Siverek'teki üniversite öğrencileri nerede kalacak?

Kredi Yurtlar Kurumu, nüfusu 10 bini geçmeyen kasaba niteliğindeki ilçelere bile öğrenci yurdu yaparken, nüfusu 300 bini aşan, yaklaşık 850 üniversite öğrencisinin bulunduğu Siverek'te öğrenci yurdunun bulunmaması tepkilere neden oluyor.

Siverek'teki üniversite öğrencileri nerede kalacak?
30 Ağustos 2023 - 15:29
Siverek'te, Siverek Uygulamalı Bilimler Fakültesi ve Siverek Meslek Yüksekokulu bulunuyor. Bu okullarda okuyan çoğunluğu çevre il ve ilçelerden gelen yaklaşık 850 öğrenci bulunuyor.

Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Kredi Yurtlar Kurumu, kasaba niteliğinde, nüfusu 10 bin geçmeyen ilçelerde bile üniversite öğrencileri için yurt açarken, nüfusu 300 bini aşan Siverek'te öğrenci yurdu açmaması tepkilere neden oluyor.

Örneğin Afyonkarahisar'ın 2020 Adrese Dayalı Nüfus Sayım sonucuna göre nüfusu 7573 olan Bayat ilçesinde Kredi Yurtlar Kurumu'na ait öğrenci yurdu bulunuyor.

Sivas'ın merkez dâhil 9 ilçesinde öğrenci yurdu bulunurken, Şanlıurfa'da ise merkez ve Birecik ilçesinde toplam 2 öğrenci yurdu bulunuyor.

Bu sene Siverek Uygulamalı Bilimler Fakültesi ve Siverek Meslek Yüksekokulu'nun tüm kontenjanları doldu.

Kayıt için gelen öğrenciler, öğrenci yurdu olmamasından dolayı, kiralık ev aramaya başladı.

Kiralık ev fiyatlarının 5 bin ile 10 bin arasında değiştiği kentte, kiralık ev bulamayan öğrenciler, kayıt yaptırmadan memleketlerine geri dönüyor.


"Restorasyon için ayrılın bütçe yetmeyince ihale yapılamadı"

2022 yılında, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Milletvekili M. Kasım Gülpınar'ın girişimleri ile Siverek Meslek Yüksekokulu bahçesinde bulunan atıl binanın öğrenci yurduna dönüştürülmesi için karar alındı. Öğrenci yurdunun açılması ile birlikte 220 kız, 80 erkek öğrenci, toplam 300 öğrencinin barınma sorunu çözülecekti.
Bakanlık tarafından bütçe ayrılmasına ve ihale tarihi belirlenmesine rağmen bütçeyi yetersiz bulan müteahhitler ihaleyi almadı. Daha sonra yeniden ihale bütçesi belirlenmesine rağmen ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik şartlardan dolayı ihale alan olmadı.

Konuyla ile ilgili görüştüğümüz müteahhitler bakanlık tarafından belirlenen bütçenin çok yetersiz olduğunu belirterek bu şartlarda hiçbir müteahhittin ihaleyi alamayacağını ifade ettiler.  



"Geçen yıl öğrenciler pansiyonda kaldı"

Siverek'te üniversite öğrencileri, geçen sene,  Siverek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından tahsis edilen bir okulun pansiyonunda kaldı. Bu sene üniversite öğrencileri için tahsis edilen pansiyonda İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından geri alındı.

Okulların açılmasına yaklaşık 1 ay kaldı. Hem yurtsuz hem pansiyonsuz kalan öğrenciler, barınacak yer bulamadığından dolayı büyük mağduriyet yaşıyor.



"Barınma sorunu olan yerleri öğrenciler tercih etmiyor"

Öğrencilerin yurt sorunu ile ilgili GAPGündemi'ne konuşan SİVİL-DER Onursal Başkanı Koçali Aymaz, "Harran Üniversitesi'nin kurulmasından iki yıl sonra 1994 yılında Siverek Meslek Yüksek Okulu, 2016 yılında ise Siverek Uygulamalı Bilimler Fakültesi kuruldu. Siverek'te 29 yıldır yüksekokul kuruldu.  Siverek'in 800'den fazla üniversite öğrencisi olmasına rağmen halen bir öğrenci yurdumuz yok. Kasaba niteliğinde ilçelere öğrenci yurdu yapan Bakanlık, Siverek'te bugüne kadar öğrenci yurdu yapmadı. Bu durum öğrencilerin okullarımıza kayıt olmasına engel olmaktadır. Barınma sorunu olan yerleri öğrenciler tercih etmek istemez. Bu nedenle de istenilen öğrenci sayısına ulaşamıyoruz." dedi.



