Bülent Arınç'tan Yılmaz Güney tepkisi

Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Yılmaz Güney'in ölüm yıl dönümü nedeniyle yayımlamış olduğu anma mesajına "fikirlere ve sanata duyulan saygı, bir katile paravan olamaz" diyerek tepki gösterdi.

Bülent Arınç'tan Yılmaz Güney tepkisi
11 Eylül 2021 - 06:25
Kültür ve Turizm Bakanlığı, sinemanın "Çirkin Kral" lakaplı sanatçısı, oyuncu, yönetmen, senarist ve yazar Yılmaz Güney'in ölüm yıl dönümünde yaptığı paylaşımda, "Sinemamızın 'Çirkin Kral' lakaplı oyuncusu, senarist, yönetmen ve yazar Yılmaz Güney'i ölüm yıl dönümünde saygıyla anıyoruz" ifadelerini kullanmıştı.
 

Eski Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı (TBMM) ve Eski Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Bülent Arınç, Bakanlığın yayımlamış olduğu mesaja, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamalarla tepki gösterdi.

Arınç, " Fikirler, şahıslar eleştirilebilir; ifade hürriyeti kutsaldır. Ahmet Kaya, Nazım Hikmet vs. isimleri eleştirebilir ya da fikirlerini benimseyebilirsiniz. Herkesin de buna saygı duyması gerekir. Ancak fikirlere ve sanata duyulan saygı, bir katile paravan olamaz. Devletin hâkimine silah doğrultmuş, öldürmüş ve bundan dolayı hüküm giymiş bir ismin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 'saygıyla anılmasını 'kınıyorum." ifadelerini kullandı.

 
TRT Yöneticisi Kaplan'dan Yılmaz Güney'i anma tepkisi

TRT Yönetim Kurulu Üyesi Hilal Kaplan, "Türkiye Cumhuriyeti hakimi Sefa Mutlu’yu katleden, eşinin başına bardak koyup ateş eden, hatta arabasıyla ezip öldürmeye teşebbüs eden bir caniyi saygı ile anmıyorum." dedi.

 
Yılmaz Güney Kimdir? Ne olmuştu

Yılmaz Güney, 1937 yılında Siverek'in Desman Köyü'nde dünyaya geldi.Türk sinema oyuncusu, yönetmen, senarist, yapımcı ve yazardır. Özellikle"Çirkin Kral" dönemi sonrasında yazdığı Yol, Sürü; yazıp yönettiği ve oynadığı Umutsuzlar, Baba, Ağıt, Endişe gibi filmleriyle tanındı. 1974 yılında Hâkim Sefa Mutlu'yu öldürdüğü iddia edildi ve hapis cezası aldı. 1981 yılında izinli olarak çıktığı hapishaneden yurt dışına firar etti. 6 Ocak 1983'te dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından Türk vatandaşlığından çıkarıldı. 9 Eylül 1984'te Paris'te hayatını kaybetti.

Sosyal Medyada Arınç'a tepki

Sosyal medyada Arınç'a tepki gösteren Güney hayranları, Güney'in halk sanatçısı olduğunu savundu. Memleketi Siverek'te çok sevilen sanatçının heykeli dönemin Siverek Belediyesi tarafından Atatürk Bulvarı'na dikilmişti.


www.siverekgenclik.com
Bu haber 1702 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Şeyh Celaleddin Korkmazoğlu vefat etti
Şeyh Celaleddin Korkmazoğlu vefat etti
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması