Çiftçilerde telaş başladı

Son aylarda yağışların istenilen düzeyde yağmaması nedeniyle kimi tarlalarda buğdaylar kururken kimi tarlalarda buğdaylar kuruma tehlikesi yaşıyor. Bu durum endişeye sebep olurken çiftçileri ise ürünlerini korumak için farklı arayışlara itiyor.

Çiftçilerde telaş başladı
23 Nisan 2021 - 14:55
​Batman’ın Balpınar beldesine bağlı (Sêgirkan) Yeniköy köyünde çiftçilik yapan Eyüp Tekin, kurumaya başlayan buğdaylarını kurtarmak için yüksek maliyetine rağmen fıskiyeli sulama sistemine geçmek zorunda kaldıklarını belirtti.

Nisan ayında bekledikleri yağmurun yağmaması nedeniyle toprağın kurumaya başladığını, buğdayın kuruma tehlikesi yaşadığını ifade eden Tekin, büyük bir mağduriyetle karşı karşıya olduklarını vurguladı.
Kimi tarlalarda sulama yapılamadığından dolayı buğdayın kuruduğunu, çiftçilerin büyük bir zarara uğradığını kaydeden Tekin, ekinlerinin kurumaması için neredeyse 24 saat sulama yaptıklarını dile getirdi.

Kuraklık tehlikesiyle beraber maliyetlerin de arttığına işaret eden Tekin, yetkilileri fırsatçılara karşı tedbir almaya çağırdı.

“Buğdayları kuruyanlar var”

Tekin, “Bu bölgemize neredeyse 3 aydır istenilen seviyede yağmur yağmadı. Özellikle nisan ayında beklenilen yağmur yağmadığı için toprak kurumaya başladı. Kuraklık tehlikesinden dolayı buğdaylarımız neredeyse kurumak üzereydi. Biz de kendi imkânlarımızla borç altına girerek yağmurlu(fıskiyeli) sulama sistemine geçtik. Bu sistemi kurmasaydık buğdaylarımız kuruyacaktı. Hatta bazı yerlerde kurumaya başladı da. Yağmur yağmadığı için buğdayları kuruyanlar mağdur oldu.” ifadelerini kullandı.

“Buğdaylar kurumasın diye 24 saat sulama yapıyoruz”

Kuruyan buğdaylarını kurtarmak için sulama sistemine geçmek zorunda kaldıklarını belirten Tekin, sulama sistemine geçemeyen çiftçilerin ise buğdaylarının kurumaya başladığını ifade etti.

Tekin, şöyle devam etti: “Bölgemizde yerin 4-5 metre altında su çıktığı için kendi imkânlarımızla kuyu açıp tarlarının sulamasını yapıyoruz. Ama daha çok buğday eken çitçilerin büyük zararı oldu. Çünkü her yerde su kuyusu yok ve elektrik çok pahalı olduğundan insanlar kullanmaktan çekiniyor. Sabah erkenden gelip fıskiyelerin yerlerini değiştirerek sulamamızı yapıyoruz. Gün boyu sulama yapmazsak bizimde buğdaylarımız kurur.” dedi.

“Mazot ve gübre desteği istiyoruz”

Kuraklık tehlikesiyle beraber maliyetlerinin de arttığını söyleyen Tekin, “Şu anda sulama yaptığımız buğday tarlamız 45 dönümdür. Bu sene yeterli yağmurun yağmaması bizi kuraklık etkisinde bırakarak, zor duruma soktu. Çiftçilik yapmak çok meşakkatli bir hal almış durumda. Mazot fiyatları çok yüksektir. Sulama motoru günde 200-300 lira arasında mazot yakıyor. 24 saat bu motorla çalışarak buğdayı suluyoruz. Sulamazsak buğdayımız kuruyacak. Geçen yıl gübrenin torbası 100 lira civarındayken şu anda 200 liranın üstüne çıkmış durumda. Yetkililerden çiftçilere mazot ve gübre desteğinde bulunmalarını istiyoruz.” dedi.

“Kuraklıkla beraber fırsatçılar çoğaldı”

Kuraklık tehlikesiyle beraber fırsatçıların da kendilerini mağdur etmeye başladığını belirten Tekin, son olarak şunları söyledi:

“5 gün önce aldığımız sulama fıskiyesini şu anda almak istesek 10-15 lira farkla ancak alabiliriz. Bu kuraklığı fırsata çevirenler 10 liralık malzemenin fiyatını 25 liraya çıkarmış durumdalar. Dolarla, dövizle bir alakası yokken 30 liraya aldığımız fıskiyeyi 5 gün arayla 50 liraya çıkardılar. Buğday çok önemli bir üründür. Buğday olmazsa her şeyin fiyatı ikiye katlanır ve kıtlık olur. Yetkililerden de imkânlar dâhilinde bize destek olmalarını talep ediyoruz.”(İLKHA)

 
Bu haber 830 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te ASM'den hırsızlık yapan 2 şüpheli tutuklandı
Siverek'te ASM'den hırsızlık yapan 2 şüpheli tutuklandı
Malatya'da 4,3 büyüklüğünde deprem
Malatya'da 4,3 büyüklüğünde deprem