Kısıtlamalar esnafın önünü kapatıyor

Ramazan ayında uygulanacak olan kısıtlamaların satışlarını düşüreceğini belirten esnaf, Ramazan ayında kısıtlamaların gevşetilmesini istiyor.

09 Nisan 2021 - 14:11
Şanlıurfa'da Ramazan ayına sayılı günler kala   kentteki çarşı ve pazarlara giden halk, Ramazan alışverişini yapmaya başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın  "Bu mübarek ay boyunca ülke genelinde hafta sonları sokağa çıkma sınırlaması uygulayacağız."  açıklamasının ardından esnaf Ramazan ayı ile ilgili planlarını yeniden gözden geçirmeye başladı.

Ramazan ayı için ürün getiren esnaf, kısıtlamaların gelmesinin ardından aldıkları ürünlerin ellerinde kaldığını ve borçlandıklarını ifade ettiler.

Şanlıurfa'da Ramazan ayında, havaların sıcak olmasından dolayı gündüz vakti alışverişe çıkmayan halkın genellikle iftardan sonra alışverişe çıktığını belirten esnaf, akşamları uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasını kendil etini olumsuz etkileyeceğini savundu.

Ramazan'da gündüzleri müşteri olmamasından dolayı yakınan esnaf,  gece 21.00'de başlayan sokağa çıkma kısıtlamasının saat 01.00'e çekilmesini talep etti.

"Sanırım küçük esnaftan virüs bulaşıyor"

Kısıtlamaların gelmesinin ardından halkın internet alışverişine yoğunluk verdiğini belirten ayakkabıcı Muzaffer Ölçer, "Ramazan ayı için hazırlıklarımızı tamamen yaptık, ürünlerimizi temin ettik. Başımızdaki hükümet, kısıtlamaları getirmesinden dolayı bizi ekmeğe muhtaç etmiş durumda. Kiraları ödeyemeyecek durumdayız. Çocuklarımın nafakalarını götürmekte çok zorluk çekiyorum. Hafta sonu kısıtlamasında büyük mağazalar açık olacak. Küçük esnaf ise kapalıdır. Herhalde Coronavirus biziz. Sanırım küçük esnaftan virüs bulaşıyor. Sadece esnaflar kısıtlama kapsamına giriyor. İnsanları artık bıktırdılar. İnsanları eve hapis edip internetten alışverişe teşvik ediyorlar.  Hükümetten esnafları rahat bırakmasını istiyoruz. İnsanlar, internet alışverişine teşvik edilmemeli. "  şeklinde konuştu.

"Evde kalırım ama kiram ödenecek mi?"

Esnafın evde kalabilmesi için devletin esnafın ihtiyaçlarını karşılaması gerektiğini vurgulayan Ölçer, "20 yıllık esnafım,  Salgın yüzünden birikimim bitti. Evlerim ve arabalarım vardı, bu iş için sattım ama şu an kiramı bile ödeyemiyorum. Devlet 'cumartesi ve pazar evde kal' diyor. Evde kalırım ama kiram ödenecek mi? Elemanların maaşı verilecek mi? Elektiriği ödeyecek misiniz? Devlet yetkillierinden bir tanesi bile gelip halimizi ve hatrımızı sormadı. Sadece evde kal çağrıları yapılyor. Evde kalırım ama bana ayda 20 bin lira destek çıkmalısın. Çocuğumun nafakasını vermelisin  ve insanların ihtiyacını karşılamalısın. Bunları yapınca zaten insanlar evde kalır.Devlete, bu dünyada gücümüz yetmiyor ama öbür dünya da inşallah hakkımızı alacağız." ifadelerini kullandı.

"Kısıtlamalar esnafın önünü kapatıyor"

Ramazan ayına göre borçlanıp ürün aldığını ifade eden Ölçer, "Şanlıurfa'da havalar sıcaktır. İnsanlar oruçluyluyken gündüzleri çarşıya gelmiyorlar. Alışverişlerini akşam yapıyorlar. Ramazan ayındaki akşam kısıtlamasınını saat 21.00'den 24.00 veya 01.00'e çıkarılmalıdırlar. Geçen sene akşam

kısıtlaması saat 24.00'teydi. Zaten iftarı, saat 19.30'da yapıyoruz. İşyerimi 18.30'da kapatıp gitmem gerekiyor. Akşam iftardan sonra da işyerimi açamayacağım. Peki ay sonu ödememi nasıl yapacağım? Ramazan ayına göre borçlanıp ürün almışım. Ramazan bayramına göre kendimi hazırlamışım. Kısıtlamalar esnafın önünü kapatıyor."  dedi.

