Gazeteci Dolaş: Gasbedilen hakkımızı istiyoruz

Gazeteci Yazar Şükrü Dolaş, il sayısının 100'e çıkarılacağı ile ilgili olarak GAP Gündemi Gazetesine yaptığı açıklamada, "Gasbedilen il hakkımızı istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Gazeteci Dolaş: Gasbedilen hakkımızı istiyoruz
29 Ekim 2022 - 15:21
 Sizi tanıyabilir miyiz?

Ben Mehmet Şükrü Dolaş. 1963 Siverek doğumluyum.32 yıldır gazetecilik yapıyorum.

Malumunuz 1926 yılında Siverek ilçe yapıldı. O günden beri de gün yüzü görmedi. Siverekliler de il olmak için çeşitli mecralarda mücadele verdiler. Bugünlerde kulislerde dolaşan bilgiye göre il sayısının 100’e çıkarılacağı söyleniyor. Bu konuda ne söylemek istersiniz?

Öncelikle bizim siyasi vaatlere karnımız tok. 1927 yılından beri il olmak için mücadele ediyoruz. 1926 yılında çıkarılan Teşkilatı Mülkiye kanunu ile beraber ilçe yapıldık. İlçe yapıldıktan sonrada gerçekten gün yüzü görmedik. Hep üvey evlat muamelesi gördük. Siverekliler il olma haklarını savunurken hiçbir kurumun, hiçbir sivil toplum örgütünün yapmadığını yaptılar. Bir demokrasi dersi verdiler. Kendilerine yalan vaatte bulunan siyasileri mahkemeye verdiler. Bunların için bakanlar, milletvekilleri var. Sürekli sözler verildi. Hatta bir ara Kenan Evren döneminde Siverek’in Zümrüt Kent ismiyle il olacağı söylendi. Hatta o dönemde askeri kışlalar, askeri alanlar için yer bakmışlar. Maalesef olmadı. Niye olmadığını da ben şahsen bir yere bağlayamıyorum.

Acaba bize verilen bir ceza mı diye de düşünmüyor değilim. Fakat biz ulusal kurtuluş mücadelesinde, Urfa’nın kurtuluşu mücadelesinde büyük yararlar sağlamışız. İlk Fransızlara kurşun sıkan Sivereklidir. Bazı söylentilerde var. Ne kadar inanmasam da ki inşallah söylenilenler budur. Biz yeni bir şey istemiyoruz. Biz gasp edilen hakkımızı istiyoruz. Artık kimseye inancımız kalmadı. Çünkü söz verdikleri halde hala il olmadığımıza göre artık hakaret değil. Siyasilerin yaptıkları yalancılık. Biz vakti zamanında siyasileri dava ederek aslında yeni yalanların önüne geçtik. Buraya gelen siyasiler artık bu konu hakkında konuşmuyor. Seçim yaklaşıyor il sayısı 100’e çıkabilir mi? Evet çıkabilir. İktidar kendi iktidarını korumak için yapabilir mi? Evet yapabilir. Cumhuriyetin 100 yılında il olabiliriz ama zaten biz cumhuriyetin genç bir iliydik. Tekrar bize bu hakkımızı versinler. Gasp ediyorsun.

Türkiye Cumhuriyeti’nin, Mustafa Kemal’in verdiği bir hakkı elimden alıyorsun. Hani Kemal’in kararını tekrar yerine getirdikleri için herkes kendine bir pay bulacak. Ama inanmıyorum. Benim umudum yok. Biz üvey evlat muamelesi görüyoruz. Buradan Urfa bürokrasisine seslenmek istiyorum. ‘’ Bizi kendinizden uzaklaştırmayın. Bürokrasi bizi öyle bir kıskaca almış ki, burada halkı iktidarla karşı karşıya getiriyor. Bizim hastanede bir dikiş iğnesi bulamadığımız zamanlar oldu. Biz bunu yazdık, yazdığımızda da kıyametler koptu. İstiyoruz ki hakkımız olan şeyleri verin. Urfa Büyükşehir Belediyesine bir çağrı da bulunmak istiyorum. Biz büyükşehre bağlandıktan sonra her alanda aksamalar yaşıyoruz. Büyükşehir yasası hazırlanmadan, tepeden inen bir yasa olduğundan bunun acısını burada ki belediye başkanları çekiyor. Belki belediye bakanları aynı partinin başkanları oldukları için seslerini çıkarmıyorlar. Ama burada halk, sivil toplum kuruluşları her şeyin farkında. Bu olumsuz olarak iktidara yansıyor. Olumsuz olarak Büyükşehir belediye başkanına yansıyor.


Biz eşit muamele istemiyoruz. Adil ve adaletli bir muamele istiyoruz. Hilvan benim bir mahallem kadar. Eşitlik nedir acaba? Oraya da verilen 20 kg asfalt, Siverek’e de verilen 20 kg asfalt. Bu mudur eşitlik? Hiç sanmıyorum. Geçen yıl araştırdım, Urfa Büyükşehir belediyesinin Siverek’e dair yatırım bedeli olarak gösterin para; 35 trilyon.  Bu para geçen yılın, bu yıla dair ne kadar bir fikrim yok. Ben bir gazeteciyim. Mesela trafik aksaması yaşanıyor. Biz kendi başımıza bir cadde açamıyoruz. Biz kendi başımıza çok katlı bir otopark yapamıyoruz. Koca Siverek’te park alanı bulamıyoruz. Koca şehir diyoruz, kadim şehir diyoruz ama arabamızı bırakacak yer bulamıyoruz. Hem gelirimiz yok hem de var olan gelirimizin nereye gittiğini bilmiyoruz. 

Büyükşehir belediyesi 10 yıldır söz verdiği halde herhangi bir gelişme yok. Bu durumlar olumsuzluk olarak yansıyor iktidara. Siverek sıradan bir yer değil. Yüz ölçümü olarak Siverek Urfa’dan büyük. Bu kenti idare edenler benim kadar bilmiyor mu? Benden iyi biliyorlar. Ben rica ediyorum; insanlarımıza hizmet edin. Başka da bir şey istemiyoruz. Zaten il olsak bunları istememize gerek kalmaz. Kendi yağımızda kendimiz kavruluruz. Bu nedenle Siverek il olsun. Herkes rahat bir nefes alsın.


Gap Gündemi


Bu haber 829 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Dusak, Siverek'teki kazalarla ilgili Karayolları Genel Müdürü ile görüştü
Dusak, Siverek'teki kazalarla ilgili Karayolları Genel Müdürü ile...
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması