ANADİLDE EĞİTİM İÇİN BASIN AÇIKLAMASI

Siverek Kürt Kültür Merkezi Kürtçe Seçmeli Ders ile Anadilde Eğitim için Basın açıklaması yaparak okul müdürlerinin duyarlı olmasını istedi.

ANADİLDE EĞİTİM İÇİN BASIN AÇIKLAMASI
09 Eylül 2014 - 10:10

Siverek Kürt Kültür Merkezi Kürtçe Seçmeli Ders ile Anadilde Eğitim için Basın açıklaması yaparak okul müdürlerinin duyarlı olmasını istediler.

Siverek Kürt Kültür Merkezi Başkanı Adnan Özbingöl yaptığı basın açıklamasında’’ Antti Jalava’nında dediği gibi “Anadilim benim derimdir ve diğer diller ise giysilerimdir . İnsan ne zaman isterse kendi isteklerine göre giysilerini değiştirebilir ama derisini değiştiremez” sözünü hatırlatarak şu bilgilere yer verdi. ‘’Anadille eğitim günümüz batı dünyasında konuşulmaya tartışılmaya gerek görülmeden insanların en doğal ve en insani haklar arasında sayılmaktadır. Dil insanlar arasında anlaşma ve iletişim aracı olmakla birlikte ulusal kimlik, ruhsal duygusal,tarihsel ve kültürel değerleri de içermektedir.

Kürtler geçmiş dönemlerde medreselerde matematik,mantık, gramel, fıkhi ve benzeri konularda kendi dilleri ile eğitim ve öğretim yapmışlardır.Kürtler Mezopotamya’nın yerleşik halkı olup zengin bir dil ve kültüre sahiptirler.

Ne yazık ki cumhuriyetin kuruluşundan sonra özellikle 1924 anayasasının yürürlüğe girmesinden sonra Kürt dili ve kültürü üzerinde baskı,asimilasyonist, ret, inkar ve ulusal değerlerini hunharca tahrip etmeye yönelik politikalar geliştirmeye başlayarak günümüze kadar sürdürdüler egemen resmi ideolojinin savunucuları konjektörel ve bölgesel gelişmeleri hesaplayarak politikalarından geri adım atarak Kürtçenin seçmeli ders uygulamasının gerekli olduğunu açıklamak zorunda kaldılar . Diyoruz ki; Kürt dilinin tam eğitim dili olması,Kürtlerin eğitimlerinin tamamının anadille yapılması,Türkiye genelinde Kürtlerin yaşadığı tüm illerde okul müdürlerinin velilere Kürtçe seçmeli dersin olduğunu anlatmalı ve kavratmalıdır.Kürt dili öğretmenlerine duyulan ihtiyacı artırılarak geliştirilmelidir,Kürtlerin yaşadığı illerde okul müdürlerini velilerimize eğitim gören çocukları için seçmeli Kürtçe dersi seçmeye çağırıyoruz.

Haber Merkezi


Bu haber 2473 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Harran'da 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı olayla ilgili açıklama
Harran'da 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı olayla...
Şanlıurfa'da uyuşturucu ile mücadele sürüyor
Şanlıurfa'da uyuşturucu ile mücadele sürüyor