Urfa'daki Tip 1 diyabet hastası çocuklarda sensörlü glikoz ölçüm cihazı istiyor

Uşak Valiliği koordinesinde Tip 1 diyabet hastası 59 çocuğa sensörlü glikoz ölçüm cihazı desteği sağlandı.

Urfa'daki Tip 1 diyabet hastası çocuklarda sensörlü glikoz ölçüm cihazı istiyor
18 Mart 2022 - 13:09
Vücutta insülin hormonunun eksik kalması sonucu oluşan şeker hastalığına Tip 1 diyabet hastalığı denilmektedir.

Tip 1 diyabet hastalığı;  her yaşta, her cinsiyette görülebildiği gibi genel olarak çocukluk veya ergenlik döneminde görülmektedir.

Tip 1 diyabet hastası çocuklar, vücudun insulin ihtiyacını karşılamak amacıyla günde en az 4 kez enjeksiyon yoluyla insulin iğnesi oluyor. Şekerin istenilen düzeye inmemesinden dolayı da ek doz insulin yapmak zorunda kalabiliyorlar.

İnsulin dozu ise parmağın delinmesi ile elde edilen kanın şeker ölçüm cihazı ile ölçülmesi ayarlanıyor. Hastalar günde en az 10 kez parmaklarını delerek kan şekerlerini ölçüyorlar.

İnsulinin gereğinden az ya da çok yapılması çocuklar için ölüme varacak sonuçlar doğurabiliyor. Diyabetin iyi yönetilememesi durumunda kalp, damar, böbrek, göz gibi organlar zarar görebiliyor.

Günümüzün teknolojisi ile sensörlü şeker ölçüm aletleri sayesinde parmakları delmeden günde onlarca defa kan ölçümü yapılabiliyor.

Sensörlü şeker ölçüm aletleri, SGK tarafından karşılanmadığından dolayı maddi durumu iyi olan aileler tarafından alınıyor.

Tokat, Sivas, Kütahya, Bingöl Valilikleri Tip 1 diyabet hastası çocukların parmaklarının delinmemesi için şehirlerinde yaşayan Tip 1 diyabet hastası çocuklara, sensörlü glikoz ölçüm cihazı desteğinde bulundu.

"Tip 1 diyabet hastası çocukara bir destek de Uşak Valiliği'nden"

Uşak Valiliği koordinesinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, İl Sağlık Müdürlüğü ve Uşak Seramik A.Ş. destekleri ile başlatılan “Diyabeti (Y)aşıyorum, Diyabet Dostu Okul” projesi kapsamında kan şekeri ölçüm cihazları okul müdürlerine teslim edildi.

Ertuğrul Gazi Anadolu İmam Hatip Lisesinde düzenlenen teslim programına Vali Funda Kocabıyık, Vali Yardımcısı Eyüp Fırat, AK Parti 23. Dönem Uşak Milletvekili Nuri Uslu, İl Milli Eğitim Müdürü Bülent Şahin, Uşak Seramik A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Tanış ve okul müdürleri katıldı.

"Bireyler sağlıklı olduğunda toplumlar da sağlıklı ve mutlu olacaktır"

Programda konuşan Vali Funda Kocabıyık,  "Sağlık, insan yaşamının sürdürülmesinde, yaşam kalitesinin yükseltilmesinde ve korunmasında özel bir öneme sahiptir. Bireyler sağlıklı olduğunda toplumlar da sağlıklı ve mutlu olacaktır.  Bu nedenle toplumda sağlıklı yaşam bilincinin oluşturulması gerekmektedir. Diyabet, diyabetli bireyin yaşamı boyunca bu durumu kontrol altında tutmayı öğrenmesini gerektirir. Bilinçli ve kontrollü bir yaşam biçimiyle diyabetin olumsuz etkilerini aşabilen bireylerin yaşam kalitesi yükselmekte ve günlük yaşamdaki verimlilikleri artmaktadır. Ülkemizde 18 yaş altındaki nüfusta şu anda yaklaşık 20 bin çocuğumuzda Tip 1 diyabet bulunduğu ve her yıl bin 700 civarında çocuğumuza bu teşhisin konduğu bilinmektedir. İlimizde ise temel eğitim düzeyinde 59 çocuğumuza Tip 1 tanısı konmuştur. Çocuklarımızın mutluluğu, bizim de mutluluğumuzdur. Diyabetle barışık bir yaşam sürmeleri ve diyabeti kontrol altına alarak günlük yaşamlarına mutlu ve başarılı bir şekilde devam etmeleri için çocuklarımıza destek olmak, hepimizin en önemli görevlerindendir. Bu bakımdan çocuklarımızın gündelik yaşamına dâhil olan, başta ailelerimiz olmak üzere eğitimcilerimizin ve bütün bireylerin diyabetli çocuklarımıza destek olmaları gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

