Tarihi Abdalağa Hamamı yıkılmaya terk edildi

Osmanlı'dan günümüze miras kalan o dönemin mimarisini yansıtan Abdalağa Hamamı gün geçtikçe bakımsızlıkta dolayı yıkılmaya başladı.

Tarihi Abdalağa Hamamı yıkılmaya terk edildi
28 Nisan 2021 - 11:47

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde Osmanlı dönemine ait olduğu düşünülen tarihi Abdalağa Hamam’ı bakımsızlıktan gün geçtikçe yıkılıyor.

Siverek Kalesi'nin yanında bulunan kesin yapım tarihi bilinmemekle birlikte Osmanlı mimarisinin güzel örneklerinden biri olan Abdalağa Hamamı her geçen gün tarihi özelliğini yitiriyor.

1970’li yıllarda hamam olarak kullanılan tarihi yapıda herhangi bir restorasyon çalışmasının yapılmadığını belirten Araştırmacı Yazar Ramazan Özgültekin, tarihi yapının bakımsızlıktan yıkılmaya yüz tuttuğunu söyledi.



"Defalarca inceleme yapıldı ama boş!"

Osmanlı dönemine ait izler taşıyan hamamın bir an önce restore edilmesi gerektiğini ifade eden Özgültekin, "Siverek Kalesi'nin doğusunda yer alan Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan Siverek'te önemli tarihi yapılardan biri olan ve uzun süredir bakımsızlıktan dolayı yıkılmaya yüz tutan hamam, daha önce restore edilmediği için şu an harabeye dönmüş durumda. Bu yapı defalarca yapılan incelemelerin ardından kaderine terk edildi." dedi.


"Restore edilerek turizme kazandırılmalı"

Bölgede Osmanlı döneminden kalan çok sayıda eser olduğunu hatırlatan Özgültekin, "Bu tarihi yapı Osmanlı Devleti'nin yaptığı ancak günümüz koşullarında onarılmadığı için yıkılmaya yüz tuttu. Turizm bölgesinde bulunduğumuz için bu yapılar en kısa sürede onarılarak hem tarihimize sahip çıkmak hem de turizme kazandırmak adına çalışmaların başlaması gerekiyor. Osmanlı tarihinin ak yüzü olarak birçok eserlerimiz bulunuyor, Siverek Kale'mizde şu an bakımsız durumda. Talebimiz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yerinde inceleme yaparak kesin tarihi ve onarımına başlamasını istiyoruz." diye konuştu.



"Daha önce aktif bir şekilde kullanıyordu"

Özgültekin, "1970 yılına kadar faal olarak kullanılan hamam 2002 yılında restore edilmek için boşaltılmıştı. Hamam özellik olarak bazalt taşından yapılmış ve ılıklık, yıkanma ve bekleme olmak üzere üç  bölümden oluşuyor. Yıkanma bölümü yıkılarak yerin altında kalmış, diğer bölümleri ise yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakılmıştır. Yıkanma odalarının bir kısmı civar işyerlerine eklendiği bir kısmının da toprak altında kaldığı iddiaları bile mevcuttur. Böyle bir tarihin onarılarak turizme kazandırılmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.



Daha önce koruma altına alındı

Tarihi yapının, Kültür Varlıkları Koruma Kurulunun 1982 yılında 3342 sayılı kararıyla koruma altına alındığı, yine Kültür Bakanlığı gayrimenkul eski eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun 09 Nisan 1982 gün A-3342 sayılı kararı ile korunması gerekli eski eser olarak tescil edildiği belirtildi.

www.siverekgenclik.com

 
Bu haber 2096 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Kalender Aşireti'nden Tüysüz'e destek
Kalender Aşireti'nden Tüysüz'e destek