Siverekliler, il olmak için seferberlik başlattı

MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin "Cumhuriyetin 100. Yılında 100 il" teklifinin ardından harekete geçen Siverekliler, 1926 yılında ellerinden alınan il hakkının iadesi için seferberlik başlattı.

Siverekliler, il olmak için seferberlik başlattı
20 Haziran 2023 - 17:33
Siverek, Osmanlı döneminde sancaklık ve mutasarrıflık yapmış, Kurtuluş Savaşı'nda da üstün gayretlerinden dolayı Cumhuriyet'in ilanı birlikte 1923 yılında il yapılmıştı.

1926 Yılına kadar il olarak kalan Siverek, TBMM'de 5 milletvekili ile temsil edilmişti. Bu 3 yıllık süre içerisinde Siverek'te 3 vali görev yapmıştı.

Siverek, 1926 yılında "Teşkilat-ı Mülkiye" kanunu ilçe yapılarak Urfa'ya bağlandı.
 

" Siverek ilçe yapıldı gerileme dönemi başladı"

Siverek'in ilçe yapılması ile birlikte Siverek için gerileme dönemi başlamış, Siverek her açıdan büyük sorunlar yaşamıştı.

2. Dünya savaşı, darbeler, ekonomik buhranların ardından Siverekliler 1956 yılında "Siverek’i Vilayet Yapma ve Güzelleştirme Cemiyeti"ni kurdu. Cemiyet, Siverek'in il yapılması için dönemin başbakanı Adnan Menderes ile görüştü ama bir sonuç alamadı.

1990 yılında ise Koçali Aymaz öncülüğünde Siverek'i Vilayet Yapma ve Kalkındırma Derneği kuruldu.

Dernek, 1990 yılından 2023 yılına kadar her platformda Siverek'in il yapılması ve kentin kalkınması noktasında binlerce çalışmaya imza attı.

"İl sayısının 100'e çıkarılacağı fikri"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Vedat Demiröz, 2022 Haziran ayında yaptığı açıklamada, "Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Devlet Bahçeli'nin önerisi ve Cumhurbaşkanımızın beraber verecekleri kararla Türkiye'nin şehir sayısını 100'e çıkaracağız." demişti.

Bu gelişme üzerine harekete geçen Siverekliler, '100. Yılında 100.000 bin imza' kampanyası başlatarak Türkiye'nin dört bir yanında Siverek'in il yapılması için imza topladı.

Kampanya sonunda 113 bin 200 imza toplayan Siverekliler, 2023 Ocak ayında Ankara'ya giderek MHP Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Yıldırım ile görüştü.

Görüşmede, Siverekli heyete, MHP Lideri Bahçeli'nin bu yönde bir çalışmasının olduğu ve il yapılacak ilçeler arasında Siverek'in de olduğu müjdesi verildi. (GAPGündemi)

Röportajlar ve haberin devamı



Bu haber 819 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Şanlıurfa'da bir evde yaralı kızıl şahin ele geçirildi
Şanlıurfa'da bir evde yaralı kızıl şahin ele geçirildi
Harran Üniversitesi'nden Yapay Zekâya adım
Harran Üniversitesi'nden Yapay Zekâya adım