Tarım işçileri hem oruç tutuyor hem tarlada çalışıyor

​Şanlıurfa'da, Ramazan ayının ilk gününü tarlada çalışarak geçiren tarım işçileri, bu sene havaların serin olmasından dolayı tarlada çalışırken hiç zorlanmadıklarını ifade etti.

Tarım işçileri hem oruç tutuyor hem tarlada çalışıyor
24 Nisan 2020 - 20:11


Şanlıurfa'nın Haliliye İlçesine bağlı Göktepe kırsal mahallesinde, Ramazan ayının ilk gününü sevinçle karşılayan tarım işçileri, Coronavirus salgınından dolayı teravih namazlarını camide kılamamanın üzüntüsünü yaşıyor.


Geçmiş Ramazanlarda kavurucu sıcaklara rağmen oruç tuttuklarını, akşamda mahallelerindeki camide teravih namazını kıldıklarını belirten işçiler, bu sene Ramazan ayına çok güzel başladıklarını belirtti.


Ramazan ayının kavurucu sıcaklara rast geldiği yıllarda çalışmalarını gündüz ve akşam serininde yaptıklarını ifade eden işçiler, bu sene Ramazan ayının çok güzel geçtiğini ve sabahtan akşama kadar tarlada çalıştıklarını ifade etti.


"Gün boyu çalışıyoruz, Elhamdülillah orucumuzu da tutuyoruz"


Bu sene Ramazan ayının diğer aylara oranla serin geçtiğini belirten sebze fidesi üreticisi İsmail Bulut, "Göktepe Mahallesi'nde oturuyorum. Allah'a şükür oruçluyuz, havalar serin ve şu anda hiçbir sıkıntımız yok. Gün boyu çalışıyoruz. Elhamdülillah orucumuzu da tutuyoruz, ibadetimizi de yapıyoruz. Eskiden sıcak olduğundan dolayı 09.00-10.00 gibi serin havada işe başlıyorduk, daha sonra eve geliyorduk, akşamüstü serinde tekrar tarlaya gidip çalışıyorduk. Düzenli periyotlarla işimize devam ediyorduk, bu şekilde oruç farzını yerine getiriyorduk." şeklinde konuştu.


"Sokağa çıkma yasağından muaf tutulmamız çok güzel oldu"


İçişleri Bakanlığı tarafından ilan edilen sokağa çıkma yasaklarından tarım işçilerinin muaf tutulmasını değerlendiren Bulut, "Bizim için faydalı bir şey. Tam işlerimizin en yoğun olduğu bir dönemde sokağa çıkma yasağından muaf tutulmamız çok güzel oldu. Bizim için çok faydalı oldu. Çünkü bizim fideliklerde fideler mevcut. Bunların zaten belli bir ekim dönemi var. Fazla boylandığı zaman elimizde kalabilir. Biz, genellikle yaş sebze meyve üzerine fide üretiyoruz. Biber, patlıcan, domates, salatalık, kavun ve karpuz gibi ürünleri fide olarak satıyoruz. Ayrıca tarlada yaş sebze üretimi yapıyoruz." ifadelerini kullandı.


Bu sene Coronavirus tedbirleri kapsamında camilerde teravih namazı kılınmamasından duyduğu üzüntüyü dile getiren, "Teravih namazını çocuklarımızla birlikte değerlendiriyoruz. Camide teravih namazı kılamamamız, bizim için büyük bir burukluk. İnsan nasıl bir şey kaybederse onu ararsa o şekilde camileri arıyoruz." diye konuştu.


"Yaşım 52, ilk kez Ramazan ayı camisiz ve teravihsiz geçiyor"


Tarlada çapa işinde çalışan Mehmet Şah Demir ise şu sözleri paylaştı:


"Maşaallah hava güzel, oruç güzel geçiyor. Biz de tarlada çalışıyoruz patlıcan, biber ve salatalık ekili alanları çapa yapıyoruz. Daha sonra gidip dinleniyoruz. Camileri çok özledik. Yaşım 52, ilk kez Ramazan ayı camisiz ve teravihsiz geçiyor. Bu sene Coronavirus'ten dolayı camilerde namaz kılınmıyor. İnşallah Rabbim bu Coronavirus musibetinden tüm insanlığı kurtarır. Az önce jandarma buradan geçti, tarlada çalıştığımız için bize bir şey söylemedi. Çiftçileri idare ediyorlar. Biz tarlada çalışmazsak olmaz. Tarlada yabani otları temizliyoruz, çapa yapıyoruz ve tarlaları ilaçlıyoruz. İftarımızı burada açıyoruz, namazımızı kılıyoruz, zaten virüs dolayısıyla camiye gidemiyoruz. Çocuklarımızla birlikte teravih namazını kılıyoruz." (İLKHA)




Bu haber 2249 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Kalender Aşireti'nden Tüysüz'e destek
Kalender Aşireti'nden Tüysüz'e destek