İnan: Esnaf 6.900 lira primi ödeyemez

Siverek Madeni Eşya Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Hacı İnan, en düşük Bağ-Kur priminin 6 bin 900 TL olduğunu belirterek küçük esnaf ve sanatkârların bu primi ödeyemeyeceğini ifade etti.

İnan: Esnaf 6.900 lira primi ödeyemez
29 Aralık 2023 - 11:21
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2024 yılı için yeni asgari ücretin 1 Ocak 2024 tarihinden geçerli olmak üzere net yüzde 49 artışla 17.002 lira olarak belirlendiğini açıkladı.

Yeni asgari ücretin belli olmasının ardından 2024 yılı sigorta primleri de belli oldu.

Buna göre Bağ-Kur primi indirimsiz 6.900 lira, indirimli ise 5.900 lira oldu.

Siverek Madeni Eşya Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Hacı İnan, GAPGündemi'ne Bağ-Kur primleri ile ilgili açıklama yaptı.

İnan, "Öncelikle asgari ücretin tüm çalışanlarımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum. Yeni asgari ücretle birlikte Bağ-Kur primi indirimsiz 6.900 lira oldu. Bu esnafımızın ödeyeceği bir rakam değildir. Yetkililer bir an önce bu rakamı bir kez daha gözden geçirmelidir. Zaten esnaf kardeşlerimiz birçok sorun ile boğuşmaktadır. Bir esnaf dükkânını açtığı gün tüm giderlerini düşünürsek en az 5000 lira gideri oluyor. Esnaflarımızın okul okuyan öğrencileri var. Çocuklarımız okul yurtlarından bile faydalanamaya biliyor. Bugün emeklilerimiz için 7500 lirayı reva gören hükümet, Bağ-Kur primlerini aşağı çekmelidir.

"Esnaflarımız haklı olarak 7200 prim günü ödeyerek emekli olmak istiyor"

Esnafların Bağ-Kur ve vergi ödemelerine dair yaşanan eşitsizliğe dikkat çeken İnan, Bağ-Kur prim günlerinin 7200'e düşürülmesi müjdesinin bir an önce hayata geçirilmesini talep etti.
İnan, "Esnaflarımız kendisi için 9000 üzerinden prim günü ödemek zorunda. Esnaflarımız haklı olarak 7200 prim günü ödeyerek emekli olmak istiyor. Esnafımızın beklentisi SGK ile Bağ-Kur arasında bir norm birliği sağlanması, yani eşitlenmesi yönündedir.

Gelir durumu giderek kötüleşen esnaflarımız, artan Bağ-Kur ödemelerini karşılamakta zorlanıyor. Bu durum, esnaflarımızın ayakta kalma mücadelesini ciddi şekilde etkiliyor. Bu konuda bir çözüm bulunmazsa, birçok esnafımızın işleri zorlaşacak ve maalesef birçok işyeri kapanmak zorunda kalacak." dedi.

GAPGündemi

 
Bu haber 811 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek Belediyesinde başkan yardımcılığına Evrim Began atandı
Siverek Belediyesinde başkan yardımcılığına Evrim Began atandı
Sulama göletine giren genç hayatını kaybetti
Sulama göletine giren genç hayatını kaybetti