İnan: Emekli maaşı en az 15 bin olmalıydı

Siverek Madeni Eşya Esnaf Ve Sanatkârları Odası Başkanı Hacı İnan, emekli maaşı alt sınırının 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkarılmasının emeklileri memnun etmediğini ifade etti.

İnan: Emekli maaşı en az 15 bin olmalıydı
17 Ocak 2024 - 17:19

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, SSK ve Bağ-Kur emeklisine ilave yüzde 5 artış yapılacağını, artış oranının yüzde 42,6'ya yükseldiğini açıkladı.

Erdoğan, emekli maaşı alt sınırının ise 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkarıldığını da ifade etti.

Emekli maaş zammı ve emeklilerinin sorunları ile ilgili Siverek Madeni Eşya Esnaf Ve Sanatkârları Odası Başkanı Hacı İnan, GAPGündemi'ne konuştu.

"15 bin lira olmasını umut ediyorduk"     

Emeklilere verilen 10 bin liranın çok az olduğunu ifade eden İnan, "Sayın Cumhurbaşkanımız, dün yaptığı açıklamada 2024 yılını 'Emekli Yılı ilan ediyoruz' dedi.  Bağ-Kur emeklisine verilen 10 bin lira ile mi emekli yılı olacak? Beklentimiz; Bağ-Kur emeklileri olarak bu hayat şartlarında yetmez; ama en az emekli maaşını ilk etapta 15 bin lira olacağını umut ediyorduk. 10 bin lira olması emeklileri büyük hayal kırıklığına uğratmıştır. Bu kararın Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından bir daha değerlendirmesini esnaf ve sanatkârlarımın adına umut ediyoruz." şeklinde konuştu.

"Emeklilerin geleceğe dair umutları kalmadı"

Verilen emekli maaşının evin kirasına ve çocukların okul masrafına bile yetmediğini vurgulayan İnan, "Siverek gibi bir yerde ev kirası en az 5 bin lira olduğu yerde, üniversite okuyan çocuğun masrafı, diğer giderleri bahsetmiyoruz. Sadece ev kirası ve okul masrafını söyledik. Diğer ihtiyaçları söylemedik. Birde en zor olan nedir biliyor musunuz? İnsan gençken çocuğun senden bir şey istediğinde o gün almayıp yarın alacağım diyebiliyorsun. Çünkü gençsin ileriye dönük bir geleceğin var. Ama en zor olanı torunun senden bir şey istediğinde alamamanın mahcubiyetini yaşamandır. Çünkü geleceğe dair bir umudun kalmamıştır." diye konuştu.

"Cumhurbaşkanımızdan ricamızdır bu konuyu bir daha geçirmesini umut ediyoruz"

Esnaf ve sanatkârlarım devletine vergisini verip yanında işçi istihdam ederek devletine yük olmadan yaşamını devam ettirmektedir. Esnaf ve sanatkârlarım hiçbir zaman devletine yük olmamıştır. Yük olmadığı gibi 25 yıl çoluk çocuğunun nafakasından ederek Bağ-Kur primini yatırmış olup emekliğini hak etmiştir. Bugünün şartıyla indirimli Bağ-kur primi aylık 5.900 liradır.  Bunu 25 yıla çarptığında 1.770,000 lira eder. İndirimsiz 6.900 lira Bunu da 25 yıla çarptığımızda 2.070,000 lira eder. Bu durumda çıkıp da emekliler bu devlete yüktür demeleri bizim için kabullenmez bir söylemdir. Tekrardan Sayın Cumhurbaşkanımızdan ricamızdır bu konuyu bir daha geçirmesini umut ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"1984 ve 1999 yılına kadar olan esnaf ve sanatkârlarımın hizmeti boşa gitmiştir"

İnan, "Esnaf ve sanatkârımın en büyük sıkıntılarından biri de Bağ-Kur ile olan sıkıntısıdır. 1984 yılından beri maliye kaydı olduğu halde Bağ-Kur sistemine kayıt yaptırmadığı için. (Bağ-Kur sistemine kayıt yaptırmak maliyenin görevidir) Maliye bu görevini yapmamakla beraber 1999 yılında geçmiş hükümetlerin bir gecede çıkardıkları bir yasa ile o tarihten önce maliye kaydı olduğu halde Bağ-Kur sistemine kayıt yaptırmadığı için 1984 ve 1999 yılına kadar olan esnaf ve sanatkârlarımın hizmeti boşa gitmiştir. Bu durumda birçok esnafımız mağduriyet yaşamıştır. Ve bu mağduriyet devam etmektedir. Bunun için yıllardan beri verdiğimiz mücadele de istediğimiz sonucu alamadık." dedi.

GAPGündemi


Bu haber 561 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek Belediyesinde başkan yardımcılığına Evrim Began atandı
Siverek Belediyesinde başkan yardımcılığına Evrim Began atandı
Sulama göletine giren genç hayatını kaybetti
Sulama göletine giren genç hayatını kaybetti