüler; sağlık kurumları basıldı, kimimiz onlarca hasta yakınının saldırısına maruz kalıp yoğun bakımlara düştü, binlerce meslektaşımız ciddi saldırılara maruz kaldı, birçoğu ölümden kıl payı döndü. Geçtiğimiz yıl temmuz ayında bir meslektaşımız çalıştığı hastanede saldırıya uğrayıp kafasında parke taşıyla kırıldığında bütün tabip odaları ile birlikte Şanlıurfa'dan tüm hekimlere seslendik. TTB'nin aklı, yüreği ve gözü hekimlerin üzerindedir. Onlara yönelen şiddet hekimlik ve insanlık değerlerine yönelmiştir. Bunu kesinlikle kabul etmeyeceğiz ve sağlık alanındaki şiddeti durdurana kadar mücadelemize devam edeceğiz." diye konuştu.


"Sağlıkta şiddeti sona erdirecek önlemlerin alınmasını istedik"


Meclis'e gönderilen "Sağlıkta şiddet Yasası"nın samimi olmadığını ifade eden Yüksekyayla, "Dr. Fikret Hacıosman'ın İstanbul'da görevi başında öldürülmesinden sonra bir kez daha Meclis'e gönderilen ve kamuoyuna 'Sağlıkta Şiddet Yasası' olarak ilan edilen düzenlemenin ise samimiyetten yoksun olduğunu, hiçbir işe yaramayacağını açıkladık. TTB olarak sağlıkta şiddetin geldiği noktanın dayanılmaz ağırlığını her seferinde TBMM'ye, Sağlık Bakanlığı'na ısrarla ilettik ve sağlıkta şiddeti sona erdirecek önlemlerin alınmasını istedik. Ancak, başta konunun birincil derecede muhatabı Sağlık Bakanlığı olmak üzere siyasi yetkililer 'Görmedik, Duymadık, Bilmiyoruz!', taktiğiyle hekimlerin taleplerine kulaklarını tıkadılar." ifadelerini kullandı.


"17 Nisan Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü olarak ilan edilsin"


Açıklamanın sonunda Şanlıurfa'daki şiddet olaylarına dikkat çeken Yüksekyayla, "Bildiğiniz gibi ilimizde de şiddet giderek artan bir hal almakta ve Urfa maalesef ülke gündeminde de sağlık camiasında da devamlı şiddetle anılan bir il durumuna gelmiştir. Son olarak 2 gün Eyyübiye Eğitim ve Araştırma Hastanesinde perinataloji uzmanı olarak görev yapan Dr. Fedi Ercan kadın doğum polikliniğinde eşiyle birlikte içeri alınmadığı için olay çıkaran bir kendini bilmezin saldırısına uğramış ve başından yaralanmıştır. Bizi sağlıkta dayanılmaz hale gelen bu şiddete karşı kendi başımızın çaresine bakmak, kendi savunma önlemlerimizi almak zorunda bırakmayın. Dr. Ersin Arslan'ın ölüm günü olan 17 Nisan 'Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü' olarak ilan edilsin ve TTB'nin hazırlayıp Meclis'teki bütün siyasi partilere sunduğu 'Sağlıkta Şiddeti Önleme Yasası' derhal çıkarılsın." dedi. (İLKHA)

Bu haber 2251 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Kalender Aşireti'nden Tüysüz'e destek
Kalender Aşireti'nden Tüysüz'e destek