Yazar Kemal Siyahhan: Aynı sandık aynı oturak ve geçen yıllar

Siverekli Yazar Kemal Siyahhan'ın yazısı

Yazar Kemal Siyahhan: Aynı sandık aynı oturak ve geçen yıllar
05 Temmuz 2022 - 12:04
Siverekli Yazar Kemal Siyahhan'ın yazısı

Yetmişli yıllar, Siverek'teki belediye binasının alt katında bulunan dükkanımıza hergün giderdim. Dükkanın karşısında bulunan otelin tam köşesinde boya sandığıyla konuşma engelli bir boyacı otururdu. Sıkıcı saatler geçsin diye uzaktan uzağa onunla çeşitli el kol hareketleri ve işaretlerle konuşur, gülüşürdük. İlk okula giden bir çocuk ve yetişkin bir boyacı.

Sabah beşte şehrin dışında hayvan mezatı kurulur, alım satım yapılır, saat on-on bir gibi mezat dönüşünde küçücük dükkanlarda para sayımı, yapılırken, caddeden geçenler ve karşı dükkan sahipleri uzaktan da olsa bu al vere şahitlik ederdi. Her defasında dükkanda sayılan paralara o boyacı şahitlik etmiş olacaktı ki dükkana geldiğimde işaretlerle para destesini elleriyle işaret eder ve sayma eylemine girerdi, tabi bu hareketlerine katıla katıla gülerdim. Bu komik hareketleri o yıllarda aylarca yıllarca sürdü ve her defasında yaptığı hareketlere katıla katıla gülerdim.

Aradan kırk yıl geçti, Siverek'e bir seminer için gitmiştim. Herşey değişmişti, yollar, insanlar, binalar, sokaklar. Çarşıda turist gibi gezerken kafama saksı düşmüş gibi şoka girdim. Aynı sandık aynı boyacı sanki hiç yaşlanmamış gibi sandığının arkasındaki oturakta müşteri bekliyordu. Yanına gittim ayakkabımı uzattım boyamaya başladı. İnanılmaz bir sahneydi yaşadıklarım. Bir ara başını kaldırdı, kırk yıl önce yaptığı parayla ilgili hareketlerini yaptım, önce anlam veremedi biraz durdu sonra yerinden fırladığı gibi sevinç çığlıkları atarak sarıldı bana. O anı asla, ama asla unutmam mümkün değil. Kaç çocuğu olduğunu sorduğumda yanılmıyorsam el parmaklarıyla dokuz demişti. Muhtemelen elli yıllık bir boya sandığıyla onca nüfusa bakmak zorunda kalmış bir emekçiydi o. Siverek'e imza için davet edilip gittiğimde imza kuyruğunda onu da gördüm, belki de bu güne kadar çok derin duygularla imzaladığım kitap olmuştu.

Foto Kaynak: @omerinkardajindan

Bu haber 1239 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Bucak, taziye evlerinde yemek uygulamasına son verdi
Başkan Bucak, taziye evlerinde yemek uygulamasına son verdi
Siverek BILSEM Siverek'in yüz akı olmayı sürdürüyor
Siverek BILSEM Siverek'in yüz akı olmayı sürdürüyor