"Siverek için büyük bir kötülük yapıldı"

Siverek'te öğrenci yurdu yapılmasına bazı çevrelerin engel olduğunu ifade eden Aymaz, "2016 yılında Kredi Yurt Kurumundan bir yetkili Siverek'e geldi. Siverek'te STK temsilcileri, fakülte ve belediyeden teknik ekiplerle birlikte yurt için yer aradık. Bize arsa tahsis edilecek ve akabinde yurt inşaatına başlanacaktı. Yurt için 2 arsa gösterildiği halde müdür art niyetli davranarak öğrenci yurdunun yapılmasına engel oldu. Milletvekilimiz Sayın M. Kasım Gülpınar çok uğraşmasına rağmen yurdun açılmasına vesile olamadı. Siverek Meslek Yüksek Okulu yurt için tahsis edilmesine rağmen ihalesi yapılmadığı için yurt inşaatına başlanmadı. Siverek için büyük bir kötülük yapıldı. Öğrenci yurdunu yapmayan Siverek'teki sorunları çözmeyen Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'ne, Kültür ve Turizm Bakanlığına ve Gençlik ve Spor Bakanlığı'na sitem ediyorum. Bu kurumları bir an önce göreve davet ediyorum. Siverek'te Türkiye'nin bir parçasıdır." şeklinde konuştu.

Aymaz açıklamasını şu ifadelerle tamamladı:

"Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Siverek'te kütüphanesi bile yok. 85 bin öğrencimiz, 85 binden fazla da gencimiz olmasına rağmen doğru düzgün bir kütüphanemiz yok." şeklinde konuştu.




"Nüfusu 10 bini geçmeyen ilçelerde bile öğrenci yurdu var"

Siverek'te yurt sorununa değinen HÜDA PAR Siverek İlçe Başkanı Abdurrahim Sımak, "Siverek'te fakültemiz ve meslek yüksekokulumuz bulunuyor. Bu iki okulumuzda yaklaşık 850 öğrencimiz okumasına rağmen barınma sorunu yaşıyorlar. Kredi Yurtlar Kurumu, nüfusu 10 bini geçmeyen ilçelere bile öğrenci yurdu kurarken, her anlamda il olmayı hak etmiş, 300 bin nüfusu açmış kentimizde halen bir öğrenci yurdu yok. Okulların açılmasına 1 ay kaldı. Bir an önce geçen sene yurt için tahsis edilen Siverek Meslek Yüksek Okulu içindeki bina restore edilerek öğrencilerin hizmetine sunulmalıdır." ifadelerini kullandı.



"Siverek'e bir yurt binası düşmemiş"

DEVA Partisi Siverek İlçe Başkanı M.Cuma Şirin, "Güzel insan Koçali Aymaz abimiz yine Siverek'teki yurt sorununu dile getirmiş. 19.000 nüfuslu kasabada yurt yapılmış. Ayrıca kredi yurtlar kurumunun 341 şehirde yurdu mevcut. Lakin Siverek'e bir yurt binası düşmemiş. Ne diyelim Koçali abim senin tırnağın olamayanların sözü geçiyor. Ama senin haykırışın duyulmuyor.  Önümüzdeki sene yine sağır duvarlara haykıracaksın biliyorum." şeklinde konuştu.



"Siverek'in 30 yıldır öğrenci yurdu yok"

Siverek Meslek Yüksek Okulu, 1994 yılında Harran Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak kuruldu.

Okul bünyesinde Radyo-Televizyon Yayımcılığı ve Gıda Teknolojisi olarak 2 program 40 öğrenci ile açılan okul, ilçe merkezine 3 km. uzaklıkta bulunan Selimpınar İlkokulu binasında eğitime başladı.

Şanlıurfa Valiliği, bu binayı onararak Meslek Yüksekokuluna tahsis etti.

Şanlıurfa Valiliği, 1997 yılında Siverek Endüstri Meslek Lisesinin ek binasını Siverek Meslek Yüksekokuluna geçici olarak tahsis etti.

2000-2001 öğretim yılında Radyo-TV Yayımcılığı Programı Şanlıurfa Meslek Yüksekokuluna bağlanarak yerine Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi Uygulamaları programı açıldı.

Siverek MYO, 2018-2019 eğitim öğretim yılında çocuk gelişimi programı ve Tıbbi Dokümantasyon ve sekreterlik programlarından öğrenci alarak program sayısını 5'e yükseltti.

Siverek Uygulamalı Bilimler Fakültesi ise 2016 yılında açıldı. Fakültede Uluslararası Ticaret ve Lojistik bölümü açıldı.

Siverek'te bu sene yeni ayrılan kontenjanla birlikte 850 öğrencinin okuması bekleniyor.



"Hayırseverlere çağrı"

Siverekliler ise yurt konusunda hayırseverlere çağrıda bulundular. Çağrıda, "Türkiye'nin birçok ilinde öğrenci yurdu konusunda hayırsever vatandaşlar öncülük yaparak yurt yapılmasını sağlıyor. Kentimize gelen misafirlerimizi en güzel şekilde ağırlamamız gerekir. Bunun içinde diğer kentlerde olduğu gibi Siverek'te de hayırseverleri yurt konusunda duyarlılığa davet ediyoruz."



"Siverekliler Basın açıklaması yapacak"

GAPGündemine açıklama yapan SİVİL-DER Başkanı Ayhan Ekinci, okulların açılmasına az bir süre kaldığını belirterek yurt sorununa dikkat çekmek amacıyla sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla Cumartesi günü basın açıklaması düzenleyeceklerini ifade etti.

Kaynak:Gapgündemi.om

Bu haber 788 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek Belediyesinde başkan yardımcılığına Evrim Began atandı
Siverek Belediyesinde başkan yardımcılığına Evrim Began atandı
Sulama göletine giren genç hayatını kaybetti
Sulama göletine giren genç hayatını kaybetti