Siverekli Yazar Şaban Şenateş Uluslararası Siverek Sempozyumunda anıldı

Siverekli Yazar Şaban Şenateş, Siverek'te düzenlenen "Uluslararası Siverek Sempozyumu"nda anıldı.

Siverekli Yazar Şaban Şenateş Uluslararası Siverek Sempozyumunda anıldı
09 Mayıs 2022 - 10:27
Siverek Belediyesi, Siverek Kaymakamlığı ve Artuklu Üniversitesi  iş birliği ile düzenlenen Uluslararası Siverek Sempozyumu 6-8 2022 Mayıs tarihleri arasında Siverek Kültür Merkezinde gerçekleşti.

Yüze yakın araştırmacının bildirileri ile katıldığı sempozyuma Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. D. İbrahim Özcoşar, Siverek Kaymakamı Aziz Gölbaşı, Siverek Belediye Başkanı Ayşe Çakmak ve birçok yetkili katıldı.



Halkında ilgi ile izlediği sempozyuma Siverek Tarihi, Siverek'te yetişmiş şahsiyetler, Siverek gelenek ve görenekleri ve birçok kültür öğesi ile ilgili birbirinden farklı birçok sunum yapıldı.

Bu sunumlardan bir tanesi de 2021 yılında vefat eden Siverekli Araştırmacı-Yazar Şaban Şenateş hakkında yapıldı.

Sunumu yapan Eğitimci Ali İlhan, Şaban Şenateş'in Siverek'te son yıllarda yetişen önemli bir yazar olduğunu, alanında önemli bir eser olan Zazaca sözlük kaleme aldığını ifade etti. Bu sözlüğün yaklaşık 36 bin kelimenin açıklamasını içerdiğini, 2 bin 300 sayfadan oluştuğunu ve bu çalışmanın 26 yılda tamamlandığını söyledi. İlhan, Şenateş'in 9 ay önce vefat etmesinden dolayını birkaç gün önce yayınlanan kitabını göremediğini bundan dolayı duydukları üzüntüyü dile getirdi.



İlhan, Ferhengê Zazakî / Vajekeno Dimilî adı verilen bu eserin Zazaca'nın gelişimine büyük katkı sağlayacağını, Yazarı Şaban Şenateş'in  de ilerleyen zamanlarda daha çok ilgi odağı olacağını ve bu kitap ile  ilgili ileride birçok çalışmanın yapılabileceğini  ifade etti.

İlhan, sözlükte Zazaca kelime açıklamalarının  Zazaca yazıldığını, kelimelerin cümle içerisinde kullanımına örnekler verildiğini, Türkçe açıklamanın da ihmal edilmediğini ifade ederek aşağıdaki örneği verdi.



ayan Cog. Nn. Pak, temîz, akerde, hewraî yan jî pûk nêbîyayeni. Tr. Temiz, açık, olumsuz olmama, havanın temiz ve açık olması.” Mêrdekê Lazî va: Ez winîyaya, dinya ayan bî. Dîna deqey dinya ma ser o bî ze Enter.
aya Nn. Keso ki hewn di (rakewtiş di) nîyo, xwu ser o yo. Tr. Uyanık, ayık. Wexto ki ez şîya aya bî. Labelê nêva ki no meymanê min o, ez ci het di roşî, wa qelbê ci nêşikîyo û şî rakewt. 2. Nn. Keso ki xwu ya nêşîyo, vîra nêşîyo û o yo xwu dir. Tr. Uyanık. Eger aya bîyayê, do biluwayê.

Şaban Şenateş'in  vefatından sonra basılan kitabının tanıtıldığı kitap standı dostları, sevenleri ve şehir dışından  gelen birçok akademisyen tarafından büyük bir ilgi gördü.



Kitabı nasıl satın alabilirim?

Siverek içinden:  0(536) 678 56 92 telefon numarasını arayarak
Siverek dışından ise 0 (212) 519 00 09 telefon numarası ile [email protected] mail adresinden sipariş verebilirsiniz.

www.siverekgenclik.com


Bu haber 1501 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Bucak, taziye evlerinde yemek uygulamasına son verdi
Başkan Bucak, taziye evlerinde yemek uygulamasına son verdi
Siverek Belediyesinde başkan yardımcılığına Evrim Began atandı
Siverek Belediyesinde başkan yardımcılığına Evrim Began atandı