Tanal: DEDAŞ'ın sömürdüğü emekçilerin yanındayız

CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal,  DEDAŞ çalışanlarının yaptığı eylemi desteklediğini sosyal medya hesabında paylaştı.

Tanal: DEDAŞ'ın sömürdüğü emekçilerin yanındayız
21 Temmuz 2023 - 14:23
Sosyal medya hesabından açıklama yapan Miletekili Tanal, DEDAŞ'ın ağır ve tehlikeli iş statüsünde çalışmalarına rağmen hak ettikleri ücreti alamayan, sömürülen, özlük haklarından mahrum şekilde gece gündüz demeden görev yapan DEDAŞ işçilerinin yanındayız, dedi.

DEDAŞ işçilerinin mağdur olduğunu savunan Tanal, "GAP illeri Şanlıurfa, Şırnak, Mardin, Diyarbakır, Siirt ve Batman’da DEDAŞ adına elektrik arıza, onarım ve bakım personeli olarak görev yapan emekçiler, taleplerinin yerine getirilmesi için anayasal ve demokratik protesto haklarını kullanıyor. DEDAŞ işçilerinin mağduriyetini Şanlıurfa Milletvekili olarak ilk ben gündeme getirdim. Keyfi ve hukuka aykırı elektrik kesintileriyle, fahiş oranlı fatura ve cezalarla Güneydoğu’da vatandaşları canından bezdiren özel elektrik şirketi DEDAŞ’ın, kendi personeline de köle muamelesi yapıp sömürdüğünü, ayrıntılarıyla birlikte kamuoyuyla paylaştım.

Hayatlarını riske atan işçilere, DEDAŞ şirketinin, yalnızca asgari ücretin yüzde 10’u üzerinde maaş verdiğini, işçilerin halihazırda aldıkları aylık net tutarın 10 bin 410 TL olduğunu söyledik. DEDAŞ’ın kendi çalışanlarını sömürmesinin sadece maaş üzerinden olmadığını, işçilerin banka promosyonunu da şirketin kendine aldığını, işçiler vardiyalı çalışmalarına rağmen, vardiya tazminatı verilmediğini, işçilere kıdem tazminatı ödenmediğini, emekçilerin yemek ve yol yardımlarında kesintiye gidildiğini, sürekli arazide araç kullanan işçilere herhangi bir şoförlük ücreti de ödenmediğini, Gece gündüz demeden görev yapan işçilere mesailerin düzgün verilmediğini, mesai ücretinin düşük olduğunu, DEDAŞ’ın kendi çalışanlarını ikramiyeden de mahrum bıraktığını, işçilerin herhangi bir sendikaya üye olmalarının engellendiğini aktardık.

Bizim bu açıklamalarımız ve emekçilerin itirazı üzerine DEDAŞ İnsan Kaynakları Başkanlığı, 'Ücret ve Yan Haklar Zam Bilgilendirmesi' başlıklı mesajı çalışanlarına gönderdi. Bu mesajda, aylık enflasyon verileri, piyasa ücret araştırmaları, asgari ücret oranları ve sektör kıyaslamaları dikkate alınarak, 2023 Temmuz ayı maaş ve yan hak artış oranının yüzde 35 olarak belirlendiğini duyurdu DEDAŞ yönetimi. Günlük yemek ücretinin ise yüzde 47 artışla 75 TL’den 110 TL’ye çıkarıldığı bildirildi. Zaten Ocak 2023’te yemek ücretinde devletin belirlediği rakam 110 TL idi.

DEDAŞ, kesinti yaparak 75 TL veriyordu. DEDAŞ İnsan Kaynakları Başkanlığı’nın açıklamasının devamında, ayrıca banka promosyonu ile ilgili bankayla görüşmelerin sürdüğü, Ağustos ayı içinde promosyon ödemesi yapılacağı belirtildi. Fakat DEDAŞ işçilerinin sendikaya üye olma, asgari ücretin yüzde 80’i üzerinde zamlı net maaş, 6 ayda bir maaş ikramiyesi, Ramazan ve Kurban Bayramı promosyonu, yıpranma payı hakları, mesai ücret artışı ve resmi tatil ücreti, gece vardiyası yüzde 15 ek ücret, tazminat gibi haklı taleplerinin eksiksiz olarak yerine getirilmesi gerekiyor. DEDAŞ işçilerinin haklı taleplerinin takipçisi olacağız." dedi.

Haber Merkezi


 
Bu haber 425 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek Belediyesinde başkan yardımcılığına Evrim Began atandı
Siverek Belediyesinde başkan yardımcılığına Evrim Began atandı
Sulama göletine giren genç hayatını kaybetti
Sulama göletine giren genç hayatını kaybetti