BİNGÖL'DE ZAZA DİL FESTİVALİ DÜZENLENECEK

Bingöl Zaza Dil Kültür ve Tarih Derneği, İstanbul Zaza-Der ve Almanya'da faaliyet gösteren Zaza Gemeinde in Deutschlan'in organizesiyle "Zaza Dil Festivali'' düzenleneceği bildiril

BİNGÖL'DE ZAZA DİL FESTİVALİ DÜZENLENECEK
22 Eylül 2013 - 08:22

BİNGÖL - Zaza derneklerinin yanı sıra çeşitli sivil toplum kuruluşlarının da yer aldığı organizasyon komitesi 19-20 Ekim tarihleri arasında düzenleyecekleri Zaza Dil Festivalinin bir ilk olacağını söylediler.


 


Organizasyon komitesi adına açıklamada bulunan Bingöl Zaza-Dil-Der Başkanı İbrahim Bukan, "Atalarımız tarafından bin yıllardır konuşula gelen ve bizlerin ihmalkârlığı, umursamazlığı yüzünden yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan Zazaca'nın yaşatılması, dünya kültür mirasında bir değer olarak var olmaya devam etmesi için başta Zazalar olmak üzere herkese sorumluluklar düşmektedir." dedi.


 


Bukan, "Eğer Zazaca, 15- 20 yıl daha bu hızla kaybolmaya devam ederse, birkaç yaşlının konuştuğu bir dil haline gelecek ve tarih sahnesinden tamamen silinmiş olacaktır. Bizler de sivil toplum kuruluşları kanalı ile bu dilin yaşatılması ve geliştirilmesi amacıyla çeşitli etkinliklerde bulunuyoruz. Zaza dilinin gelişimi amacıyla çeşitli platformlar kanalı ile mücadele eden yurttaşlarımızla yaptığımız görüşmeler neticesinde "Zaza Dil Festivalini" gerçekleştirme kararı almış bulunmaktayız. İstanbul Zaza-Der ve Zaza Gemeinde in Deutschlan'ın da ortak olduğu bu etkinliğin en sağlıklı şekilde gerçekleşmesi için tüm iletişim kanallarımızı kullanıyoruz. Bu etkinlikte Zaza coğrafyasından sanatçıların tamamını ağırlamak istiyoruz. Düzenleyeceğimiz festivalde halkımızı Zaza dilinin sanatsal eserlerine doyurmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.


 


Düzenleyecekleri etkinliğin büyük bir organizasyon olacağına dikkat çeken Bukan, şunları kaydetti: "Festivalimize maddi ve manevi katkı sunmak isteyen herkese kapımızın açık olduğunu belirtmek isteriz. Bizler bu konuyla ilgili olarak çeşitli sivil toplum kuruluşları, kanaat önderleri ve kamu-kurumlarımızla görüşmeler yapmaktayız. Ama bunun yanında katkı sunmak isteyen arkadaşlar 0(426) 214 4746 ve 0 (538) 400 83 80 numaralı iletişim numaralarını kullanarak festival hakkında bilgi alabileceklerdir." şeklinde konuştu.


(Nihat Kanat - İLKHA)

Bu haber 6547 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te ASM'den hırsızlık yapan 2 şüpheli tutuklandı
Siverek'te ASM'den hırsızlık yapan 2 şüpheli tutuklandı
Malatya'da 4,3 büyüklüğünde deprem
Malatya'da 4,3 büyüklüğünde deprem