Siverek TEMA'nın 17 Haziran Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü mesajı

Birleşmiş Milletler tarafından her sene 17 Haziran’da kutlanan Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü’nde bu yıl tahrip olmuş arazileri eski sağlığına kavuşturacak yenileme çalışmalarına odaklanılıyor.

Siverek TEMA'nın  17 Haziran Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü mesajı
17 Haziran 2021 - 21:30
Bu önemli günde, arazi yenileme çalışmalarının, sadece çölleşme ile mücadele açısından değil; insanlığın maruz kaldığı en büyük sorunlar olan iklim değişikliğinin azaltılması ve biyolojik çeşitlilik kaybının önlenmesi açısından da önemi vurgulanıyor. TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç da bozulan ekosistemleri sağlığına kavuşturmanın çocuklarımıza ve gelecek kuşaklara borcumuz olduğunu belirtiyor ve bu durumu düzeltmek için herkese büyük sorumluluklar düştüğüne dikkat çekiyor.

TEMA Vakfı Siverek İlçe Sorumlusu Sertaç İlhan, ilçemizde toplumsal bilincin olmaması ve plansız tarımsal faaliyetlerden dolayı topraklarımızın verimliliğine zarar verildiğini dile getirdi. İlçedeki verimli toprakların zarar görmesine sebep olan etmenleri şu şekilde sıraladı:

Çiftinin yeterli bilgiye sahip olmaması ciddi bir sorun haline gelmiştir. İlçemizdeki çiftçilere gerekli eğitimler sağlanmadığı ve çiftçilerimizin de bu alanda araştırmalar yapmadığı müddetçe geleneksel metotlar kullanılmaya devam edilecek, “doğru bildikleri yanlışları” uygulamaya devam ettikleri sürece de toprakları yanlış işleyeceklerdir. Bu durum topraklarımızın verimini düşürdüğü gibi yok olma tehlikesini de doğurmaktadır. Ülkemizin pek çok bölgesinde yapıldığı gibi maalesef ilçemizde de bilinçsiz sulama sistemleri uygulanmakta, bunun sonucunda toprak kayması, verimsizlik vb. istenmeyen sonuçlar ortaya çıkmaktadır.

Anız yakılırken toprağın yüzeyinden 2-3 cm derinliğine kadar bütün canlılar yok edilmektedir. Verimli bir toprakta canlıların en yoğun olduğu kısım burasıdır. 1 cm toprağın 1000 yıl gibi bir süreçte oluştuğu doğamızda, anız yangınlarının zararını anlatmanın gerçekten kelimelerle mümkün olmayacağını, bunun bilincinde olan her insanın idrak edebileceğini düşünüyorum. Anız yangınları aynı zamanda biyolojik çeşitliliğin kaybolmasına da sebep olmaktadır. Bu noktada toprakların verimini azaltacak faaliyetlerden bir an evvel vazgeçilmeli, devlet eliyle topyekûn bir tarımsal eğitim reformu başlatılmalıdır.

Son olarak en büyük sorunlarımızdan biri de ağaç diktikten sonra ağacın gelişim sürecinde ihtiyacı olan bakımı vermemek ve devamında korunmaları için yeterli bilinçte olmamak. Yeşile olan saygının küçüklükten çocuklarımıza aşılanmasını amaç edinen vakfımızın değeri burada bir kez daha öne çıkmaktadır. Bu konuda vakfımızın üyelerine desteklerinden dolayı teşekkür eder, henüz olmamış kişileri de 900000’i aşkım ailemize üyelik için bekleriz.

Bu haber 929 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Şeyh Celaleddin Korkmazoğlu vefat etti
Şeyh Celaleddin Korkmazoğlu vefat etti
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması