Akciğerleri kuvvetlendirmek için egzersiz yapın

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hamdiye Turan, akciğerleri güçlendirmek ve Coronavirus'ten korunma yolları hakkında bilgi verdi.

Akciğerleri kuvvetlendirmek için egzersiz yapın
28 Aralık 2020 - 07:30

Coronavirus'ten korunma yöntemlerini açıklayan Dr. Turan, Coronavirus hastalığının en çok akciğerleri etkilediğini, akciğerleri güçlendirmek için solunum egzersizleri yapılması gerektiğini ifade etti.


Coronavirus'ten korunmanın yollarını açıklayan Dr. Turan, "Coronavirus en çok akciğerleri etkiliyor, zatürrenin ilerlemesine neden olarak hastalarda nefes darlığı oluşturuyor. Sağlıksız beslenme, kirli hava, zararlı alışkanlıklar gibi birçok sebepten dolayı akciğer ve diğer organlar zamanla zarar görüyor. Hastaların Akciğerlerini Coronavirus gibi hastalıklara karşı güçlendirmek ve yenilenmesini sağlamak için sağlıklı beslenmek gerekiyor. Zencefil, zerdeçal, sarımsak, kekik, siyah havuç, üzüm çekirdeği, kereviz ve keçiboynuzu yiyerek ve düzenli spor yaparak bu hastalığa daha karşı direnç sağlayabilirsiniz." şeklinde konuştu.


Bu hastalığa yakalananların, tedavi olup iyileşenlerin veya sağlıklı olup evde izole olanların yapabileceği bazı solunum egzersizleri mevcut olduğunu dile getiren Dr. Turan, “Bu egzersizler Akciğer kapasitesinin artmasına, solunum kaslarının güçlenmesine, oksijen satürasyonunun yükselmesine yardımcı olur." ifadelerini kullandı.


Akciğer kapasitesini geliştirmek için evde yapılabilecek eğlersizler hakkında bilgi veren Dr. Turan, "Diyafram egzersizleri; dizleriniz bükülü olarak sırt üstü uzanın (destek için dizinizin altına yastık koyabilirsiniz) veya bir sandalyede otururken, bir elinizi göğüs kafesinin üstüne diğer elinizi de karnınızın üst kısmına (midenizin üstüne)koyun. Burnunuzdan sakince nefes alın ve bu esnada karnınızdaki elinizin yukarıya kalkması için karnınızı şişirin. (Göğüs kafesinizdeki eliniz hareket etmemelidir.) Ardından burnunuzdan aldığınız havayı, ağzınızdan yavaş yavaş verin, nefesinizi verirken karın kaslarınızı kasarak, karnınızdaki elinizin aşağıya inmesini sağlayın. Bu hareket en önemli solunum kası olan diyaframı güçlendirir. Gün içinde bu nefes egzersizini 5-10 dakika süre ile üç ya da dört kez yaparsanız, nefesinizi daha kolay almanızı sağlayacak, zaman içinde otomatik hale gelecektir. Büzük dudak solunumu egzersizinde ise oturur vaziyette burnunuzdan nefes alın, sonra dudaklarınızı olabildiğince büzerek ıslık çalar şekilde yavaşça nefesinizi verin. Böylece akciğer kapasitenizi artırıp, akciğerinizdeki havayı büyük ölçüde boşaltmış olursunuz." şeklinde konuştu.


"Bu egzersizi günde 2-3 kez 5 dakika uygulayabilirsiniz"


Ayrıca evde 6 dakika yürüme testiyle yürüyüş kapasitesinin belirlenebileceğine dikkat çeken Dr. Turan, "Bu testte zaman tutarak ev içinde 6 dakika süresince kaç metre yürüdüğümüzü hesaplayabiliriz. Her hafta bu takibi yaparak kondisyonumuzu da takip edebiliriz. Yürüyüşün temposunda hafif ve orta tercih edilmelidir. Bu tempo yürürken konuşmamızı engellemeyecek bir tempodur. İleri düzey kalp yetersizliği olan hastalarımızın bu tempoda yürüyüş yapmaları uygun olmayacaktır. Bu hastalarımız ise iki saatte bir ayağa kalkarak, ayakta durma sürelerini uzatmaları veya bir, 2 dakikalık kısa yürüyüşler yapmaları yeterli olacaktır." dedi. (İLKHA)

Bu haber 5881 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
AK Parti Belediye Başkan Adayı Bucak, Oto galericiler sitesini ziyaret etti
AK Parti Belediye Başkan Adayı Bucak, Oto galericiler sitesini...