Fırat'tan Mardin'e su var ama Siverek'e su yok

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, GAP'ın tamamlanmamasından dolayı Fırat kenarında bulunan birçok kırsal mahallenin su sıkıntısı yaşadığını ifade etti.

Fırat'tan Mardin'e su var ama Siverek'e su yok
23 Haziran 2023 - 14:56
HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, Siverek ve Hilvanlı çiftçileri ziyaret ederek tarımsal sulama ile ilgili sorun ve taleplerini dinleyip çözüm için yetkililere çağrıda bulundu. 

Hilvanlı ve Siverekli çiftçiler ile beraber elindeki kova ile Atatürk Barajı gölünden su alarak tarlalara taşıyan Özaslan,  çok dikkat çekecek bir farkındalık oluşturdu.

Özaslan'ın çalışmasını takdir eden çiftçiler, "Bu çağda, su dibimizde olmasına rağmen hala su sıkıntısı çekiyoruz. İnşallah HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Bey'in aracılığı ile yetkililer bir an önce sesimizi duyar ve gereken adımları atmaya başlarlar. Devletimizden, milletvekillerimizden bir an önce Siverek ve Hilvan çevresine su vermelerini rica ediyoruz." dediler.



Siverek geniş ve verimli arazilere sahip

HÜDA PAR Siverek İlçe Başkanı Abdürrahim Sımak, "Siverek geniş ve verimli arazilere sahip. Eğer ki bu geniş ve verimli araziler suya kavuşturulmuş olsaydı, bugün vatandaşlarımız bin 200 kilometre öteye, başka şehirlere gidip mevsimlik tarım işinde çalışmayacaktı. Kendi şehrinde işine gidip gelirdi" diyerek Siverekli çiftçilerin tarımsal sulama ile ilgili mağduriyetini dile getirdi.
Hilvanlı çiftçiler ise şunları dile getirdiler:

"Bizde Siverekli çiftçi kardeşlerimiz gibi bundan sonra göletten (barajdan) kovalarla sularımızı alıp bahçemizi, ağaçlarımızı ve bostanlarımızı sulayacağız. Şanlıurfa milletvekillerimizin canı sağ olsun."

"Maalesef buradan Mardin'e kadar 180 kilometrelik mesafeye suyu götürüyorlar. Fakat su dibinde olan tarlalarımız kupkuru kalmış."

Varlık içerisinde yokluk yaşıyoruz 

HÜDA PAR Hilvan İlçe Başkanı Mehmet Fatih Atakay, "Adeta varlık içerisinde yokluk yaşıyoruz. Biz artık verilen sözlerin yerine getirilmesini istiyoruz. Eğer buradaki Fırat'ın suyu 180 kilometre öteye götürülebiliyorsa Hilvan'a da getirilebilir. Biz Hilvanlılar şunu sormak istiyoruz; Acaba biz üvey evlat mıyız ki Fırat'ın suyundan istifade edemiyoruz?" dedi.

Fırat akar-akar da durur, Hilvan ve Siverek bakar da durur!

Özaslan "Fırat akar akar da durur, Hilvan ve Siverek bakar da durur. Artık bu manilerde yer almış. Hilvan ve Siverekliler merak ediyor, diyorlar ki biz bu memlekette üvey evlat mıyız? Neden hemen yanı başımızda bulunan baraj gölünden faydalanamıyoruz. Kuru tarıma mahkûm ediliyoruz. Zarar ediyoruz. Mevsimlik tarım işçisi olarak dışarı gitmek zorunda kalıyoruz. Çocuklarımızın eğitimi yarıda kalıyor. Çocuklar okuluna devam edemiyor. Mevsimlik tarım işçisi olarak gidiyorlar, yollarda trafik kazası geçiriyorlar. Sulama kanallarında çocukları boğuluyor. Artık yeter ya! Nereye kadar gidecek. 40 yıl beklediler, bir 40 yıl daha mı beklesinler, ne olacak? Bu, Şanlıurfa milletvekillerinin büyük bir ayıbıdır." ifadelerini kullandı.

Devletin varlık sebebi insana hizmettir

"Bir proje başlayacak ve neredeyse yarım asrı bulacak, halen Hilvan ve Siverek bir damla suya muhtaç. GAP Projesi tam manasıyla bitirilmiş olsaydı, bu bölgede 3.7 milyon insana iş imkânı doğacaktı. Yani Şanlıurfa'ya dışarıdan insanlar gelecekti ve burada iş bulacaklardı ama şu anda Şanlıurfalılar maalesef dışarı gidiyor iş bulmak için. Bu ayıptan kurtulmak istiyorlarsa iktidar-muhalefet fark etmez. Bir araya gelecekler, Meclisi harekete geçirecekler. Tabiri caiz ise Meclisi ayağa kaldıracaklar, ilgili bakanlıklarla görüşüp bir an önce bu projeyi uygulamaya koymaları gerekir. Hilvan ve Siverek artık suya kavuşmak istiyor. Devlet vatandaşı için vardır. Devlet insan için vardır. Devlet hizmet için vardır. Devletin varlık sebebi insana hizmettir. Eğer bu insanlar da bu ülkenin vatandaşı ise o zaman bu hizmeti almak onların en doğal hakkıdır." dedi.

Hiçbir sulama projesinin maliyeti ithalat kadar pahalı değildir
 
Özaslan son olarak "Birileri diyor ki 'sulama projesinin maliyeti yüksek.' Ben de onlara şu cevabı veriyorum. Hiçbir sulama projesinin maliyeti ithalat kadar pahalı değildir." şeklinde konuştu.

Haber Merkezi

Bu haber 841 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek Belediyesinde başkan yardımcılığına Evrim Began atandı
Siverek Belediyesinde başkan yardımcılığına Evrim Began atandı
Sulama göletine giren genç hayatını kaybetti
Sulama göletine giren genç hayatını kaybetti