Kuyumcular Odasından Sahte Altın Uyarısı

ŞANLIURFA- Siverek Kuyumcular Derneği esnaf ve vatandaşları sahte ve çalıntı altın konusunda uyardı

Kuyumcular Odasından Sahte Altın Uyarısı
14 Ekim 2016 - 10:24

Siverek Kuyumcular Derneği son zamanlarda sık görülen sahte ve çalıntı altın konusunda esnaf ve vatandaşları uyardı. Kuyumcular Derneği Başkanı Ayhan Ekinci, Siverek ilçesinde derneklerine bağlı 65 kuyumcu bulunduğuna dikkat çekerek, “ Kuyumcular derneği olarak derneğimize bağlı kuyumcuları devamlı olarak sahte ve çalıntı altın konusunda uyarıyoruz. Zaman zaman esnaflarımız dalgınlıklarından kaynaklanan nedenlerle sahte ve çalıntı altın alabiliyorlar. Bunun içinde kuyumcu arkadaşlarımızla sürekli bir şekilde irtibat halindeyiz. Bu tür olumsuz olayları minimize etmek amacıyla tüm kuyumcu arkadaşları dikkatli olmaya davet ediyoruz”

Sahte ve çalıntı altın konusunda emniyet ile birlikte çalıştıklarını belirten Ekinci, bu sayede birçok sahte ve çalıntı altın olayının engellediklerine dikkat çekti.

Kuyumculukta tecrübe önemli

Siverek kuyumcular çarşısında 40 yıl kuyumculuk yapan şimdi ise altın tamir atölyesi bulunan Ahmet Kuyanay, sahte altının anlaşılması için belli bir birikime sahip olunması gerektiğini belirterek, bununda çıraklık, kalfalık ve ustalıktan geçtiğini belirtti. Kuyanay, “Günümüz kuyumcuları maalesef bahsettiğim tecrübelerden yoksun. Bu sebeple sahte altın konusunda yanlış yapabiliyorlar” dedi.

Sahte altın nasıl anlaşılır?

Sahte altının ayırt edilmesi için bazı işlemler yapılması gerektiğini belirten Kuyanay, “ Sahte altın konusunda en zor anlaşılanı üstü altın kaplama içi ise kurşun, kalay karşımı olan madenlerdir. Bunu ayırt edebilmek için altını makas ile keserek farklı bir maden var mı yok mu anlayabiliriz. Daha sonra mihenk taşı kullanarak, önce kezzap sonra tuz ruhunu mihenk taşına döktüğümüz zaman mihenk taşının altında herhangi bir değişim meydana gelmiyorsa altında bir sıkıntı yoktur”

www.siverekgenclik.com

FOTO GALERİ


Bu haber 2994 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Şeyh Celaleddin Korkmazoğlu vefat etti
Şeyh Celaleddin Korkmazoğlu vefat etti
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması