SGK İl Müdürü Ünlü'den kayıt dışı istihdam uyarısı

Şanlıurfa Sosyal Güvenlik İl Müdürü İsmail Ünlü, kayıt dışı istihdam ile mücadele ettiklerini belirterek, işçinin sigortalı çalıştırılmasının anayasal bir zorunluluk olduğunu ifade etti.

SGK İl Müdürü Ünlü'den kayıt dışı istihdam uyarısı
11 Kasım 2021 - 17:35
Kayıtdışı istihdam, son yıllarda çokça tartışılan, çözümler üretilmesi gereken önemli bir problem olarak karşımıza çıkıyor.

Kayıt dışı istihdam; sosyal güvenlik açısından niteliği itibariyle yasal işlerde çalışarak istihdama katılan kişilerin, çalışmalarının gün veya ücret olarak ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına hiç bildirilmemesi ya da eksik bildirilmesi olarak tanımlanıyor.

Şanlıurfa Sosyal Güvenlik İl Müdürü İsmail Ünlü, kentte bulunan iş dünyasına hitap eden sivil toplum kuruluşlarını ziyaret ederek kayıt dışı istihdamla ilgili destek ve işbirliği istedi. Ünlü, ziyaretleri kapsamında Anadolu
Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Şanlıurfa İl Başkanı Abdurrezak Demir'i ziyaret etti. Ziyarette ASKON yönetim kurulu üyeleri de hazır bulundu. Demir, kayıt dışı istihdam ile mücedele ile ilgili yapılacak her türlü çalışmaya destek sunacaklarını ifade etti.

Ziyaretin ardından Şanlıurfa Sosyal Güvenlik İl Müdürü Ünlü İLKHA'ya açıklamada bulundu.

"Kayıt dışılığı sıfırladığımız zaman yarınlarımıza daha bir güvenle bakarız"

Kayıt dışı istihdamın ülke ekonomisine verdiği zarara dikkat çeken Ünlü, "Kayıt dışılık gerek ülkemizin gerekse de şehrimizin büyük sorunlarınan bir tanesidir. Kayıt dışılık çalışana, işverene, sosyal güvenlik sistemine ve diğer kurumlara ciddi zararlar vermektedir. Kayıt dışılık çalışanın, işveren tarafından sigortalı olarak bildirilmemesi veya gününün ve ücretinin eksik bildirilmesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Kayıt dışılık ile mücadele etme noktasında denetimlerimiz, rehberlik faaliyetlerimiz ve iş dünyası temsilcileri ile yaptığımız görüşmelerde bunun önüne geçmeye çaba sarfediyoruz. Şehrimizin ve ülkemizin sosyal güvenlik ve iş dünyası kapsamında sahiplenilmesi gereken önemli bir sorundur. Bu sorunla tüm kesimlerin ortak hareket etmesi sonucunda başarılı olacağımıza inanıyorum. Rakamlardan kayıt dışılığın ciddi manada düştüğünü görüyoruz. Türkiye'de yüzde 30 olan kayıt dışılık, şehrimizde biraz daha yüksektir. Kayıt dışılığı sıfırladığımız zaman yarınlarımıza daha bir güvenle bakacağız. Kayıt dışılığı önleyerek daha planlanabilir, kurumsallaşmış ve sistematik çalışma hayatına doğru dönüşeceğimiz kaçınılmazdır.Bunun için mutlaka tüm tarafların işbirliği yapması gerekiyor." şeklinde konuştu.


SGK İl Müdüründen kayıt dışı istihdam uyarısı

"Kayıt dışı işçi çalıştıran işverenler, ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalabilirler"

Kayıt dışılığı önlemek amacıyla denetimlere devam ettiklerini belirten Ünlü, "Sosyal güvenlik sistemi kanunen verilmiş bir haktır. Anayasanın 60'ıncı maddesinde ' Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar.' İşçi kendisini istihdam eden işverenden kayıtlı çalışmayı talep etmesi anayasal bir haktır. İşverenin de bunu sağlaması da anayasal bir zorunluluktur. Kayıt dışılığı önlemek amacıyla denetimlerimizi sürdürüyoruz. Kayıt dışı işçi çalıştıran işverenler, ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalabilirler. Özellikle işverenlerimizden rica ediyoruz; mutlaka işçilerini kayıtlı çalıştırsınlar. Yarın için planlar yaparken kayıtsız işçi çalıştırarak; bir ihbar veya şikayetle bu durumun ortaya çıkması halinde ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalma riski çok yüksektir. Bu da sizin yarını planlamanızda olumsuz bir etki yapacaktır." diye konuştu.

"Şanlıurfa 22 farklı teşviğin uygulandığı bir şehirdir"

Sosyal güvenlik sisteminin kişinin yarınını garantiye alma ve koruma sistemi olduğunu belirten Ünlü, "Şanlıurfa 22 farklı teşviğin uygulandığı bir şehirdir.Bu teşviklerle iş dünyasının prim maaliyetleri, yüzde 5 ile yüzde 100 arasında karşılanıyor. Zaten işverenin prim giderleri ciddi anlamda minimize ediliyor. Yüzde 100'nü karşıladığımız primlerle sıfır maliyette bir imkan sunuyoruz. Böyle güzel imkanlar varken halen kayıt dışı çalışmanın veya çalıştırmanın çok anlamsız olduğunu düşünüyorum. Sosyal güvenlik sistemi; geliri düşük olan insanların, durumu iyi olan insanların insiyatifine veya onun kararlarına bırakmamak üzere kurulmuş bir sistemdir. Sosyal güvenlik sistemi; Kişinin yarınını garantiye alma, koruma sistemidir. Çalışanlar, çalışma süreleri içerisinde hastalanabilir, kaza geçirebilir veya birçok olumsuz olayla karşılaşabilirler. Bu olumsuzluklar kapsamında onların çalışamadığı günlerde de belirli bir ödenek ödeyerek hayatlarını idame ettirebilirler. Kaza geçiren işçiler malulen de emekli yapılabiliyor. Sosyal güvenlik sistemi; kişinin kimseye muhtaç olmadan geleceğe garantiyle bakmasını  ve daha rahat yaşamasını sağlıyor. Bugün böyle bir sistem varken bundan faydalanmamak ve kayıt dışı olmayı da çok anlamsız buluyoruz. " ifadelerini kullandı. (İLKHA)

 

Bu haber 465 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Kalender Aşireti'nden Tüysüz'e destek
Kalender Aşireti'nden Tüysüz'e destek