"Bayramlar esnafın umududur"

Giderlerinin çok ama gelirlerinin olmadığını belirten ayakkabıcı  Abdulkadir Doğan, "Ramazan bayramına hazırlık yapmıştık. Baya bir ürün alıp borçlandık. Bayramlar, esnafın umududur. Yılda 2 tane  bayram var. Para kazanıp borçlarımızı ödeyecektik. Kısıtlamalar geldi. Ramazan ayında hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması var ve Bayramda da kısıtlama olur. Şu an kimse gelip ayakkabı almıyor, mağduruz. Ayda 500-600 lira elektrik borcu geliyor. Sigortalı 2 eleman çalışıyor. Ayda 6 bin lira kira ödüyoruz ama kazanç yok. Gider çok ama gelir yok. Büyük marketler açık, onlara bir şey olmuyor. Olan küçük esnafa oluyor. Mağduruz,  yetkililere sesimizi duyurmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Ramazan'da akşam kısıtlama var; gündüz de kimse gelmiyor"

Yetkililerin esnafın borçlarını karşılaması gerektiğini ifade eden Doğan,  "Ramazan ayında akşam 17.00-18.00 olunca dükkanı kapatmak zorunda kalıyoruz. Ramazan'da akşam kısıtlama var; gündüz de kimse gelmiyor. Herhalde bir ay boyunca kapalı olacağız. Yetkilliler gelip giderimizi karşılasınlar, çeklerimizi ödesinler. Bunları yapınca Ramazan'da dükkanı kapatalım." şeklinde konuştu.

"Kısıtlamaların gelmesi zararlı ama salgın var"

 Esnafın Ramazan'ın yaklaşmasıyla heyecan içerisine girdiğini vurgulayan giyimci İzzet Karaman, "Ramazan ayı için hazırlık yaptık. Yeni kıyafetler ve çocuk giyimi getirttik. Esnaf, Ramazan'ın gelmesiyle heyecan içerisine girdi. Ramazan'ı dört gözle bekliyoruz. Esnaf kısıtlamalardan dolayı kan ağlıyor. Salgının başlamasından beri sıkıntılar çektik. Birçok giyim ürünü elde kaldı. Ramazan ayının bereketi var. Ramazan'ın bereket getireceğine inanıyoruz. Kısıtlamaların gelmesi enaf için kötü ama sağlığı düşündüğümüz için olumluyuz. Kısıtlamaların gelmesi zararlı ama salgın var, yapacak bir şey yok." dedi.

"Ödemelerimizi nasıl yapacağımızı düşünüyoruz"

Kısıtlamaların sadece esnafa geldiğini savunan esnaf Ahmet Ürtekin, "Ramazan ayı için hiçbir hazırlık yapmadık. Ödemelerimizi nasıl yapacağımızı düşünüyoruz. Kısıtlamalar yalnızca esnafa geldi.  Ramazan ayı için mal getirttik ama elimizde patladı. Devletin esnafa destek çıkmasını istiyoruz. En azından salgın süresince kira vergisi alınmasın. Bu destek değil de mecburiyettir ama biz destek diyelim. Ramazan ayı gelince halk 15.00-16.00'da dışarıya çıkıyor. Akşam 19.30'da iftar yapıyoruz. Saat 21.00'de de kısıtlama var. Kısıtlamaların yalnızca Urfa'da geçtiğini düşünüyorum. İstanbul'da ya da Ankara'da gündüz dışarı çıkılabilir ama Urfa'da kimse gündüz çıkamaz.  Urfa halkı akşam dışarı çıkıyor ama akşam da kısıtlama var. Gündüz sadece dükkanlar açık, kimse yok. Allah, esnafa yardım etsin. " diye konuştu.

Esnaf Mert Çetin ise şunları söyledi  "Ramazan ayında esnaf olarak pek beklentimiz yok. İşlerin olmaması, tüm esnafı üzüyor. Ramazan'ın huzur, şifa ve bereket getirmesini diliyoruz. Salgın herkesi etkiled. İyi olur inşallah." (İLKHA)
Bu haber 1651 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Harran'da 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı olayla ilgili açıklama
Harran'da 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı olayla...
Şanlıurfa'da uyuşturucu ile mücadele sürüyor
Şanlıurfa'da uyuşturucu ile mücadele sürüyor