"Diyabeti (Y)Aşıyorum - Diyabet Dostu Okul Projesi' hayata geçirildi

Uşak Valiliği olarak çocukların toplumdan, eğitimlerinden ve oyunlarından kopmamaları ve yaşama sevinçlerinin devamı için gerekli hassasiyeti gösterdiklerini ifade eden Vali Kocabıyık, "İyi uygulama örneklerini kentimizle buluşturmak ve aynı zamanda yeni projelerimizi hayata geçirmek için çalışmalarımızı titizlikle yürütüyoruz. Bu bağlamda 'Diyabeti (Y)Aşıyorum-Diyabet Dostu Okul Projesi' hayata geçirilmiştir. Proje ile 'Sağlıklı bir gelecek herkesin hakkı' anlayışıyla diyabetli çocuklarımızın yaşam koşullarını iyileştirmeyi, onları diyabetin olumsuz etkilerinden mümkün olduğunca korumayı hedefliyoruz. Uşak Seramik firmasının katkılarıyla, şeker ölçümlerini kolaylıkla yapabilmeleri için temel eğitimde öğrenim gören diyabet hastası çocuklarımıza verilmek üzere dijital kan şekeri ölçüm cihazları alınmıştır. Bu cihazlar, okullarımıza üçer aylık periyotlarla temin edilecektir. Bu sayede çocuklarımızın takipleri daha düzenli yapılabilecek ve yaşam kaliteleri en üst seviyeye çıkarılacaktır." diye konuştu.

"Ortaöğrenimdeki öğrencilerimiz için de benzer imkânların sağlanması için çalışmalar yürütülmektedir"

Vali Kocabıyık açıklamasını şu ifadelerle tamamladı:  "Okullarımızda öğrencilerimizin ilaçlarını koyabilecekleri soğutucuların temini ve ara öğün almalarını sağlayacak uygulamalar da hayata geçirilmektedir. Ortaöğrenimdeki öğrencilerimiz için de benzer imkânların sağlanması adına gerekli çalışmalar yürütülmektedir. Çocuklarımızın başarılı ve huzurlu bir yaşam sürebilmesi için bize destek olan Uşak Seramik firması Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Tanış beye ve emeği geçen herkese çocuklarımız adına teşekkürlerimi sunuyor; bütün çocuklarımıza mutlu, sağlıklı ve başarılı bir yaşam diliyorum."  diye konuştu.
Vali Funda Kocabıyık konuşmasının ardından Tip 1 diyabet rahatsızlığı olan öğrencilere ulaştırmak üzere sensörlü glikoz ölçüm cihazlarını okul müdürlerine teslim etti. 

"Şanlıurfa'daki Tip 1 diyabet hastası çocuklarda Vali Erin'den sensörlü glikoz ölçüm cihazı istiyor"

Şanlıurfa'da yaklaşık 1 sene önce Tip 1 diyabet hastalığına yakalanan Veysel Karani İmam Hatip Ortaokulu 2'inci sınıf öğrencisi Adalet Nur Uğurlu, " Yaklaşık 1 sene önce şeker komasına girerek hastaneye kaldırıldım. Doktorlar, Tip1 Diyabet teşhisi koydu. 2 gün yoğun bakımda 8 günde serviste kaldıktan sonra taburcu edildim. Şu an insuline bağımlı olarak yaşam sürdürüyorum. Günde en az 10 kez parmaklarımı delerek kan ölçümü yapıyorum ve çıkan sonuca göre günde en az 4 kez insulin iğne oluyorum.  Şu an teknolojinin ilerlemesi ile birlikte parmak delmeden kan ölçümü yapan sensörlü glikoz ölçüm cihazları çıktı. Bu cihazlar sayesinde parmakları delmeden kan ölçümü yapabiliyoruz. Birçok valilik şehirlerinde yaşayan benim gibi Tip 1 diyabet hastası çocuklara sensörlü glikoz ölçüm cihazı desteği sağlıyor. Biz defalarca Şanlıurfa Valiliği ve Haliliye Kaymakamlığına başvurduk. Bize kimse destek olmadı. Sayın Valimiz Abdullah Erin'den bu konuda destek istiyoruz." diye konuştu. (İLKHA)

Bu haber 914 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek Belediyesinde başkan yardımcılığına Evrim Began atandı
Siverek Belediyesinde başkan yardımcılığına Evrim Began atandı
Sulama göletine giren genç hayatını kaybetti
Sulama göletine giren genç hayatını kaybetti