İnternet haber sitelerinin akıbeti ne olacak?

Basın İlan Kurumu İl Müdürü Rıza Kara, İnternet haber sitelerinin 18 Ocak 2023 tarihine kadar beyanname vermek zorunda olduğunu ifade etti.

İnternet haber sitelerinin akıbeti ne olacak?
17 Aralık 2022 - 15:43

Sosyal Medya Yasası'nın ilk olarak 2011 yılında gündeme geldiğini belirten Kara, "Sosyal Medya Yasası'nın basından sorumlu Devlet Bakanı Bülent Arınç döneminde çıkacağı söylenmişti ama ülkemizin yoğun gündeminden dolayı bu kanun çıkmadı. Daha sonra 18 Ekim 2022 tarihinde basın kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun ile halk arasında 'Dezenformasyon Kanunu' yürürlüğe girmiş oldu. Kanun kapsamı geniş olduğu için basın kartlarının düzenlenmesi, internet haberciliğinin düzenlenmesi, Basın İlan Kanunu ilgilendiren kanun maddeleri ile ilgili de sosyal medyayı ilgilendiren 40 maddeden oluşan karma bir yasa çıkmış oldu." ifadelerini kullandı.

"İnternet haber siteleri 18 Ocak 2023 tarihine kadar beyanname vermek zorunda"

Yasa ile ilgili olarak internet haberciliğinde yapılan düzenlemelere dikkat çeken Kara, "Hükümetin öngörüsü ile kayıt altında olmayan internet haber siteleri, kayıt altına alınmak isteniyor. İnternet haber siteleri, 18 Ocak 2023 tarihine kadar Cumhuriyet Başsavcılıklarına beyanname vermek zorundalar. 'Benim internet haber sitem var. Benim yazı işleri müdürüm şu kişidir, iletişim adresim burasıdır.' denilerek Cumhuriyet Başsavcılığından 'alındı' belgesi alınmalıdır. Daha sonra 'Ben basın çalışanıyım, basın kartı istiyorum' talebiyle Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına gidilerek basın kartı talebinde bulunabilirler. İnternet haber sitesi sahibi, Basın İlan Kurumundan resmi ilan almak istiyorsa da 1 Nisan 2023 tarihinde yürürlüğü girecek olan yönetmeliğe uymak şartıyla ihale ilanlarından ve reklam pastasında pay alabilirler." şeklinde konuştu.

"Yürürlüğe girecek yasa, gazetelerin gelir-giderlerini doğrudan etkilemiyor"

Çıkacak olan yasanın mevcut gazetelere etkisine değinen Kara, "Gazeteler ayrı bir tüzel kişiliğe, internet haber siteleri ise ayrı bir tüzel kişiliğe sahip. Gazeteler yazılı basının, internet siteleri ise görsel basının ayağıdır. Yürürlüğe girecek yasa, gazetelerin gelir-giderlerini doğrudan etkilemiyor." İfadelerini kullandı.
"Dijital basına geçilmesi ile ilgili eğitimlerimiz devam ediyor"
Basın ilan kurumunun gazetelerin dijital basına geçmesi ile ilgili yaptıkları çalışmalara değinen Kara, "Bölge bölge gazetelerin dijital basına geçmesi konusunda eğitimler düzenliyoruz. Geçen sene de pandemi sebebiyle uzaktan zoom üzerinden bu eğitimleri verdik. Bu konudaki eğitimleri bölgeye, coğrafyaya ve ihtiyaca göre düzenliyoruz. Bu konuda eğitimlerimiz devam edecek." diye konuştu.

"İnternet haber sitelerinde çeşitli kriterler aranacak"
Çıkacak olan internet yasasının sansür yasası olmadığını vurgulayan Kara, "Şu anda yasa çıktı, Basın İlan Kurumu ile ilgili yönetmelik ise Nisan ayında çıkacak. Sansür olayı yok. Biz kriter arayacağız. Gazeteler resmi ilan almak için çeşitli çeşitli kriterleri yerine getirdiği gibi internet haber siteleri de yayımlanacak olan yönetmelikle ilgili uygun kriterleri sağlamak zorundadır. Her internet sitesi, Basın İlan Kurumu'ndan pay alacak diye bir konu söz konusu değildir.


Bu haber 863 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
AK Parti Belediye Başkan Adayı Bucak, Oto galericiler sitesini ziyaret etti
AK Parti Belediye Başkan Adayı Bucak, Oto galericiler sitesini...