Türkiye'nin en büyük besi OSB'si için tarihi fırsat

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, Şanlıurfa Besi OSB'deki işletme sahiplerinin yaşamış olduğu sıkıntıları ve mağduriyetleri gündeme taşıyarak hem çözüm önerisi sundu ve hem de tarihi bir fırsata dikkat çekti.

Türkiye'nin en büyük besi OSB'si için tarihi fırsat
04 Ağustos 2023 - 15:51

Her hafta Cuma günü saat 11.11'de Şanlıurfa'nın bir sorununu ve bu soruna yönelik çözüm önerilerini paylaşan HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan bu hafta ise Şanlıurfa Besi OSB'deki işletme sahiplerinin yaşamış olduğu sıkıntıları ve mağduriyetleri gündeme taşıyarak hem çözüm önerisi sundu ve hem de tarihi bir fırsata dikkat çekti.

Şanlıurfa Besi OSB'deki yatırımcıları ziyaret edip sorunları yerinde inceledikten sonra kameralar karşısına geçen Özaslan "HÜDA PAR olarak bu hafta Şanlıurfa Besi OSB'deki işletme sahiplerinin yaşamış olduğu sıkıntıları, mağduriyetleri gündeme taşıyacağız ve Şanlıurfa için bazı fırsatları kamuoyuna sunacağız ve sorunlara yönelik bazı çözüm önerilerini paylaşacağız" dedi.

*Haftanın en az 3 günü elektriklerimiz kesiliyor* 

Mağdur olan besicilerden birisi "Haftanın en az 3 günü elektriklerimiz sürekli kesiliyor. Kesildiği zaman da 7-8 saat elektrik gelmiyor. İnsanlar ineklerini sağamıyor. Burada hiçbir sokak lambası da yanmıyor" dedi.

*Hayvanlarımız neredeyse susuzluktan telef olacak* 

Mağdur olan başka bir besici "Şu anda çiftliğimizde 180 tane hayvan var ve bunun gibi yüzlerce çiftlik var. Sıcaklık 50-55 dereceye kadar hissediliyor burada. Biz burada artezyen kuyuları vurmuşuz. 150-200 metreye kadar inmişiz. Elektrik olmadığı zaman suyumuz olmuyor, suyumuz olmayınca da içerideki hayvanlarımız neredeyse telef olacak duruma geliyor. Mecburen dışarıdan römorklarla su getirmemiz gerekiyor. Burada römork bulmak da çok zor. Her bir römorku şu anda 1000-1500 TL'ye getirebiliyoruz. O da yalvara yakara getirebiliyoruz" dedi.

*Bütün yatırımlarımız çöp olmak üzere*

Başka bir besici "Şu anda dünya ile bağlantımız kopuk, internetimiz yok, telefon şebekemiz yok… Çok kötü durumdayız. Şu anda bütün yatırım çöp olmak durumunda" dedi.

Başka bir besici ise "Yollarımızın ilk bölümü asfaltlandı ama şu anda diğer taraftaki yolların halini görüyorsunuz" dedi.

*7-8 milyonluk yatırım yapmışız ama bankalardaki kredi süreci uzuyor*

Yine başka bir besici "Burası sağım merkezi, süt merkezi. Nereden baksanız, biz buraya 7-8 milyonluk bir yatırım yapmışız. Bankalarda kredilerimiz çıkmıyor, süre çok uzuyor. Bu kadar yatırım yapıyorsun ama banka sürecine takılıp kaldığın için mağdur oluyorsun. Ben hayvan alamadıktan sonra bu tesisi ne yapayım" diyerek serzenişte bulundu.

*Türkiye'deki en büyük Besi OSB'si nerede biliyor musunuz?* 

Özaslan "Türkiye'deki en büyük Besi OSB'si nerede biliyor musunuz? Şanlıurfa'da, yani burada. Ama maalesef buradaki yatırımcı kaderine terk edilmiş. Tam kapasiteye ulaştığı zaman Türkiye'deki kırmızı et ihtiyacının 1/4 'ünü çok rahatlıkla karşılayabilecek bir potansiyele sahip. Maalesef, henüz tam kapasite çalıştırılamıyor. Elektrik, yol, su ve iletişim gibi problemleri var" dedi.

Özaslan "Şimdi tüm bu sorunlara karşın yapılması gerekenleri konuşalım" diyerek çözümleri sıraladı.

*Birincisi;* 62 km yolun sadece 20 km'si asfaltlanmış, 42 km ise halen asfalt bekliyor. Bir an önce bu asfaltın bitirilmesi gerekiyor.

*İkincisi;* Su sorununa karşılık, Organize Sanayi Bölgesi'ne giden ve ihalesi yeni yapılmış olan bir su hattı var. O su hattı ile buranın mesafesi 2,5 km. 2,5 km yeni bir hat eklenecek ve buraya su ulaştırılacak. Zaten Besi OSB'nin içerisinde su şebekesinin altyapısı hazır haldedir.

*Üçüncüsü;* Buraya bağlanan elektrik hattı, köye giden elektrik hattı üzerinden verildiği için sık sık elektrik kesintileri oluyor. Buraya özel olarak yeni bir hat çekilmelidir. Bu hat direkt Besi OSB'ye bağlanmalı ve elektrik kesintilerine bir an önce son verilmelidir.

 *Dördüncüsü;* Öbür taraftan ise yatırımcı yatırım yapmış, fakat finans sıkıntısı yaşıyor. İlgili bankaya tüm evrakları sunmuşlar, bütün kefaletleri yerine getirmelerine rağmen ilgili banka kredi verme sürecini oldukça uzatıyor. Kredi süreci hızlandırılmalı ve yatırımcı bir an önce krediye ulaşabilmelidir.

*Burası Türkiye'nin en büyük Besi OSB'sidir*

Özaslan "Türkiye'nin kırmızı et ihtiyacının 1/4 'ünü çok rahat bir şekilde buradan karşılayabiliriz. Çünkü Türkiye'nin en büyük Besi OSB'sidir burası. Ve hemen arkasından yine Türkiye'de bir ilk olacak Hayvan Borsası'nı burada kuralım. Ve bununla beraber Türkiye'de hayvancılığın daha profesyonelce yapılabilmesi için üniversite tarafından burada bir eğitim kampüsünün kurulması için gerekli alt yapı oluşturulursa öğrenciler yerinde eğitim görecek ve daha profesyonel bir şekilde bu iş yürütülmüş olacak. Türkiye'nin de hayvancılığı için büyük bir katkı sunulmuş olacak. Bunun için iktidar-muhalefet fark etmez, bütün milletvekilleri bir araya gelecek ve Ankara'da gerekli girişimlerde bulunup, bunun altyapısı için bütün adımları atmaları gerekiyor" dedi.

*Tarihi fırsat* 

Özaslan son olarak “Unutmayalım, burası Türkiye'nin en büyük Besi OSB'sidir. Bu tarihi fırsatı değerlendirebiliriz. Şanlıurfa için, Türkiye için ve dünya için büyük bir çığır açabiliriz” diyerek Şanlıurfa adına bu tarihi fırsatın değerlendirilebilmesi için çağrıda bulundu.
Bu haber 639 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek Belediyesinde başkan yardımcılığına Evrim Began atandı
Siverek Belediyesinde başkan yardımcılığına Evrim Began atandı
Sulama göletine giren genç hayatını kaybetti
Sulama göletine giren genç hayatını kaybetti