Avukat Güzeller: Kadına karşı işlenen cinayet suçlarında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası uygulanmalı

Avukat Mehmet Güzeler, kadına karşı işlenen cinayet suçunun cezasının ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası olması gerektiğini ifade etti.

Avukat Güzeller: Kadına karşı işlenen cinayet suçlarında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası uygulanmalı
25 Ağustos 2020 - 12:22

Kadın cinayetleri bu ülkenin en önemli sorunu haline geldiğini vurgulayan Avukat Mehmet Güzeler, " Dünyada kadın cinayetleri konusunda Türkiye her halde lider durumundadır. Eğitimlisi eğitimsizi, dindarı - ateisti, şehirlisi - köylüsü fark etmeden her kesimden erkek kadın cinayetlerinin faili olmakta ve her kesimden kadın da cinayete kurban gitmektedir.

Kadın cinayetlerinin ekonomik, sosyal ve ahlaki sebeplerden doğduğu tartışma götürmez. Bu cinayetlerin önlenmesi için de her kesim kendince soruna çözüm öngörmekte; kimisi eğitimi, kimisi dini, kimisi ahlakı, kimiside ekonomiyi çözüm olarak göstermektedir. Bunların tamamı da elbetteki bu cinayetlerin önlenmesinde etkili olacak sebeplerdir.

Bir hukukçu olarak kadın cinayetlerinin önlenmesinde en etkili yolun, kadına karşı işlenen cinayet suçunun cezasının arttırılması yoluna gidilmekle sağlanacağı kanaatindeyim. Mevcut ceza kanununa göre cinayet suçunun cezası müebbet hapis cezasıdır. Bu ceza kadının, eş, kız veya kız kardeş olması halinde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmektedir. Yapılacak değişiklikle eş, kız veya kızkardeş ayrımı yapılmadan kadına karşı işlenen cinayet suçlarının tamamı nitelikli hale getirilip buna ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmelidir. Bu iki ceza hakimin takdir hakkını kullandığı hallerde ve cezanın infazı aşamasında büyük farklılık göstermektedir. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlara hakim takdir hakkını kullanmazsa infaz 30 yıl olarak uygulanmakta, hakim takdir hakkını kullandığında ise bu ceza müebbete dönmekte ve infaz aşamasında 24 yıl infaz olarak uygulanmaktadır. Müebbet hapis cezası ise infazda 24 yıl uygulanmakta, hakimin takdir hakkını kullandığı hallerde ise ceza 24 yıla inmekte ve infazda ise 16 yıl ceza olarak uygulanmaktadır. Basit gibi görünen fakat uygulamada ortalama 10 yıl fark eden bir ceza söz konusudur. Kadın cinayetlerinin önlenmesi için mücadele edenlerin öncelikle bu konuya dikkat çekmeleri ve kamuoyu oluşturmaları gerekmektedir."


www.siverekgenclik.com


Bu haber 15498 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü