Yüksek gelen elektrik faturaları vatandaşları mağdur ediyor

Ülkenin pandemi, ekonomik kriz ve işsizlik gibi nedenlerden dolayı zor bir süreçten geçtiği dönemde yüksek gelen faturalar vatandaşları mağdur ediyor.

Yüksek gelen elektrik faturaları vatandaşları mağdur ediyor
04 Ekim 2020 - 07:29

Ülkenin pandemi, ekonomik kriz ve işsizlik gibi nedenlerden dolayı zor bir süreçten geçtiği dönemde yüksek gelen faturalar vatandaşları mağdur ediyor.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK), ekim-aralık döneminde geçerli olacak elektrik tarifelerini belirledi. Yayımlanan karara göre, elektriğe yüzde 5.6 ile yüzde 5.7 arasında zam yapıldı.


Karara göre, bir kilovatsaat elektrik konutlarda 71,02 kuruştan 75,10 kuruşa, sanayide 70,97 kuruştan 75,06 kuruşa yükseldi.


Elektrik, su ve doğalgaz tarifelerine yapılan zamlara tepki gösteren Şanlıurfalılar, gelen faturaları ödemekte zorlandıklarını dile getirerek, yetkililerden yapılan zamların önüne geçilmesini istedi.


HÜDA PAR’ın, asgari ücretli ile dar gelirlilerin refah düzeyini yükseltmek için zaruri ihtiyaçları oranında elektrik ve doğalgazın ücretsiz verilmeli ve vergilerden muaf tutulmalı" önerisini isabetli bulan vatandaşlar, asgari ücretliye zaruri ihtiyaçların ücretsiz verilmesi gerektiğini savundu.


Şanlıurfalılar, yüksek gelen faturalarla ilgili İLKHA mikrofonuna konuştu.


Elektrik faturamızı ödeyebiliyoruz
Her ay gelen elektrik, doğalgaz ve su faturalarını ödeyemediğini belirten Mehmet Emin Akkuş, "Borç ediyoruz, harç ediyoruz ancak elektrik faturamızı ödeyebiliyoruz. Altından da çıkamıyoruz. İçerisinde olduğumuz ayın faturasını ödemeden diğer ayın faturası geliyor. Onu tam ödüyoruz diğer ayın faturaları geliyor. Bir türlü elektrik borcundan kurtulamıyoruz. Kullandığımız elektrik de bir şey değil. Diyorlar ‘doğalgaz bulduk.’ Bizim 20 tane barajımız var, ne gördük? Barajlarımız olmasına rağmen yüzde 60 ile 80 arasında suya zam gelmiş. Bana daha önce 40 lira gelen su faturası şu an 200 lira gelmiş. Faturaların üstesinden gelemiyoruz. Böyle bir şey olamaz bu mümkün değil. Atatürk Barajı, Keban Barajı benim ama ben su içmedikten sonra neye yarayacak? " ifadelerini kullandı.


Fakir fukara, gariban ve asgari ücretle çalışan insanların geçimlerini sağlaması gerekir
HÜDA PAR’ın, "Asgari ücretli ile dar gelirlilerin refah düzeyini yükseltmek için zaruri ihtiyaçları oranında elektrik ve doğalgazın ücretsiz verilmeli ve vergilerden muaf tutulmalı" önerisini isabetli bulduğunu ifade eden Akkuş, "Öyle bir şey olursa bu gerçekten fakir fukaralara sahip çıkılmış olur. Bu topraklardan başka gideceğimiz yer yok. Eskiden tabiri caizse köleler vardı. Köleler şimdi kamuflaj giymiş. Biz köle olarak çalışıyoruz. Gelen faturalar büyük insanların umurunda değil. Su ve elektriğe zam gelse bunu bir şekilde başka yerlerden telafi ederler. Bu şekilde kendi kendilerini kurtarabilirler. Önemli olan fakir fukara, gariban ve asgari ücretle çalışan insanların geçimlerini sağlayabilmesidir. Bu önemlidir." şeklinde konuştu.


Benim evde klimam var ama bu sene hiç çalıştırmadım
Türkiye’nin yazın en sıcak ilinde yüksek gelen elektrik faturalarından dolayı klimasını açmadığını vurgulayan Mehmet Emin Taş, "Faturalarımızı ödeyemez duruma gelmişiz. Elektrik ve su faturaları da öyle. Bu zammı belediyeler mi yapıyor, Devlet mi yapıyor, yoksa elektrik kurumu mu yapıyor? Tövbeler olsun evde elektriği gönlümüzce kullanamıyoruz. Benim evde klimam var ama bu sene hiç çalıştırmadım. Klima eski olduğundan dolayı fazla elektrik faturası geliyor. Ben de bu yüzden bu sene klimayı açmadım. Sıcaklarda gölgede oturuyorduk. " diye konuştu.


İnsanlar elektrik yüzden perişan olmuş durumdadır
Yüksek gelen elektrik faturalarının vatandaşları mağdur ettiğine dikkat çeken Mehmet Sinan Kaya, "Yüksek gelen elektrik faturaları bizi çok etkiliyor. DEDAŞ insanı mağdur ediyor. Buna bir çare bulmak gerekiyor. Evde yeterince elektrik kullanamıyoruz. Fazla fatura geliyor. Asgari ücretliden elektrik ücreti alınıyor. DEDAŞ’ın üzerinde muhakkak durmak lazım. İnsanlar elektrik yüzden perişan olmuş durumdadır. " ifadelerini kullandı.


"80 bin lira elektrik borcum var"


Viranşehir’de çiftçilik yapan Mehmet Direk ise kendisinin 80 bin lira elektrik borcu olduğuna değinerek, "Artık DEDAŞ’a gidemiyoruz ondan kaçıyoruz. Yetkililere sesleniyoruz! Bu sorunumuza bir çare bulsunlar. 80 bin lira az bir borç değil ki ödemezsek 100 bini geçer." dedi. (İLKHA)


Bu haber 22862 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü