Dünyanın en lezzetli acısının hasadı başladı

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, çiğköftenin "lezzet iksiri" olarak kabul edilen ve Şanlıurfa'nın Dünya mutfağına kazandırdığı en önemli yöresel tescilli ürün olan İsot için hasat düzenled

Dünyanın en lezzetli acısının hasadı başladı
25 Ağustos 2020 - 09:34

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Büyükşehir Belediyesine ait Akçakale Fidanlığında 10 dönümlük alanda yerli tohumla yetiştirilen isotun tarlada hasadına katıldı. Maske, sosyal mesafe kurallarına uygun düzenlenen isot hasadında tarlada isot toplayan Başkan Beyazgül, hasadın hayırlı olmasını diledi, çiftçilere bol ve bereketli bir yıl geçirmeleri temennisinde bulundu.


 


"Tarladan Sofralara İsot Serüveni"nin anlatıldığı hasatta tarlada isot toplayan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, "Tarımın başkenti olarak nitelendirilen Şanlıurfa, 2019 yılı verilerine göre 113 bin 803 ton isot üretimiyle Türkiye’nin en çok isotun üretildiği kent oldu. Bu nedenle İsot denince akla gelen ilk şehir Şanlıurfa’dır" dedi.


 


Şanlıurfa'nın kendine has ürünleri ve kültürel değerleriyle çok zengin bir kent olduğuna dikkat çeken Başkan Beyazgül, "Eşsiz bir tarih laboratuarı ve açık hava müzesi olan Şanlıurfa, GAP ile birlikte daha da yükselen önemli bir tarım üretim havzasıdır. İlk defa tarım bu topraklarda yapılmıştır ve Dünyaya ilk buğday tohumu Şanlıurfa'dan yayılmıştır. “Bereketli Hilal” bölgesinde yer alan, Mezopotamya’ya can suyu olan Fırat Nehri’nin serin sularıyla beslenen Şanlıurfa’nın bereketli ovaları, kendine özgü iklimi ve verimli topraklarıyla tarım alanında Ülkemizin ihtiyacını önemli bir ölçüde karşılamaktadır. Şanlıurfa Mümbit ovalarında “Üzümün, fıstığın, pamuğun, Birecik patlıcanının, Karacadağ pirincinin, Buğdayın, mısırın vs. yetiştiği önemli bir tarım şehridir" diye konuştu.


 


BEYAZGÜL: İSOT HER URFALININ SOFRASINI GÜNÜN ÜÇ ÖĞÜNÜ SÜSLEYEN TESCİLLİ ÜRÜNDÜR




Şanlıurfa'nın 2019 yılı verilerine göre 113 bin 803 ton isot üretimiyle Türkiye’nin en çok isotun üretildiği kent olduğunun altını çizen Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, "Eylül ve Ekim ayında hemen hemen her aileyi ‘isot çıkarma’ diye tabir ettiğimiz bir tatlı telaş sarar. Jeopolitik konumu nedeniyle birçok medeniyete ev sahipliği yapan Şanlıurfa, mutfak kültürü olarak da birçok lezzet barındırmaktadır. Çiğkötfenin "lezzet iksiri" olarak kabul edilen İsot Şanlıurfa'nın Dünya mutfağına kazandırdığı en önemli yöresel ürünüdür. Hasadımızın hayırlı olmasını diler, çiftçilerimize bol ve bereketli bir yıl dilerim" şeklinde konuştu.


 


Düzenlenen isot hasadına Başkan Beyazgül'ün yanı sıra ev sahibi Akçakale Belediye Başkanı Mehmet Yalçınkaya, Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş, Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat, Karaköprü Belediye Başkan Vekili Mustafa Korkmaz, Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Ahmet Kaytan, AK Parti Grup Başkan Vekili Faruk Bayuk, AK Parti Akçakale İlçe Başkanı İbrahim Yıldık, Harran İlçe Başkanı Mahmut Özyavuz, Haliliye ilçe Başkanı Süleyman Aksu, Karaköprü İlçe Başkanı Sait Ağan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcı Selami Yıldız, daire başkanları ve diğer davetliler katıldı.


 


BÜYÜKŞEHİR FİDANLIĞINDA YETİŞTİRDİĞİ İSOTLARI DEZAVANTAJLİ AİLELERE DAĞITACAK


Bu yıl ilk defa Büyükşehir Belediyesine bağlı Akçakale Fidanlığında Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı ekiplerince 10 dönümlük alanda ekilen ve yetiştirilen isotun ilk hasadı yapıldı. Hasada katılan Başkan Beyazgül, Büyükşehir'in imkanlarıyla yetiştirilen isotların belirlenen ihtiyaç sahibi ailelere eşit olarak dağıtılması talimatını verdi.  


Haber Merkezi


Bu haber 15174 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü