Karacadağ Potansiyel Doğal Sit Alanı, kesin korunacak hassas alan ilan edildi

15 Eylül tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre; Karacadağ Potansiyel Doğal Sit Alanı, kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edildi.

Karacadağ Potansiyel Doğal Sit Alanı, kesin korunacak hassas alan ilan edildi
15 Eylül 2023 - 11:35
1 Eylül 2023 tarihinde yayımlanan 24.08.2023 tarihli ve 7224728 sayılı olur ile "Nitelikli Doğal Koruma Alanı" ve "Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı" olarak tescillenen Karacadağ Potansiyel Doğal Sit Alanı, 15 Eylül 2023 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan karar ile "Kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan" edildi.

Kararda; "Şanlıurfa ili Viranşehir ve Siverek ilçeleri ile Diyarbakır ile Bağlar ve Çınar ilçeleri sınırları içerisinde bulunan Karacadağ Potansiyel Doğal Sit Alanı'nın koruma statüsünün değerlendirilmesi sonucunda, ekli kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanların kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edilmesine 1 sayılı cumhurbaşkanlığı kararnamesinin 109. maddesi gereğince karar verilmiştir." denildi.

 Kesin Korunacak Hassas Alan

Kaynak değerlerinin korunması için alan kullanımı ve alana tüm etkilerin sınırlandırıldığı, gerektiğinde insanların bölgeye girişlerinin engellendiği, bilimsel araştırmalar, eğitim ya da çevresel izleme amacıyla özel önlemler alınarak korunacak kara, su, deniz alanları olup Bakanlar Kurulu kararı ile ilan edilerek yapı yasağı getirilen mutlak korunması gereken alanlardır. I. Derece Doğal (Tabii) Sit Alanları Kesin Korunacak Hassas Alan kapsamında değerlendirilmektedir. I. Derece Doğal (Tabii) Sit Alanları, bilimsel muhafaza açısından evrensel değeri olan, ilginç özellik ve güzelliklere sahip olması ve ender bulunması nedeniyle kamu yararı açısından mutlaka korunması gerekli olan, korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak alanlardır.

GAPGündemi.com

 
Bu haber 742 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek Belediyesinde başkan yardımcılığına Evrim Began atandı
Siverek Belediyesinde başkan yardımcılığına Evrim Began atandı
Sulama göletine giren genç hayatını kaybetti
Sulama göletine giren genç hayatını kaybetti